Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: President Trump har covid-19 - en oktoberöverraskning som heter duga

Från 2020
Uppdaterad 02.10.2020 14:43.
USA:s president Donald Trump i närbild till vänster och en boll med ett kvinnoansikte (Svenska Yles reporter Susanna Sjöstedt) till höger. Ovanför kvinnoansiktet syns en gul boll med citattecken.
Bildtext Det finns anledning att tro att Trump säkert får en del sympatipoäng för sitt insjuknande, skriver Svenska Yles utrikeschef Susanna Sjöstedt.

Det brukar talas om den så kallade "Oktoberöverraskningen", något som sker veckorna innan ett amerikanskt presidentval, som allvarligt rubbar upplägget och den politiska spelplanen.

Dagens besked om att president Donald Trump och hans hustru Melania Trump båda har testat positivt för corona är definitivt en överraskning som heter duga och som gjorde att många fick kaffet i vrångstrupen i morse.

Samtidigt borde kanske någon i Trumps närhet ha insett att presidenten trots allt hör till riskgruppen, att det är en nationell säkerhetsfråga om han blir sjuk, och att det är värsta möjliga tid att en månad innan valet ha en president(kandidat) som är ur spel.

Frågorna är för tillfället fler än svaren: vad händer nu, vad händer med presidentvalskampanjen, vad händer med Trump själv och vad händer med presidentvalet, som ju ska hållas om 32 dagar, den 3 november? Finns det något att vinna politiskt på situationen, och i så fall av vem?

Blir det riktigt illa är Kamala Harris last man standing

Det är Trumps nära rådgivare Hope Hicks, som har rest med Trump, som har smittat ner presidenten. Trump skriver på Twitter att han och hans hustru kommer att inleda sin karantän och ta sig igenom detta tillsammans. Presidentens läkare har bekräftat att Trump är smittad, men i nuläget inte uppvisar några sjukdomssymptom.

Trump är i karantän i Vita Huset och fortsätter tillsvidare att sköta sitt arbete.

Blir det värre tar vicepresident Mike Pence över. Men situationen kompliceras av att också Mike Pence är i karantän efter att ha träffat Trump. Likaså demokraternas presidentkandidat Joe Biden, som ju mötte Trump i den beramade första tv-debatten i tisdags.

Vill det sig riktigt illa kan vi ha en situation där last man standing, den sista i presidentvalsfyrklövern som står upprätt, är demokraternas vicepresidentkandidat, senator Kamala Harris.

Alla Trumps kampanjevenemang är nu inställda och fråga är om nästa debatt, som skulle gå av stapeln inom två veckor, den 15.10, alls kan genomföras.

Gör kampanjarbetet svårare - men kan vinna folkets sympati

För Trumps kampanj är det här otvivelaktigt mycket illa. Den har byggt på att presidenten själv är ute och flänger, man struntar i ansiktsskydd och förringar coronan.

Trump är en karismatisk person som delar folket djupt, men som är stark i det individuella mötet och gör ett intryck både live och i tv. Nu kan han inte använda sin personlighet på samma sätt som han brukar.

Det finns anledning att tro att Trump säkert får en del sympatipoäng för sitt insjuknande, och kommer han ur coronan med livet och hälsan i behåll förstärks en viss supermanna-image.

Men samtidigt skapar situationen en stor oro, och USA hade definitivt inte behövt mer osäkerhet i det här läget.

Antagligen skadar coronan Trump politiskt mer än den gynnar honom. För det första kan han som sagt inte föra sin kampanj som han hade planerat. För det andra kommer Trumps anhängare att reagera.

De har hittills accepterat det mesta som presidenten gör och inte gör, och låtit bli att anklaga honom för de över 205 000 amerikanska dödsfallen i covid-19.

Men bilden blir nu plågsamt tydlig: Trump kan varken beskydda sitt folk, sin familj eller sig själv.

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020 om viktiga ämnen inför presidentvalet

USA och Trump - mot valet 2020

Spela upp

Skribenten är Svenska Yles utrikeschef.

Diskussion om artikeln