Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regatta Resorts bygge på Drottningberg får vänta lite - miljönämnden i Hangö vill ha snyggare fasad

Från 2020
En skiss över en bostadsbyggnad med flera våningar vid havet. Det ser ut som om bilden är tagen på en segelbåt.
Bildtext Så här ser fasaden ut som inte faller nämnden i smaken.
Bild: Regatta Resorts

Miljönämnden i Hangö är nöjd med Regatta Resorts planerade våningshusbygge på Drottningberg, men vill se förändringar i fasaden mot havet, säger nämndens ordförande Björn Peltonen (SFP).

Själv hörde Peltonen ändå till minoriteten i nämnden och hade varit beredd att godkänna fasaden som den var nu i ritningarna på torsdagens möte (1.10).

Han och Kaisa-Marja Sirviö (SDP) röstade för att godkänna bygglovet. Frågan remitterades ändå med rösterna 6-2 just på grund av fasaden.

Det var Stephan Horn (SFP) som kom med förslaget understödd av Rolf Nyström (Obunden) och Johanna Sandin (SFP). I omröstningen röstade också Timo Jansson (VF), Krister Sjöholm (SDP) och Pia Louhelainen (Gröna) för remittering.

Flygbild över Hangö där man ser Drottningberg och Västra hamnen.
Bildtext Regatta Resorts ska bygga bostäder på tomten som finns rakt framför stuveriföretagets vita byggnad som syns i mitten av bilden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Stephan Horn säger att han tycker fasaden är lite tråkig och enformig.

- Man kunde försöka få lite liv och variation i den. Man måste tänka på att den också är Hangös fasad mot havet och den borde vara någorlunda vacker, säger han.

På Drottningberg bygger också Hangöbyggaren Jan-Erik "Chyde" Chydenius bostäder. Horn tycker Regatta Resorts bygge kanske kunde få inspiration där.

- Chydes bygge blir i trä. Kanske kunde man beakta det i lösningen. Men det måste arkitekten avgöra, säger Horn.

Byggnaderna ska fungera som ljudvall

Regatta Resorts ansöker om att få bygga ett bostadshus i fyra våningar på drygt 5 000 kvadratmeter på Drottningberg.

I praktiken är det tre flervåningshus som binds ihop med varandra så det tekniskt sett blir ett hus.

Byggnaden har flyttats lite utanför det område som är fastslaget i detaljplanen i området. Det har staden i princip redan gett grönt ljus för eftersom man då flyttar lite längre från stuveriföretaget man har som granne. Stuveriföretaget har varit oroligt för att buller från verksamheten ska störa.

Björn Peltonen understryker att hela planen utgår från att byggnaderna ska utgöra bullerskydd mot hamnen och dess verksamhet.

- Hela tanken har hela tiden varit att bygga hus med fönster, balkonger och ventilation mot Östra hamnen. Det får inte finnas hål eller öppningar i fasaden eller mellan husen mot Västra hamnen, då kommer ljudet in.

En skiss över ett vardagsrum med soffgrupp och matbord i en lägenhet med utsikt över havet.
Bildtext Alla fönster på byggnaden vetter ut mot havet. Inga fönster tillåts på baksidan av huset.
Bild: Regatta Resorts

Han berättar också att det har gjorts upp modeller för hur ljudet rör sig i hamnen och förbi byggnader så att man har kunnat planera för en så bra miljö som möjligt.

- Det andra alternativet hade varit att bygga småhus och så en stor betongvägg som ljudvall. Det här är bättre, säger Peltonen.

På baksidan av huset, eller de tre sammanvävda husen, går loftgångar med vilka man tar sig till sina lägenheter. Fasaden på baksidan består framförallt av glas.

5 000 kvadratmeter för huset kan låta lite, men man måste tänka på att husets alla fönster ska vara på ena sidan.

- Huset blir smalt. Till exempel alla sovrum måste ha fönster så alla rum, utom rum som badrummet, måste ligga efter varandra i riktning mot Östra hamnen, säger Peltonen.

En ritning över fasaderna åt fyra olika väderstreck på en bostadsbyggnad i flera våningar.
Bildtext Ritningen visar bostadshusets fasader sett från olika håll.
Bild: Regatta Resorts

Han var alltså själv beredd att godkänna fasaden som den var nu, men säger att nämnden hoppas på att man genom att göra något åt taket eller själva fasaden kan göra den lite trevligare.

- Det är klart att det är utmanande då man på ena sidan ska ha stora och många fönster och på den andra sidan bara få ha vägg, säger han.

Peltonen understryker ändå att nämnden i övrigt är nöjd med planen, alltså byggnadernas placering och utformning.

Stephan Horn konstaterar att det på platsen skulle få byggas upp till 6 800 kvadratmeter och att drygt 1 000 kvadratmeter byggrätt nu blir oanvänd.

- Det kan vara utmanande att använda den byggrätten, säger han.