Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt fredsavtal i Sudan undertecknades - två rebellgrupper som lämnade sig utanför hotar ännu freden

Från 2020
Övergångsregeringens ledare, premiärminister Abdalla Hamdok som undertecknade fredsavtalet för Sudans del varnar för många fallgropar på vägen till varaktig fred.
Bildtext Övergångsregeringens ledare Abdalla Hamdok som undertecknade fredsavtalet, varnar för många fallgropar på vägen till varaktig fred.
Bild: ullstein bild - Public Address/ All Over Press

Övergångsregeringen i Sudan har undertecknat ett fredsavtal med rebellkoalitionen SRF. Avtalet som förhoppningsvis gör slut på årtionden av krig, undertecknades i närvaro av representanter för flera afrikanska länder samt FN och Afrikanska Unionen.

Det historiska fredsavtalet undertecknades i Sydsudans huvudstad Juba i närvaro av statschefer och representanter för flera afrikanska länder, bland dem Tchad, Qatar, Egypten, Saudiarabien samt FN och Afrikanska Unionen.

Rebellkoalitionen SRF som gick med på fred, består av rebellgrupper från regionen Darfur och delstaterna Blå Nilen och Södra Kordofan som ligger i södra Sudan. Dessa rebellgrupper skall enligt avtalet införlivas stegvis i armén, men fram till dess får de behålla sin vapen för säkerhets skull.

Avtalet innebär inte ett omedelbart slut på alla våldsamheter eftersom två betydande rebellgrupper inte accepterade överenskommelsen. En av dem, den i Darfur baserade gruppen SLM, utförde en attack mot armén så sent som i måndags.

De grupper som undertecknade avtalet var i varje fall nöjda och glada över att avtalet ger en ny möjlighet att återuppbygga ekonomin, som har lidit av inbördeskrig och sanktioner.

- Detta undertecknande innebär att vi lämnar kriget bakom oss. Det innebär demokrati och rättvisa så vi är mycket glada. I och med detta avtal kan ekonomin födas på nytt, konstaterade rebelledaren Ismail Jalab.

Sudans ex-president och en soldat står i den åtalades bur i en rättegång.
Bildtext Avtalet blev möjligt efter att den långvarige diktatorn Omar al-Bashir störtades i fjol
Bild: EPA-EFE

Avtalet firades med sång och dans och med tusentals gäster och flyktingar närvarande i Juba.

- Det här är en mycket historisk dag för oss sudaneser eftersom avtalet gör slut på långvariga krig i Darfur, Blå Nilen och Södra Kordofan. Sedan Sudans självständighet har det aldrig funnits stabilitet eller social och ekonomisk utveckling eftersom många har marginaliserats, jublade den 32-åriga Abdal Aziz som flydde undan våldet i Darfur till Sydsudan för sex år sedan.

Fredsavtalet var ett av övergångsregeringens främsta mål ända sedan den brutala, långvariga diktatorn Omar al-Bashir störtades efter massiva gatuprotester i fjol. Sydsudan som blev självständigt år 2011 och som själv kämpade i årtionden mot centralregeringen i Khartoum, fungerade som medlare.

Svaga ekonomin största utmaningen

Avtalet undertecknades för Sudans del av övergångsregeringens ledare, premiärminister Abdalla Hamdok och generalerna Abdel Fattah al-Burhan och Hamdan Dagalo.

Hamdok varnade för att det ännu finns många fallgropar som kan hota avtalet.

- Fredsprocessen hotas av många utmaningar som vi nog kan lösa med gemensamma ansträngningar, hoppades Hamdok.

Rebelledaren Mini Arko Minawi varnade också för att den svaga ekonomin och den bräckliga demokratin utgör de största utmaningarna. Ekonomin har lidit hårt av att Sudan länge utsattes för omvärldens sanktioner och det faktum att oljerika Sydsudan bröt sig loss från Sudan för nio år sedan.

Det var den urusla ekonomin som utlöste upproret mot Bashir och läget är fortfarande svårt. Livsmedelspriserna har trefaldigats i år och landets valuta pundet har försvagats dramatiskt.

Inbördeskriget i Darfur och i södra Sudan underblåstes av religiösa och etniska motsättningar mellan de arabiska norra delarna av landet och de icke arabiska delstaterna och regionerna i södra och västra Sudan.

Både Södra Kordofan och Blå Nilen har stora kristna minoriteter som länge har kämpat för sina religiösa och demokratiska rättigheter i ett land som domineras av muslimer. En av de viktigaste punkterna i avtalet är att Sudans grundlag skrivs om så att religionsfriheten garanteras och religioner separeras från staten.

Egentligen bör man tala om flera olika inbördeskrig i Afrikas tredje största land sedan självständigheten år 1956. Till exempel kriget i Darfur som började år 2003, har krävt åtminstone 300 000 dödsoffer medan 2,5 miljoner människor var tvungna att fly från sina hem.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln