Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Seriemördare ska fångas med akademisk list – och fyra andra lästips för lördagskvällen

Från 2020
Ett fingeravtryck avbildat på ett papper.
Bildtext För att identifiera seriemördare har forskare utvecklat en metod som går ut på att man tittar på så kallade psykologiska fingeravtryck för att göra en brottssammanlänkning med andra liknande brott och se om man får en matchning.
Bild: Henri Salonen

God kväll! Här kommer fem lästips för lördagskvällen.

Trumps coronanyhet bäddar för politiskt drama

Dynamiken i hela valrörelsen ändras helt – oavsett om Trump är symptomfri eller om han blir mycket sjuk, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak. Han kommenterar uppgiften om att det amerikanska presidentparet har drabbats av covid-19 och funderar på vilka följder det kan få.

Trump har smittats av coronaviruset - forskare: Förändrar hela dynamiken i valrörelsen - Spela upp på Arenan

Att Trump har insjuknat i covid-19 kan också föda sympatier hos amerikanerna – även om sjukdom traditionellt förenats med någon form av svaghet, säger Mika Aaltola, chef för Finlands utrikespolitiska institut.

Seriemördare ska fångas med akademisk list

Seriemördare och andra seriekriminella världen över kan identifieras lättare med en metod som utvecklats av forskare vid Åbo Akademi.

Det handlar om att titta på så kallade psykologiska fingeravtryck för att göra en brottssammanlänkning med andra liknande brott och se om man får en matchning. Som en fortsättning på det som FBI började med på 1970-talet, säger forskare.

Titanic, Olympic och Britannic: Tre osaliga systrar

Titanic. Namnet har med tiden blivit legendariskt och skapar omedelbara associationer hos den som hör det. Störst. Unik. Oöverträffad i lyx. Och framför allt – tragisk. Synd bara att inget av det här är sant – utom tragisk, såklart. Titanic var unik lika lite som hon var osänkbar.

HMHS Britannic till sjöss.
Bildtext Den tredje systern, HMHS Britannic, fungerade som lasarettskepp i första världskriget.
Bild: Grzegorz Navrocki

Titanic var inte ensam. Titanic var ett av tre systerfartyg, och hon var varken först eller störst av dem. Olympic och Britannic hette hennes systrar. De beställdes av det brittiska rederiet White Star Line för den prestigefyllda transatlantiska rutten.

En överraskande coronanyhet: Sparvar börjar sjunga "sexigare" då samhällen stängs ned

Samtidigt som gatorna i San Francisco tömdes på människor och fordon under de första månaderna av coronapandemin började sparvarna sjunga på ett nytt sätt.

Vikronad sparv (Zonotrichia leucophrys)
Bildtext Vikronad sparv (Zonotrichia leucophrys) fick en bättre sångröst när samhället tystnade.
Bild: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press

En ny studie visar att inom loppet av några veckor fick fågelsången en klang som liknade den som fanns för flera decennier sedan då bullernivån i staden inte var lika hög.

Forskaren Elizabeth Derryberry, forskare vid universitetet i Tennessee, säger till nyhetsbyrån AFP att när oväsendet minskade i våras började fågelsången låta bättre. Enligt henne sjöng hanarna på ett "sexigare" sätt då de riktade sig till honorna.

Alma Pöysti om Tove-filmen: "Gullandet var vår fiende, vi har strävat efter ett levande porträtt som andas"

Den efterlängtade långfilmen Tove om den unga spirande konstnären Tove Jansson hade sin Finlandspremiär i fredags. Regissören Zaida Bergroth och huvudrollsinnehavaren Alma Pöysti är glada över filmen och att den fått ett fint bemötande.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är så glad och lättad över att det blev en så fin film. Man kan verkligen stå bakom den. När vi började konstaterade vi med Zaida att det här är mission impossible, att man bara kan misslyckas när det är frågan om Tove Jansson; att hur ska vi lyckas göra henne rättvisa, så låt oss misslyckas på ett intressant sätt, säger skådespelaren Alma Pöysti som spelar Tove Jansson i filmen.

Tove Jansson (Alma Pöysti) står och röker och ser rakt in i kameran.
Bildtext Skådespelaren Alma Pöysti spelar Tove Jansson i filmen Tove.
Bild: Tommi Hynynen / Helsinki-filmi

Pöysti tackar också regissörens Zaida Bergroths motto, eller ledord, om att undvika allt "gullande" i filmen.

– Gullandet var vår fiende. Det som vi har strävat efter med Zaida är ett levande porträtt som andas, där man kan se skörheten och osäkerheten som också finns i en människa bakom all framgång och före den, säger Pöysti.