Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Läsning är roligt, sexigt och nyttigt - kampanjen Man läser ville inspirera unga killar att läsa mera!

Från 2020
Uppdaterad 22.10.2020 15:53.

Tretton framgångsrika finländska män berättar i kortfilmen Man läser varför de läser och hur läsningen har varit till nytta för dem.

Vad har president Sauli Niinistö, landslagskapten Tim Sparv och författaren Kaj Korkea-aho gemensamt? Jo de är alla läsande män.

Tillsammans med tio andra läsande män var de här männen huvudpersoner i Svenska Yles och de finlandssvenska Läsambassadörernas kortfilm Man läser. Filmen var flaggskepp för kampanjen med samma namn år 2020.

De övriga männen är skådespelare Pelle Heikkilä, krisarbetare Oscar Lehtinen, ishockeyspelare Erik Riska, författare och komiker Axel Åhman, rapartist Joel Rönn (Seesar XL), vetenskapsjournalist Marcus Rosenlund, fysiklärare Jonas Waxlax, läkare Max Åström, polis Rikard “Putte” Lindroos och frisör och dansare Emil Kontinen. De intervjuas alla av Christian Lilja, studerande från Mattlidens gymnasium.

På grund av Corona-pandemin spelades filmen in på ett lite annorlunda sätt. Alla intervjuer gjordes virtuellt via video, och spelades in. På det sättet blir filmen också en dokumentation av en tid när stora delar av samhället tvingades fungera via datorskärmar.

Förutom den egentliga kortfilmen kan du här också ta del av längre intervjuer kring läsning med de olika männen. I anslutning till varje intervjuklipp finns också en rad frågor som kan användas i undervisningen.

“Det finns någonting sexigt i att läsa”

Pelle Heikkilä är skådespelare och har dyslexi. Han berättar om sitt komplexa förhållande till läsning, hur det var att växa upp som dyslektiker och hur det påverkat och påverkar honom i livet och arbetet.

- Fast man har läs- och skrivsvårigheter skall man köra på, för man blir bättre, säger Pelle och delar med sig både av bästa raggningstips och böcker du kan läsa många gånger om.

Videosamtal med Pelle Heikkilä - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Pelles boktips:
Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij
Terra Amata av J.M.G Le Clezio
Läser just nu:
Så som jag minns det - en biografi om Mikael Persbrandt skriven tillsammans med Carl-Johan Vallgren

Böckerna Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij, Terra Amata av J.M.G Le Clezio och Så som jag minns det - en biografi om Mikael Persbrandt
Bildtext Pelles boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Börja där det är roligt”

Oscar Lehtinen arbetar på krisjouren för unga och lyssnar allra helst på ljudböcker. Han är en mångätare vad gäller läsning och lyssnar på allt från böcker om ekonomi till historiska romaner med epic battles och dokumentära berättelser om människor som genomgår stora förändringar.

- Kultur kan hjälpa oss att förstå varandra bättre, säger Oscar och tror på att vi alla, då vi genomgår en stor förändring, behöver känna att vi inte är ensamma om det.

Videosamtal med Oscar Lehtinen - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson
Bilbo eller en hobs äventyr av J.R.R Tolkien
Alkemisten av Paulo Coelho
Läser just nu:
Top Dog av Jens Lapidus

Böckerna Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson Bilbo eller en hobs äventyr av J.R.R Tolkien och Alkemisten av Paulo Coelho
Bildtext Oscars boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Jag läser det jag tycker är intressant “

Erik Riska, ishockeyspelare, lagkapten och småbarnspappa, läser helst i bussen på väg till bortamatch och föredrar självbiografier om idrottsmän och -kvinnor. Som liten var Kalle Anka en stor favorit men en specifik händelse i skolan fick honom att på allvar komma igång med läsningen.

Videosamtal med Erik Riska - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Jag är Zlatan av David Lagercrantz biografi om Zlatan Ibrahimovic
Börje Salming (bl annat “Vilt med Salming: Mat från naturens skafferi)
Läser just nu:
Jumalainen näytelmä - Jarkko Ruutus biografi
Grillboken - Allt om mat

Böckerna Jag är Zlatan, Jarkko Ruutus biografi och Grillboken - Allt om mat
Bildtext Eriks boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Jag vill utmana mig själv “

Axel Åhman är författare, journalist och komiker. Han läser många olika sorters böcker men föredrar bladvändare. Att läsa har varit avgörande i hans olika yrken.

- Jag skulle inte ha något av de yrken jag har idag eller kunna uttrycka mig som jag gör om jag inte läste, berättar Axel. Också som komiker har språket en avgörande betydelse. Och har man inte tid så finns ju alltid ljudboken, påminner Axel och tillägger: en fantastisk chans när du står och diskar!

