Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Striderna trappas upp i konflikten om Nagorno-Karabakh - Armenien och Azerbajdzjan angriper städer med missiler

Från 2020
Uppdaterad 04.10.2020 15:47.
Förstörelse i Azerbajdjans näststörsta stad Ganja - Spela upp på Arenan

Striderna i och omkring den armeniska enklaven Nagorno-Karabakh i Azerbajdzjan har trappats upp under veckoslutet. Armenien och Azerbajdzjan bombarderar städer på varandras områden med missiler och stridsplan.

Armenien hävdar att azererna medvetet angriper civila områden i Nagorno-Karabakhs huvudstad med missiler. Stadens elnät har slagits ut och allt fler av offren är civila. Raketer har också slagit ner i staden Martakert som ligger i Nagorno-Karabakh.

Armenien säger sig också ha skjutit ner tre azeriska stridsplan söder om Nagorno-Karabakh på söndagen.

Azerbajdzjan anklagar för sin del armenierna för att ha bombarderat minst två städer med raketer, bland dem landets näst största stad Ganja, som har drygt 330 000 invånare.

Armenien avvisar uppgifterna men den armeniska ledaren i Nagorno-Karabakh medger att man angrep en militärbas i Ganja.

- Permanenta militära enheter i stora städer i Azerbajdzjan är från och med nu måltavlor för vår försvarsarmé, säger Arayik Harutyunyan som är överbefälhavare för styrkorna i Nagorno-Karabakh.

- Jag vädjar till invånarna i dessa städer att omedelbart ge sig iväg, konstaterade Harutyunyan som sade att han själv är på väg till fronten för att ta del i striderna. Azerbajdzjan hävdade tidigare den här veckan att Harutyunyan hade skadats allvarligt då en bunker där han befann sig, träffades av granater.

Journalister i Nagorno-Karabakhs huvudstad Stepanakert bekräftar att civila områden har träffats av missiler.
Bildtext Journalister i Nagorno-Karabakhs huvudstad Stepanakert bekräftar att civila områden har träffats av missiler.
Bild: /All Over Press

Journalister på plats i Ganja säger att även stadens flygplats har träffats av raketer. Ganja ligger omkring 100 kilometer från Nagorno-Karabakhs huvudstad Stepanakert och 80 kilometer från den armeniska staden Vardenis som också har träffats av missiler.

Azererna hävdar att armenierna har avfyrat missiler mot Ganja just från Vardenis, som därför har angripits. Minst en civilperson har dödats i Ganja och Azerbajdzjans presidentkansli hotade på söndagen att slå hårt till mot städer som Vardenis där armenierna har avfyrat missiler.

Striderna har alltså trappats upp ytterligare och spridits till allt större områden under de två senaste dagarna. Risken för fullskaligt krig mellan länderna är nu större än någonsin.

Det riskerar också att dra in Turkiet som stöder Azerbajdzjan och Ryssland som har en försvarspakt med Armenien.

Alla medlingsförsök har hittills misslyckats. Frankrikes president Emmanuel Macron talade i fredags med ledarna i bägge länder, som vägrade att gå med vapenvila.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln