Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk dopningsjägare avslöjar för NRK hur Finland åkte dit i Lahtis 2001 – fick uppdraget att göra upp en plan och riggade en fälla

Från 2020
Stafettlaget Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Mika Myllylä och Sami Repo var överlägset i Lahtis 2001.
Bildtext Stafettlaget Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Mika Myllylä och Sami Repo var överlägset i Lahtis 2001.
Bild: All Over Press

I skid-VM på hemmaplan i Lahtis 2001 var sex finländare dopade och katastrofen var ett faktum. Rune Andersen, som är norsk dopningsjägare, berättar hur man gick till väga för att försöka ta reda på om dopningen i det finska laget var systematisk.

Rune Andersen är nu pensionerad men har före det haft många tunga uppdrag i antidopningsarbetet. För snart 20 år jobbade han för den internationella antidopningsbyrån Wada och var i Lahtis då Jari Isometsä först testades positivt för dopning.

Han avslöjar nu för NRK hur det gick till då finländarna togs på sängen.

Märklig jaktstart

Lördagen den 17 februari flög finländarna fram i jaktstartens klassiska del: Mika Myllylä var etta, Jari Isometsä tvåa och Janne Immonen fyra.

Myllylä uppgavs strax efter det ha blivit sjuk och kom inte till start till eftermiddagens fristilsdel. Immonen startade, men bröt. Den officiella orsaken var problem med skidorna.

Isometsä blev hemmahjälte då han åkte i mål som tvåa i den andra delen och knep VM-silver.

På söndagen höll Isometsä presskonferens och erkände att han använt hemohes, ett preparat som kan användas för att dölja bloddopning. Han tog på sig skulden och meddelade att han agerat på eget initiativ.

Jag trodde inte på något han sa

Harri Syväsalmi, generalsekreterare för Wada, köpte inte Isometsäs förklaring.

– Bullshit. Jag trodde inte på något han sa, uppger Syväsalmi till NRK nu.

Rune Andersen under en presskonferens.
Bildtext Rune Andersen jagade dopade finländare i Lahtis.
Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Lurade finländarna på ett möte

Syväsalmi ville veta om flera finländare var inblandade och Andersen, som jobbade för Wada, fick uppdraget att ta reda på.

– Vi bad om att få träffa de finländska ledarna och tränarna. Även andra länder för att det inte skulle bli för uppenbart. Vi fick information om deras upplägg, hur de tränat inför VM och så vidare, säger Andersen.

Idén var ändå att smygleverera information om då finländarna skulle testas.

– Vi säger egentligen aldrig när vi ska ha kontroll, men vi antydde att det kommer att ske helgen efter mötet, säger Andersen.

Finländarna lät förstå att lördagen den 24 februari passade bra. På torsdagen skulle herrarna nämligen åka stafett och på söndagen var det dags för den avslutande femmilen. Trots att Isometsä saknades i stafettlaget åkte Finland hem segern i överlägsen stil. Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Sami Repo och Mika Myllylä ingick i vinnarlaget.

"De hade inga alternativ"

Efter torsdagskvällens stafett testades plötsligt hela det finska landslaget.

– De blev överraskade. Men de hade inga andra alternativ än att låta sig testas.

NRK ställer frågan om det verkligen var en fälla.

– Ja, det var det för vi hade antytt att vi skulle testa senare.

Enligt Andersen skulle testresultaten ha sett annorlunda ut om laget hade testats först på lördag, som finländarna hade räknat med.

– Nej, jag tror inte att det hade synts då. Det råder det inget större tvivel om.

Sex finländare åkte fast för dopning i Lahtis 2001: Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Virpi Kuitunen och Milla Jauho.

Diskussion om artikeln