Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chefredaktör för rysk nyhetssajt begick självmord genom att tända eld på sig – polisens trakasserier misstänks ha lett till hennes död

Från 2020
Flera polismän står vid ett avspärrat område.
Bildtext Polisen i Niznij Novgorod spärrade av området framför ryska inrikesministeriets kontor, där journalisten Irina Slavina tog sitt liv.
Bild: /All Over Press

Irina Slavina, chefredaktör för ryska nyhetssajten Koza Press, satte eld på sig själv framför ryska inrikesministeriets kontor i staden Nizjnij Novgorod i går på fredagen, efter att ha upprepade gånger haft problem med polisen.

Koza Press är en webbplats för lokalnyheter som profilerat sig som en yttrandefrihetskämpe under devisen "ingen censur, inga order från ovan".

Nyhetsverksamheten ledde till att polisen börjat misstänka sajten för samröre med den bannlysta Putinkritiska oppositionsgruppen Öppna Ryssland.

I ett sista Facebook-inlägg skrev Irina Slavina att ryska staten bär skulden för hennes död.

Slavina begick självmord dagen efter att polisen genomfört en husrannsakan i hennes hem.

Tidigare hade hon berättat att polisen och den ryska utredningskommittén i samband med husrannsakan lagt beslag på hennes anteckningsböcker, dator och makens telefon.

Navalnyi: Trakasserierna ledde till hennes död

Oppositionsledare Aleksej Navalnyj , som återhämtar sig i Tyskland efter förgiftning, har kommenterat att Slavina gått ett fasansfullt öde till mötes.

Han säger att myndigheterna väckt åtal mot henne med politiska grunder, och att trakasserierna lett till hennes död.

Också oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov skriver på Instagram att Slavina i flera år pressats av ryska myndigheter.

I fjol blev hon bötfälld för att vara “respektlös mot auktoriteter” i en artikel, enligt BBC.

Ryska myndigheter kommenterar att polisens husrannsakan inte hade något med Slavinas död att göra, utan att hennes hus undersöktes på grund av ett misstänkt brott som hon bevittnat.

Källor: BBC, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln