Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Videofilmande, virtuella möten och hundratals sökande till samma jobb - Johanna får äntligen pusta ut efter ett halvt år av sökande

Från 2020
Videofilmande, virtuella möten och hundratals sökande till samma jobb - Johanna får äntligen pusta ut efter ett halvt år av sökande - Spela upp på Arenan

Johanna Virta fick en hård smäll i april när hon blev uppsagd efter tjugo år inom samma bolag. Samtidigt blev över hundratusen andra finländare av med sitt jobb via uppsägning eller permittering. Virta kavlade upp ärmarna och bestämde sig för att lära sig allt om de nya sätten att söka jobb. I dag, 40 ansökningar senare, kan hon skörda frukten av sitt arbete.

Esbobon Johanna Virta lyfter fram en skål med trattkantareller som hennes syster har plockat. Det lyser om henne när hon börjar rensa dem. Ett halvt år av osäkerhet och stress i familjen är som bortblåst och nu vågar hon blicka framåt igen.

Virta har slutligen fått napp på arbetsmarknaden.

- Det känns som en enorm lättnad! Nu kan man pusta ut och stänga av datorn, säger hon glatt.

I våras när Yle Nyheter träffade henne senast var stämningen en annan. Johanna Virta hade nyligen fått ett chockbesked. Hon blev uppsagd från sitt arbete som försäljningsrepresentant för ett känt, svenskt skomärke.

Det hände bara några månader efter att arbetsgivaren med tal och presenter hade tackat henne för de tjugo åren som hon tjänat bolaget.

Koronapandemian takia työttömäksi joutunut Johanna Virta, seisoo puutarhassaan raparperinippu sylissään ja katsoo taivaalle.
Bildtext Johanna Virta blev uppsagd i april. Hon visste att coronapandemin skulle drabba modebranschen hårt men trodde hon skulle sitta kvar.
Bild: Kristofer Andersson / Yle

Virta hade varit beredd på en permittering men uppsägningen tog henne på sängen. Hon var orolig för sin framtid eftersom läget inom modebranschen var uselt.

- Kommer jag att få nytt jobb? funderade Virta vid ett skärbräde som då var fyllt av vårens första skörd med rabarber från trädgården.

- Just i modebranschen kan det vara ganska svårt. För tillfället finns det inga jobb där, sa hon.

Familjen drog åt svångremmen. Banken gav grönt ljus till amorteringsfritt bostadslån, användningen av den ena bilen och gymkorten lades på hyllan och resorna fick vänta.

De arbetslösa stöder och tipsar varandra

Johanna Virta var inte ensam om att få ett upprörande besked. April var månaden då Finlands arbetslöshetsstatistik sköt i höjden. Antalet arbetslösa arbetssökande var 433 058 samtidigt som det fanns 52 384 lediga arbeten.

Läget var alarmerande och framtiden oviss både för de anställda, företagen och beslutsfattarna eftersom undantagsförhållanden gällde och ingen visste hur coronapandemin skulle bete sig.

Trots att arbetsmarknaden tystnade när sommaren kom, började Virta ändå sakta söka jobb.

- Det finns ju en massa sökande till alla jobb. Man måste rentav studera hur arbetssökande går till, hur man sticker ut. Det är inte så lätt.

För att lära sig deltog Virta i webbinarier, bad om tips från mer erfarna jobbsökare och formulerade sin ansökan flera gånger om för att se vad som fungerar. Hon hittade också en grupp arbetssökande likasinnade som peppade varandra.

Det känns väldigt jobbigt när du ser att det finns mellan 50 och 300 sökande till samma uppgift

Johanna Virta sökte närmare 40 lediga jobb och lärde sig med samma en hel del om vad det innebär att söka jobb år 2020. Samtidigt som man ska sticka ut ur mängden så måste man också behärska teknik och trivas framför kameran.

Blir man kallad till intervju så sker den ofta på distans.

- Plötsligt ska man göra videor som man inte alls är van vid. Även om jag är social och van vid att uppträda så kändes det konstigt att svara på frågor utan att ha en person som man talar med.

Johanna Virta selailee tuotekuvastoa kotonaan Espoon Perusmäessä
Bildtext Johanna Virta dök in i en ny värld där arbetssökning inte bara kräver goda kunskaper i teknik - man måste dessutom kunna göra sig synlig framför kameran
Bild: Juha Kivioja / Yle

Samtidigt märkte hon hur bristfälliga kunskaper såväl stora som små företag kan ha i sin rekrytering. Flera företag skickar till exempel ingen respons på att de har tagit emot en ansökan.

- Det finns till och med de som kallar till arbetsintervju och vidare till följande intervju och sedan hörs ingenting. Företagen borde tänka mera på vad de ger för bild av sig själva. Gör de så vill man kanske inte ens börja jobba för dem, säger Virta.

Regeringen vill satsa på TE-centraler, Johanna Virta på företagen

Enligt senaste statistik finns det 329 700 arbetslösa och permitterade arbetssökande i Finland just nu, vilket är 97 000 fler än samma tid i fjol.

Regeringens mål är minst 31 000 nya sysselsatta på 10 år. Man planerar bland annat att anställa mera personal till TE-centralerna för att hjälpa de arbetssökande med individuella lösningar.

Regeringen borde fokusera på hur vi får flera arbetsplatser för att få Finland att rulla igen

Johanna Virta hoppas att regeringen i stället för att fokusera på de arbetslösa skulle sätta krutet på att företagen överlever.

- Man borde stödja företagen på det sättet att de kan behålla de arbetsplatser som finns, så att de inte behöver säga upp människor utan i stället kan erbjuda nya arbetsplatser. Om vi fortsätter så här så har vi snart en massarbetslöshet här, kommenterar Virta.

Inredningen blir nu också hennes arbete

I november börjar Johanna Virta i sitt nya arbete på ett svenskt företag inom badrumsinredning. Hon gläds över att få börja arbeta med inredning som har varit hennes passion och hobby.

På sin tidigare arbetsplats hade hon ansvar för försäljningen, nu blir hon vikarierande assistent. Hon ser det ändå som en bra början.

- Det är kanske ett litet steg bakåt men någon gång måste man gå litet bakåt för att komma framåt igen, säger Virta.

De goda nyheterna betyder att Johanna Virta nu tillsammans med maken Dick Johansson kan börja amortera på bostadslånet igen och kanske göra något extra på höstlovet tillsammans med fjortonåriga dottern Lydia.

Äiti Johanna Virta, isä Dick Johansson ja teinitytär Lydia Johansson yhdessä omalla terassillaan.
Bildtext I våras hoppades Esbobon Johanna Virta hitta ett jobb för att ingen i familjen skulle behöva oroa sig. Det är en stor lättnad för henne att få börja arbeta igen i november
Bild: Kristofer Andersson / Yle

Arbetslösheten och coronan förde också med sig några nya rutiner och tankar som familjen kommer att hålla kvar.

Det ena är att träna boxning och styrketräning tillsammans med andra aktiva i en gammal lada i byn. Det andra är en djupare insikt om livet.

- Det har varit en bra sak att stanna upp. Man ska vara tacksam över vad man har - över familjen och att vi är friska. Förstås är jag glad att jag fick ett jobb och får rutin i livet igen men nu ser jag lite annorlunda på allt.