Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"President Trump mår bra", säger läkarna medan anonyma källor talar om "oroväckande symptom" - flera medarbetare har också smittats

Från 2020
Uppdaterad 05.10.2020 22:26.
Trumps läkarteam berättade om presidentens hälsa 3.10.2020
Bildtext Trumps läkarteam berättade om presidentens hälsa 3.10.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

I går kom beskedet om att Trump och hans hustru Melania är smittade. Trump befinner sig på militärsjukhuset Walter Reed och uppges må bra. Antalet coronafall bland president Donald Trumps medarbetare ökar.

– Den här morgonen mår presidenten bra, och han behöver inget extra syre, sa hans läkare i dag (lördag) klockan 18 finsk tid. Enligt läkarna hade Trump först feber men inte längre.

Under presskonferensen i dag vägrade läkaren Sean Conley ändå att säga om Trump i något sammanhang fått extra syre.

En anonym källa säger till nyhetsbyrån AP att Trump hade tillförts extra syre i Vita huset innan han fördes till sjukhuset i går.

Vidare meddelade läkarna att Trump kommer att tillbringa de närmaste dagarna på sjukhus.

En anonym person som uppges stå nära Trumps familj säger att en del av de symptom som presidenten uppvisat har varit "mycket oroväckande" men att han mådde bättre då han fick vård på sjukhuset, rapporterar nyhetsbyrån AP. Samma person bedömer också att de närmaste 48 timmarna är kritiska. 

Militärsjukhuset Walter Reed National Military Medical Center nära Washington
Bildtext Militärsjukhuset Walter Reed National Military Medical Center nära Washington
Bild: JIM LO SCALZO/ EPA

Just nu är det oklart hur coronaviruset utvecklar sig hos presidenten. Symptomen på covid-19 kan hos en del personer till en början vara milda för att 10–14 dagar senare snabbt bli allvarliga.
För Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gick det till exempel just så.

Männsikor samlade utanför militärsjukhuset Walter Reed där president Trump är intagen.
Bildtext Anhängare till president Trump har samlats utanför sjukhuset och önskar honom tillfrisknande
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trump visade sig på Twitter – prisade vårdpersonalen

President Trump som normalt är mycket aktiv på Twitter har hållit en lägre profil sedan han blev sjuk. I kväll kom det ändå ett meddelande där han hyllar vårdpersonalen. Han säger också att han mår bra tack vare läkarnas och sjukvårdarnas hjälp.

Trump prisade också den "de stora framgångarna" under de senaste sex månaderna i bekämpandet av pandemin.

USA:s president Donald Trump blickar framåt och har ena handen i vädret. Hans kampanjchef Bill Stepien står snett bakom Trump och ser missnöjd ut.
Bildtext Kampanjchefen Bill Stepien har också smittats av coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva
Kellyanne Conway står framför USA:s flagga och talar i en liten mikrofon.
Bildtext Också Kellyanne Conway har smittats
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu har kampanjchefen Bill Stepien, den förra mediechefen Kellyanne Conway och några republikanska senatorer meddelat att de också har smittats av viruset.

Samtliga deltog i en tillställning i Vita huset för en vecka sedan då Trump utsåg Amy Coney Barrett till sin kandidat för domarposten vid Högsta domstolen. Barrett smittades själv av coronaviruset i somras.

Senaten kommer nästa vecka att gå vidare med processen att utse henne till domare.

USA:s president Donald Trump går bredvid Amy Coney Barrett. Båda ler. Bakom dem står Coney Barretts barn.
Bildtext Många av dem som deltog i en tillställning i Vita huset för en vecka sedan då president Trump utsåg Amy Coney Barrett till sin kandidat för domarposten vid Högsta domstolen har nu smittats av coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu tiiviisti istuvalle ihmisjoukolle Valkoisen talon pihalla.
Bildtext Säkerhetsavstånden saknades då Trump utsåg Amy Coney Barrett till sin kandidat för domarposten vid Högsta domstolen.
Bild: Shawn Thew / EPA

President Trump får experimentell behandling

President Trump fördes i går till ett militärsjukhus. Enligt Vita huset hade han då feber och förkylningssymtom.

Presidenten medicineras med REGN-COV2 – en av de experimentella antikroppsmediciner som har använts mot coronaviruset.

Medicinen ordineras också för en rad andra sjukdomar, uppgav Vita husets läkare Sean Conley i går för nyhetsbyrån Reuters.

Sent på fredagskvällen amerikansk tid sa Conley också att Trump mår bra och att han inte behöver få extra syre. Presidenten hade då fått en första dos av remdesivir intravenöst. Medicinen tros kunna korta ner sjukhusvistelsen för coronapatienter.

Enligt Conley får Trump också D-vitamin, zink, famotidin, melatonin och aspirin.

Donald Trump anländer till ett sjukhus för att få vård 2.10.2020
Bildtext Donald Trump fördes 2.10.2020 till militärsjukhuset Walter Reed i Bethesda, Maryland för att få vård
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Medicinernas effekter är inte helt klara

Finländska läkare konstaterar att både remdesivir och syntetiska antikroppsmediciner kunde användas i Finland i forskningssyfte, men att det än så länge inte finns tillräckligt med kunskap om hur trygga de är och vilken effekt de har.

I teorin kan de här medicinerna ha en positiv inverkan på återhämtningsprocessen

I teorin kan de här medicinerna ha en positiv inverkan på återhämtningsprocessen om de sätts in i ett tidigt skede, säger både Olli Vapalahti, professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet och Asko Järvinen, överläkare i infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) till nyhetsbyrån STT.

Man försöker få ner virusmängderna i ett tidigt skede

Flera undersökningar har visat att många covid-19-patienter har stora mängder virus i kroppen då sjukdomen förvärras. Därför försöker man få ner virusmängderna genast i början då patienten har smittats och på så sätt eventuellt kunna påverka tillfrisknandet.

Den medicin som består av syntetiska antikroppar – tillverkad av läkemedelsbolaget Regeneron – undersöks för tillfället kliniskt i USA, det vill säga på patienter. Medicinen är dock inte officiellt godkänd.

Enligt bolaget kan med hjälp av medicinen minska virusmängderna och förkorta återhämtningsprocessen för sådana patienter som inte behöver få vård på sjukhus.

Bygger på teoretiska antaganden

– Men vi talar om helt experimentell vård, som bygger på teoretiska antaganden och iakttagelser som man gjort efter att man testat läkemedlet i provrör eller på djur.

Antikroppar kan också tas från blod hos patienter som har insjuknat i covid-19. Det ämnet fungerar på samma sätt som remdesivir – det vill säga det antas minska virusmängderna och därmed påskynda tillfrisknandet.

Remdesivir lääkeainetta pakataan.
Bildtext Remdesivir kunde testas på patienter om ett stort antal människor måste vårdas på sjukhus, säger överläkaren Asko Järvinen vid HUS.
Bild: Yonhap South Korea / Epa

Om ett stort antal människor måste vårdas på sjukhus på grund av covid-19 kan man enligt Järvinen överväga att testa remdesivir och antikroppsmedicin på patienter.

Forskningsresultaten i fråga om effekt och trygghet har hittills ändå varit på en sådan nivå att man inte har ansett att det går att använda dem i stor utsträckning.

Enligt Järvinen kan medicinerna användas i testsyfte och i medicinska undantagsfall.

Källa: Reuters, AP, The New York Times, STT

Artikeln uppdaterades kl. 19.55 med detaljer kring uttalandena om Trumps hälsa. Uppdatering kl. 20.40 om Trumps tweet.

Diskussion om artikeln