Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump i ny videohälsning från sjukhuset: "Jag mår bra, men de följande dagarna avgör" – läkare är försiktigt optimistiska, trots att faran inte är över

Från 2020
Uppdaterad 04.10.2020 21:36.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu sairaalassa pöydän ääressä, ei solmiota, taustalla Yhdysvaltain lippu ja valkoista kaapistoa
Bildtext I en Twittervideo från sjukhuset säger Donald Trump att de kommande dagarna sannolikt blir det verkliga testet.
Bild: Reuters

I en Twittervideo som publicerades på söndagsnatten finsk tid uppger sig USA:s president Donald Trump må bättre än tidigare och lovar att återvända snart.

Trump berättar att han inte mådde värst bra då han anlände till sjukhuset, men anser sig nu vara i mycket bättre skick. Trump togs in på militärsjukhuset Walter Reed under lördagsnatten, finsk tid, på grund av sina coronasymptom.

– Vi arbetar hårt för att få mig tillbaka igen, jag måste komma tillbaka, säger Trump.

Han medger emellertid att de kommande dagarna sannolikt blir det verkliga testet, och det återstår att se vad som händer då. Trump berättar också att frun Melania Trump mår bra, och tackar personalen på sjukhuset.

Trumps läkare Sean Conley uppger att presidenten har ingen feber och är på bättringsvägen. Enligt läkaren har han fått en till dos av det antivirala läkemedlet remdesivir.

Vi är försiktigt optimistiska, men faran är inte över, konstaterar läkaren.

Också republikanska ex-guvernören Chris Christie rapporteras ha blivit intagen på sjukhus på grund av coronaviruset.

Christie var den som förberett Donald Trump inför presidentvalsdebatten mot Joe Biden i onsdags, och han hade tidigare deltagit i ett evenemang i Vita huset där andra smittade republikaner närvarat.

Christie är den nionde republikanen som meddelat om virussmitta, efter fredagens besked om att presidentparet Trump testat positivt.

Senatorer uppmanas att återvända till jobbet senast 19 oktober

Samtidigt rapporterar amerikanska medier om republikanernas majoritetsledare i senaten Mitch McConnells meddelande till republikanska senatorer, där han uppmanar dem att återvända till arbetet senast 19 oktober.

Tills dess fungerar senaten endast formellt, skriver McConnell.

Enligt CNN tyder meddelandet på att utnämningen av Donald Trumps republikanska kandidat för högsta domstolen, Amy Coney Barrett, står på spel i och med coronasmittorna inom det republikanska partiet.

Donald Trump vill genomföra utnämningen ännu före valet, men enligt CNN kan till och med två uteblivna senatorer innebära att republikanerna förlorar sin majoritet i utnämningsomröstningen.

Just nu ser datumet för omröstningen ut att bli den 22 oktober.

Alla Bidens coronatestresultat ska offentliggöras

Donald Trumps kampanjteam uppges ha gått in för "Operation MAGA" för att hålla igång presidentvalskampanjen. Syftet är att få med inflytelserika personer och ge synlighet åt Trumps supportrar, tills presidenten själv kan återvända till kampanjarbetet.

Särskilt vice president Mike Pence kommer att ha en synlig roll under kampanjevenemangen medan Trump är på sjukhuset. Också Trumps familj kommer att hoppa in.

Enligt New York Times har Trumps coronasmitta upprört kampanjfolket, och haft en stor inverkan på valarbetet, eftersom kampanjen är beroende av Trumps personlighet och att han själv lett både kampanjevenemangen och arbetet att samla in donationer.

Valteamet för demokraternas presidentkandidat Joe Biden har i sin tur lovat att offentliggöra resultatet för varje coronatest som genomförs på Biden, rapporterar CNN.

I fortsättningen kommer Biden att genomgå fler coronatest än tidigare. Han kommer att fortsätta med sitt kampanjarbete och sina offentliga uppträdanden.

Texten uppdaterad klockan 10:45 med information om att före detta guvernören Chris Christie tagits in på sjukhus.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
Här om vad som är typiskt för Trump

Donald Trump - mannen och fenomenet i sex punkter

20:42

Och här om vad som är typiskt för Biden

Joe Bidens värsta fiende heter ... Joe Biden

21:10