Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ta på dig tjuvglasögon så hittar du sommarstugans svaga punkter innan tjuven gör det - åtta tips på hur du skyddar din sommarstuga

Från 2020
Inbrottstjuv
Bildtext Lämna inte stugan i tjuvvänligt skick då hösten kommer.
Bild: Mikael Crawford / Yle

I Åboland har det under perioden januari-augusti 2020 skett drygt tjugo stuginbrott. Statistiken visar att antalet stuginbrott i Åboland är ungefär lika stort som de senaste åren, trots att det enligt polisen i övrigt har skett en ökning i antalet stuginbrott under coronavåren.

I Kimitoön har det skett 5 stuginbrott, och i Pargas 16 - men hälften av dem gjordes av samma person, en man som i februari bröt sig in i åtta stugor i en stugby i Iniö.

- Många stugägare kunde inte besöka sin sommarstuga i Åboland under våren på grund av coronarestriktionerna, men det var bara under en kort period. Istället fanns det sådana som vistades en längre tid på stugan då de kunde distansarbeta och barnen hade undervisning på distans, säger kriminalkommissarie Maria Sainio vid polisenheten i Pargas och Kimitoön.

Närbild på Maria Sainio.
Bildtext Åboland har enligt Maria Sainio haft ett normalt inbrottsår.
Bild: Marie Söderman/Yle

Antalet stuginbrott har minskat - tills i år

Innan denna vår hade antalet stuginbrott i Finland minskat. Det sker en tredjedel färre stuginbrott i dag än för fem år sedan, så att polisen i fjol fick in 1 194 anmälningar om stuginbrott mot 1 837 år 2014.

Men nu ser siffrorna ut att ha vänt. Under årets första halva gjordes 716 anmälningar till polisen om inbrott i sommarstugor, mot 490 anmälningar under samma tid i fjol.

Någon bryter upp dörr med kofot
Bildtext Svårt att exakt säga vad ökningen i antalet inbrott berott på.
Bild: Mikael Crawford/Yle

- Det är det möjligt att ökningen i inbrott i sommarstugor i början av året beror på årlig variation. De undantagsförhållanden som coronan orsakat inverkar kanske på situationen då personer från Nyland inte fick åka till sina stugor i mars-april, säger polisinspektör Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen.

Inbrottsligor och inbrottsvågor står ut i statistiken

De senaste åren har det i Kimitoön och Pargas årligen skett bara en handfull stuginbrott. I Egentliga Finland sker årligen de flesta stuginbrotten i Salo.

Skärmdump av polisens statistik över stuginbrott i Egentliga Finland 2010-20.
Bildtext Polisstyrelsens statistik över stuginbrott i Egentliga Finland 2010-20.
Bild: Polisstyrelsen / Yle

Det senaste året då det förekommit lite fler inbrott i Pargas var 2013, då det gjordes 21 anmälningar till polisen om inbrott i sommarstugor.

Orsaken var då, liksom i år, att en eller två personer gjorde många inbrott i samma område.

Då var det, enligt Åbo Underrättelser, två män som under hösten 2013 bröt sig in i åtminstone 86 stugor, innan de blev fasttagna och åtalade.

Färre inbrott i bostäder under coronavåren

Coronarestriktionerna ledde däremot till att det skedde färre inbrott i bostäder och lägenheter, berättar försäkringsbolaget LokalTapiola.

- Coronavåren gjorde att människorna stannade hemma med påföljden att bostadsinbrotten minskade en aning, säger ersättningsdirektör Ola Lindholm vid LokalTapiola Sydkusten.

Vardagsrummet i en sommarstuga med stockväggar, utdragbara bäddsoffor, en blå fåtölj och ett matbord med en blommig bordduk.
Bildtext Det lönar sig att plocka bort värdeföremål ur sommarstugan innan någon annan gör det.
Bild: Markku Rantala / YLE

Enligt Lindholm har finländarna blivit bättre på att själva tömma sin stuga på värdeföremål, att ha övervakning och att märka sin egendom.

Titta på sommarstugan som en inbrottstjuv skulle göra. Vad ser lockande ut?

Åtta tips på hur du kunde skydda sin sommarstuga från inbrott:

  1. Enligt försäkringsbolagen är elektronisk övervakning det bästa sättet att skydda sig, till exempel med kameror, belysning och rörelsesensorer.
  2. Går det inte att ha elektronisk övervakning är det bäst att tömma stugan på allt som är värdefullt och komma överens med grannen om gemensam övervakning.
  3. Göm aldrig nycklar i närheten av huset. Tjuven vet var hen ska leta.
  4. Förvara trädgårdsredskap såsom spadar och stegar inomhus eller i låst förråd så att tjuven inte kan använda dem för att krossa dina, eller grannens fönster.
  5. Töm stugan på föremål som är lätta att sälja, till exempel dyra verktyg.
  6. Värdefull egendom såsom aktersnurror, båtar, cyklar, fyrhjulingar och släpvagnar lönar det sig att märka och fotografera eftersom det inte går att förvara allt hemma i källaren, garaget eller på vinden, säger Ola Lindholm.
  7. Fördragna persienner och undanställda blommor skvallrar om att ingen är hemma. Finns det inget värdefullt i stugan kan man öppna gardiner och skåp. Då ser inbrottstjuven att det är onödigt att bryta sig in.
  8. En låsbar bom på vägen till stugan kan vara en bra idé, men man måste kunna urskilja den tydligt så att ingen i misstag kolliderar med den.