Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen om bruket av pepparspray mot demonstranter: "Vi var tvungna att skingra folkmassan"

Från 2020
Uppdaterad 04.10.2020 16:14.
Klimatdemonstranterna filmade polisens agerande på lördagen i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Polisen i Helsingfors har gett sin egen beskrivning av händelserna på lördagen då man skingrade en klimatdemonstration i centrum av huvudstaden med pepparspray.

Polisens agerande har ifrågasatts av bland andra inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Helsingforspolisen säger i ett pressmeddelande att man fått förhandsinformation om manifestationen, som skulle omfatta 150 deltagare och som skulle gå från Järnvägsstation till Hagnäs, via Kajsaniemi.

Men - i motsats till vad som meddelats på förhand - stannade tåget upp på Unionsgatan och gatan blockerades. En del av demonstranterna hade kedjat fast sig vid varandra, en del vid en medhavd jolle.

Polisen säger att man diskuterade med demonstranterna och uppmanade dem att flytta på sig. En grupp hörsammade uppmaningen och begav sig till Kajsaniemiparken - en annan grupp förflyttade sig till Kajsaniemigatan och blockerade den för all trafik.

klimat, manifestation, demonstration
Bildtext Polisens agerande har kritiserats
Bild: Handout

Resurskrävande insats för polisen

Blockaderna sysselsatte polisen mellan klockan 13 och 17 på lördagen, och krävde mycket resurser. Samtidigt förekom många andra larmuppdrag i staden, säger polisen.

Polisen grep 51 personer i samband med manifestationen. Samtliga släpptes under lördagskvällen.

Polisen förklarar sitt agerande med att man var tvungen att skingra folkmassan och bryta det passiva motståndet. Demonstranterna ville trots flera uppmaningar inte lämna gatan och släppa fram trafiken.

Manifestationen orsakade stora problem för trafiken i centrum av Helsingfors, påpekar polisen.

Helsingforspolisen har fått ta emot flera förfrågningar om sitt agerande. Saken utreds nästa vecka i "normal ordning" heter det i pressmeddelandet.

klimat, manifestation, demonstration
Bildtext 51 personer greps, men släpptes samma kväll
Bild: Handout