Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps coronanyhet bäddar för politiskt drama: ''Tyvärr måste man också fundera på om det här är någonting som Trump har hittat på''

Från 2020
Uppdaterad 02.10.2020 20:39.
Trump har smittats av coronaviruset - forskare: Förändrar hela dynamiken i valrörelsen - Spela upp på Arenan

Dynamiken i hela valrörelsen ändras helt - oavsett om Trump är symptomfri eller om han blir mycket sjuk, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak. Han kommenterar uppgiften om att det amerikanska presidentparet har drabbats av covid-19 och funderar på vilka följder det kan få.

Det är möjligt att Donald Trump till och med kan gynnas av att ha drabbats av viruset, och att han kan vända det till sin egen fördel och bygga vidare på sin egen berättelse.

- Han har redan gjort det. Han sa nyligen till tv-bolaget Fox att hans medhjälpare Hope Hicks [som också har testat positivt för covid-19] "alltid använde ansiktsskydd" - vilket hon bevisligen inte hade gjort - men att "inte heller ansiktsskyddet hjälpte". Det här är något som stämmer överens med hans berättelse om att det inte är någon nytta med ansiktsskydd.

- Om Trump inte får några värre symptom och om han kan fortsätta enligt de ursprungliga planerna så kan han hävda att "jag hade covid-19, och det påverkade inte mig i någon högre grad. Nu ska vi öppna butikerna och restaurangerna, och hålla skolorna öppna".

Inställda valdebatter kan gagna Trump

Att de närmaste tv-duellerna nu måste skjutas fram eller ställas in är inte nödvändigtvis så illa för Trump.

- Trump har antytt att den första tv-debatten gick strålande för hans del, men generellt anses det nog inte ha varit positivt för Trump. Det är sannolikt att han förlorade väljare i stället för att attrahera dem i den första tv-duellen mot demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Salonius-Pasternak konstaterar vidare att ingen ännu vet hur det blir med Joe Biden, och om han eventuellt också kommer att hålla sig i karantän.

- Att ha två presidentkandidater som befinner sig i en två veckors karantän är ganska unikt.

Trump får energi av masstillställningar - och det lyckas inte nu

- Trump älskar masstillställningar och får energi av jättestora valevenemang där det finns tusentals människor. Nu är det ett stort frågetecken om det alls ska bli möjligt för honom att delta i sådana evenemang.

Enligt Salonius-Pasternak är det möjligt att Trump ändå vill delta trots att alla vet att han har smittats av coronaviruset.

- Det skulle ju nog se otroligt ut om han på det sättet skulle visa att han inte bryr sig och signalera att "reglerna finns inte till för mig".

Trump gynnas inte av att coronan blir ett centralt valtema

Salonius-Pasternak påpekar att coronaviruset som helhet nu högst antagligt blir centralt för hela valrörelsen - och att det inte gynnar Trump.

- Trump har hävdat att allt handlar om "ett kinesiskt virus" och att om han inte hade agerat som han gjort så skulle miljontals amerikaner ha dött av viruset. Men resten av världen ser ju inte riktigt på saken så som han gör.

Enligt Salonius-Pasternak är det sannolikt demokraterna och Joe Biden som gynnas.

- Hela landet påminns ständigt om att långt över 200 000 amerikaner har dött av viruset - delvis av strukturella orsaker som hälsovårdssystemet och delvis på grund av hur Trump agerat - eller ska vi säga hur han inte har agerat.

Om presidenten blir svårt sjuk blir dramat ännu större

Att presidenten har insjuknat i covid-19 gör hela valrörelsen besvärlig eftersom han är uppställd som kandidat och eftersom människor redan har börjat förhandsrösta i valet.

Dramat blir ännu större om Trump blir svårt sjuk.

- Enligt grundlagen kan man i USA - till och med utan presidentens samtycke - ta in vicepresidenten.

Salonius-Pasternak bedömer att det skulle bli svårt att byta ut Trump mot en annan kandidat, och att tolkningarna kommer att bli många i den frågan under de närmaste veckorna och månaderna om presidenten blir väldigt sjuk.

Blev han faktiskt smittad?

Kan man vara helt säker på att Donald Trump faktiskt har smittats eller handlar det om ett taktiskt påhitt i valrörelsen?

Charly Salonius-Pasternak konstaterar att det är absurt att man ens funderar på sådant, men att den tanken nog har slagit honom också.

- Man skulle inte ha kunnat tänka sig att någon annan modern president skulle hitta på något sådant, men när det gäller Trump så måste man som analytisk forskare inse att det nog kunde vara ett slags valtaktik. Trump ljuger ständigt, varje dag, och han har på sätt och vis ljugit om större saker.

Salonius-Pasternak påpekar att officiella läkare kan ge papper där det intygas att något är sant.

- Trump har fått medarbetare att ljuga om allt möjligt så varför inte också om det här? Och det är skrämmande. Det mest sannolika är ju ändå att han och Melania Trump har drabbats av coronaviruset. Men den lilla möjligheten att det här är ett påhitt berättar om den tid vi lever i.

Trump - Pence - Pelosi?

  • Om Donald Trump blir så sjuk att han inte kan fullgöra sina skyldigheter som president är det vicepresidenten Mike Pence som tar över.
  • Om också Pence smittas och blir så sjuk att han inte kan ta över uppgiften är följande person i ansvarsställning representanthusets talman - i dagens läge demokraten Nancy Pelosi. Frågan är om republikanerna skulle gå med på en sådan lösning
  • Näst i tur står senatens tillförordnade ordförande (President pro tempore of the United States Senate), senator Chuck Grassley och efter det en rad ministrar, med utrikesministern i topp
  • I det fall att Trump blir för sjuk för att ställa upp i presidentvalet och måste dra tillbaka sin kandidatur kan Republikanernas nationella kommitté (RNC) rösta fram en ersättare

Källa: https://www.usa.gov/presidents, The Daily Mail

Diskussion om artikeln