Videosamtal med Axel Åhman - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun


Boktips:

Björnstad av Fredrik Backman
Slutet av Mats Strandberg
Silvervägen av Stina Jackson
Klein novellsamling av Axel Åhman
Axels slukarböcker som yngre tonåring:
Harry Potter-serien av J.K. Rowling
Författare som Robert Ludlum och Tom Clancy (pageturners)

Böckerna Björnstad av Fredrik Backman, Slutet av Mats Strandberg och Silvervägen av Stina Jackson
Bildtext Axels boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Det får en att tänka och göra saker på annat sätt”

Joel Rönn, med artistnamnet Seesar XL, är rapartist, låtskrivare och trummis. Han gillar böcker som gör grovjobbet åt en, ger dig en aha-upplevelser och är hands-on. Joel berättar också om sitt workflow, och hur mycket långsammare det skulle vara om han inte läste böcker.

Videosamtal med Seesar XL - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Stjäl som en konstnär av Austin Kleon
Läsgnistan tändes av biografin om AC/DC
Läser just nu: The Magic of thinking Big av David J. Schwartz

Böckerna Stjäl som en konstnär av Austin Kleon, biografin om AC/DC och The Magic of thinking Big av David J. Schwartz
Bildtext SeesarXL:s boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Läsning räddade mitt liv”

Marcus Rosenlund, vetenskapsjournalist och författare, läser gärna sent på kvällen och på natten. Han väljer främst böcker som ställer frågor hellre än ger svar, och som utmanar. Marcus berättar om en avgörande sommar som kom att förändra hans liv, om hur det var att utstå mobbning och andra prövningar.

- Douglas Adams fick mig att inse att livet inte är så allvarligt, säger Marcus, och att svaret fyrtiotvå är ett lika bra svar som något annat!

För den som inte ännu hittat en lämplig bok, uppmanar Marcus att fortsätta leta. Någonstans finns den där boken som ropar ditt namn!

Videosamtal med Marcus Rosenlund - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
Sagan om Ringen och Silmarillion av J.R.R Tolkien
Fysikens Tao av Fritjof Capra

Böckerna Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams, Sagan om Ringen av J.R.R Tolkien och Fysikens Tao av Fritjof Capra
Bildtext Marcus boktips.
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“De största kickarna får jag av böcker”

Kaj Korkea-aho, författare, poddare och komiker, upptäckte böckerna tidigt och tycker att läsning är bland det bästa som finns. Han läser gärna på långa tågresor och jämför läsning med andra former av träning - ju mer du tränar hjärnan desto bättre och snabbare blir du på att läsa.

- Att som ung läsa om och upptäcka att det fanns andra outsiders gav både hopp och tröst, minns Kaj och tillägger: Ingen är så ensam som en kristen bög på en åkerkant utan internet.

Videosamtal med Kaj Korkea-aho - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Den förskräckliga apan av Stephen King (novellsamling)
En av Kajs tidiga böcker: Jurtjyrkogården av Stephen King och
Sagan om Belgarion, en bokserie av David Eddings
Läser just nu: Heiman av Ann-Luise Bertell

Böckerna Den förskräckliga apan av Stephen King (novellsamling), Sagan om Belgarion, en bokserie av David Eddings, Heiman av Ann-Luise Bertell
Bildtext Kajs boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Läsning har varit ett viktigt redskap för mig som fotbollskapten och ledare i landslaget”

Tim Sparv, fotbollsspelare och landslagskapten, gillar biografier och böcker om andra världskriget. Han fascineras av att läsa om andras liv och verklighet. I unga år flyttade han till England och satsade allt på fotbollen men märkte senare att det fanns ett behov av också annat i hans liv.

Läsning skänker honom mer mening i tillvaron och är en bra motvikt till fotbollen. Nu går han gymnasiekurser på distans och inspireras av att studera. Också som kapten i landslaget har han haft hjälp av att läsa.

- I ett fotbollslag finns det en väldigt bred mix av olika spelare, berättar Tim, och har man förståelse för andra kulturer och kan ta del av andra människors bakgrund, berättelser, tankar och filosofier så är man också en bättre kapten.

Videosamtal med Tim Sparv - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
Den långa vägen till frihet, Nelson Mandelas självbiografi
Jag är Zlatan, en biografi skriven av David Lagercrantz
A long way gone av Ishmael Beah
Läser just nu: Jytte frae Marketing är gott for dig av Mårten Munster (dansk bok om människans beteendemönster)

Böckerna Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, Den långa vägen till frihet, Nelson Mandelas självbiografi, A long way gone av Ishmael Beah
Bildtext Tims boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Att läsa är aldrig bortkastad tid “

Jonas Waxlax, fysiklärare och fysiker, tycker det viktigaste i läraryrket är att engagera och motivera sina elever. Det kanske bästa sättet att göra det är att trollbinda dem med berättelser.

- Fysik är allt, säger Jonas och förevisar här också sin speciella pryl som anknyter till hans yrke och som Galileo Galilei lär ha uppfunnit redan på 1500-talet.

