Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Coronapandemin har påverkat våra drömmar – och fyra andra lästips för söndagskvällen

Från 2020
En tonårspojke sover i sin säng.
Bildtext Många har drömt om coronaviruset och pandemin har också påverkat sömnen på andra sätt.
Bild: Jaana Polamo / Yle

God kväll! Här hittar du fem lästips för söndagskvällen.

Nästan 70 procent av alla finländska elitidrottare har lidit av psykiska problem under karriären

Mental ohälsa är ett enormt problem inom finländsk toppidrott, framkommer i Yle Urheilus stora granskning av situationen i Finland för tillfället. Ångest, utmattning, depression och sömnproblem är bara några av symptomen som listas upp av idrottarna.

Jonathan Åstrand.
Bildtext Framför allt då karriären tar slut känner sig många elitidrottare ensamma – en av dem som öppet medger det är Jonathan Åstrand.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Yle Urheilu genomförde enkäten genom att skicka ut frågor till samtliga idrottare som representerat Finland i ett OS på 2010-talet, både inom individuella grenar och inom laggrenar. Det var sammanlagt 344 idrottare som tillfrågades – och 111 svarade. Av dem är 65 procent fortfarande aktiva.

Norsk dopningsjägare avslöjar för NRK hur Finland åkte dit i Lahtis 2001

Stafettlaget Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Mika Myllylä och Sami Repo var överlägset i Lahtis 2001.
Bildtext Stafettlaget Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Mika Myllylä och Sami Repo var överlägset i Lahtis 2001.
Bild: All Over Press

I skid-VM på hemmaplan i Lahtis 2001 var sex finländare dopade och katastrofen var ett faktum. Rune Andersen, som är norsk dopningsjägare, berättar hur man gick till väga för att försöka ta reda på om dopningen i det finska laget var systematisk.

Coronapandemin har påverkat vår sömn

Många finländare har sovit mer än normalt under coronapandemin, men drömmarna har överskuggats av viruset och allt som hör det till, visar en studie som gjorts vid Helsingfors universitet.

Finländare har till exempel drömt om världens undergång, överfyllda bussar och otillåtna kramar.

Varför talar Alfons bara finska på Netflix?

Finlandssvenskar hamnar lätt i kläm i streamningstjänsternas värld. Även om det på vissa streamningstjänster går att registrera sig som svenskspråkig i Finland, betyder det inte att man får ta del av allt innehåll på svenska.

Man tittar på film på laptop och äter popcorn
Bildtext På vissa streamningstjänster kan det vara svårt att ta del av allt innehåll på svenska i Finland.
Bild: Mostphotos

Orsaken till att vissa filmer, serier och barnprogram endast går att se på finska i Finland är i de flesta fall byråkratiska. Svaret man får av Netflix kundtjänst är att de inte har alla licenser.

De flesta filmerna har ett svenskt alternativ, men sen i vissa har man inte fått svenskt alternativ. De är helt enkelt inte köpta för den finska marknaden.

Burleskdans lär dig att inte ta dig själv för på stort allvar

Ulrika Bachér i Täkter, Ingå, är pionjär inom burlesk i Finland. Hon hakade på den våg som svepte över världen för 20 år sedan och har öppnat den första burleskskolan i Finland.

Ulrika Bachér beskriver burleskdans som en motionsform där man fokuserar på dansen. Det finns inte en genre som heter burleskdans, utan det är en ganska bred form av dans.

Ingåbon Ulrika Bachér startade den första burleskskolan i Finland - Spela upp på Arenan