Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finland nära upptrappningsfas - munskydd rekommenderas i Åbo, Lundo, S:t Karins och Reso

Från 2020
Uppdaterad 02.10.2020 15:31.
Eva Brunell sätter på sig ett munskydd.
Bildtext Munskydd rekommenderas i flera kommuner i Egentliga Finland.
Bild: Yle/ Mats Ahlnäs

Egentliga Finland är nära en upptrappningsfas i coronaepidemin. Det meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Coronapandemin är redan i upptrappningsfas i Åbo, S:t Karins, Lundo och Reso. Därför utfärdas en rekommendation om munskydd i de här kommunerna, enligt THL:s anvisningar. Munskydd ska användas i de situationer, då närkontakt inte kan undvikas. Det här gäller exempelvis då man besöker idrotts- och kulturevenemang, eller butiker och köpcentrum. Rekommendationen gäller också för andra stadiets utbildning och högskolor.

Situationen varierar ändå mellan kommunerna i landskapet. Därför har man gått ut med rekommendationer om munskydd i endast en del av landskapets kommuner.

– I en del av kommunerna i Egentliga Finland har inte en enda coronasmitta uppdagats under hela den tid som pandemin pågått, medan coronaläget i Åbo och en del kranskommuner helt tydligt har trappats upp. Därför beslöt vi inom arbetsgruppen att utfärda en rekommendation som gäller dessa områden i syfte att förhindra coronaspridningen, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Bildtext Mikko Pietilä vid ÅUCS.
Bild: Arash Matin/Yle

En stor del av smittorna kan fortfarande spåras

Det finns en risk för massexponering särskilt under offentliga tillställningar som ordnas inomhus, meddelar sjukvårdsdistriktet.

Instruktionerna för arbetsplatser utfärdas av Arbetshälsoinstitutet och arbetsgivarna. Rekommendationen om distansarbete gäller i hela landskapet.

Rekommendationen om munskydd gäller från och med lördag den 3 oktober.

Coronaincidensen för hela Egentliga Finland har under denna vecka rört sig kring 10. Enligt chefsöverläkare Mikko Pietilä har lokala smittkedjor förekommit i ett betydligt större antal än för en vecka sedan.

Samtidigt är andelen coronapositiva provsvar klart under en procent i landskapet.

- Smittorna kan huvudsakligen fortfarande spåras. För närvarande identifieras smittkällan i cirka 80 procent av fallen, säger Pietilä.

Antalet patienter som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 är i dagsläget under fem i Egentliga Finland.

Diskussion om artikeln