Jonas gillar populärvetenskapliga böcker men läser också thrillers och andra underhållande berättelser på sin fritid.

- Läs vad som helst, uppmanar Jonas och lägger till att man också får bättre flyt i sitt skrivande om man läser mycket.

Videosamtal med Jonas Waxlax - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Da Vinci-koden av Dan Brown
Förgiftad av den populärvetenskapliga författaren Ulf Ellervik
Läser just nu: bok av Stieg Trenter
Läste som ung:
Wahlström & Widströms tvillingdeckare
Sagan om Ringen av J.R.R Tolkien

Böckerna Da Vinci-koden av Dan Brown ,Förgiftad av den populärvetenskapliga författaren Ulf Ellervik och Sagan om Ringen av J.R.R Tolkien
Bildtext Jonas boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“I skönlitteratur får du lära dig hur människan tänker och känner”

Max Åström är läkare och läser för att samla krafter, för att återhämta sig och för att lära sig nya saker.

- På fritiden föredrar han deckare, helst av den sorten där det har skett minst ett mord, om inte flera, säger Max, och nämner i samma svep några bästsäljare.

För den ännu ovana läsaren är ett av hans tips att planera lästiden på förhand och hålla pauser mellan sina läspass. Som läkare är läsning viktigt som informationskälla men också på ett djupare och mer allmänmänskligt plan.

Videosamtal med Max Åström - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Zoo-serien av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho
Dan Browns böcker
Den nionde graven av Ahnhem (den andra i bokserien)
Läste som barn: bl.a. Kalle Anka

Böckerna Zoo-serien av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, Den nionde graven av Ahnhem och en Kalle Anka-serietidning
Bildtext Max boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Läsning ger djup och kännedom om olika mänskor”

Emil Kontinen är frisör och dansare. Han läser helst biografier och nämner bland annat böcker om Andy Warhol och Audrey Hepburn som har inspirerat honom. Att läsa är också ett bra sätt hitta diskussionsämnen med sina klienter, det finns alltid berättelser att dela och diskutera.
Emil växte upp med fyra bröder och minns läsningen som en mysig stund med familjen. Idag är det största hindret för att läsa tidsbristen som småföretagare.

Videosamtal med Emil Kontinen - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Jag är Zlatan av David Lagercrantz
Suurin niistä on rakkaus av Kirsti Paakkanen
Ett vet jag säkert av Oprah Winfrey

Böckerna Jag är Zlatan av David Lagercrantz,  Suurin niistä on rakkaus av Kirsti Paakkanen och Ett vet jag säkert av Oprah Winfrey
Bildtext Emils boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“All läsning är bra läsning! “

Rikard ”Putte” Lindroos är polis och ser läsning som avkoppling och en möjlighet att tänka på annat i förhållande till sitt krävande arbete. Just nu har han läst mycket om före detta kriminella men han gillar också biografier om till exempel idrottare.

I sitt yrke behöver han både ett gott språk och en god läs- och skrivförmåga. Rikard väljer gärna en bok framom annan avkoppling, och även om det ibland känns som att tiden inte räcker till, så kan man läsa också korta stunder.

Videosamtal med Rikard Lindroos - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Tenorens dotter av Staffan Bruun
Anders Wiklöf, murarens son av Staffan Bruun
Läser just nu: Helikopterrånet av Jonas Bonnier

Böckerna Tenorens dotter av Staffan Bruun Anders Wiklöf, murarens son av Staffan Bruun och Helikopterrånet av Jonas Bonnier.
Bildtext Rikards boktips
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

“Har du tänkt på vad du förlorar om du inte läser?”

Sauli Niinistö, republiken Finlands president, ser läsningen som en viktig och självklar del av såväl sitt nuvarande arbete som av sitt privatliv. Han lyfter också fram läsförmågans betydelse för demokratin i vårt land: utan läsförmåga kan vi inte förstå det som händer i vårt samhälle och vara med och påverka det.

Videosamtal med Sauli Niinistö - Spela upp på Arenan

Frågor att diskutera efter intervjun

Boktips:
Robinson Crusoe av Daniel Defoe
Maailmankirjallisuuden mestarinovellit
Teidän edestänne annettu av Markus Leikola

Böckerna Robinson Crusoe av Daniel Defoe, Maailmankirjallisuuden mestarinovellit, Teidän edestänne annettu av Markus Leikola
Bildtext Saulis boktips.
Bild: Fotograf:Sixten Björkstrand

Kortfilmen Man läser riktar sig främst till unga pojkar och män i åldern 13-18 år. Tanken är att använda den i modersmålsundervisningen för att inspirera till läsning och visa hur stor glädje och nytta man kan ha av läsning på alla livets områden.

Här hittar du också läsambassadörernas bästa lästips!

Läsambassadörernas bästa lästips

Edit 4.4.2022: Artikeln uppdaterad i början med uppgifter om när kampanjen Man läser var aktuell.

Diskussion om artikeln