Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Distansundervisning för eleverna i Isnäs skolor i Lovisa på grund av coronasmitta

Från 2020
Uppdaterad 06.10.2020 09:51.
skolhus i trä
Bildtext Eleverna i Isnäs skolor får distansundervisning från och med nästa vecka.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Skolorna i Isnäs övergår till distansundervisning på grund av coronavirussmitta. Föräldrar uppmanas hjälpa de yngsta med undervisningen hemma.

I skolorna i Isnäs i Lovisa konstaterades på fredagen den 2 oktober ett fall av coronavirussmitta.

Isnäs skolor har ett 50-tal elever samt ett tiotal lärare och handledare.

Nästan alla elever i Isnäsin koulu och Isnäs skola har utsatts för smittan.

- Undervisningen mellan de svensk- och finskspråkiga är så pass integrerad att eleverna har samma lärare i vissa ämnen och undervisas också tillsammans. Därför stannar nu alla elever hemma, säger utbildningschef Timo Tenhunen.

Skolans personal har underrättat elevernas vårdnadshavare om saken under dagen.

Distansundervisning gäller

Båda skolorna sköter undervisningen på distans från och med måndagen den 5 oktober.

- Vi har bra erfarenheter av distansundervisning från våren då skolorna var stängda, men också några förstaklassare som inte har upplevt den här undervisningsformen förut, säger Timo Tenhunen.

Tenhunen rekommenderar därför att en vårdnadshavare i mån av möjlighet stannar hemma med eleven för att hjälpa till med undervisningen om formen är obekant.

Isnäs skolor har också lov att föra elever som inte utsatts för smitta till skolorna i Forsby om de inte har möjlighet att vara hemma under tiden för distansundervisning.

Oexponerade barn får fara till Forsby

Barn i årskurserna 0 till 3 har rätt till närundervisning, och de barnen erbjuds därför en plats i Forsby skola eller Koskenkylän koulu om de inte har utsatts för coronaviruset och inte sitter i karantän. Barnen får skolskjuts till Forsby.

De elever i årskurs 4 och uppåt som inte har exponerats för coronaviruset kan ansöka om tillstånd till hemundervisning av rektorn om de inte vill åka till Forsby.

De barn som sitter i karantän får fortfarande skollunch. Deras vårdnadshavare kan hämta mat för tre dagar i taget från skolan.

Artikeln uppdaterad 6.10.2020 kl. 9.50 med tydligare information om vilka elever som får gå i skola i Forsby.

Diskussion om artikeln