Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya rekommendationer inom Vasa sjukvårdsdistrikt: Distansundervisning i två veckor på andra stadiet och i högskolor

Från 2020
En man i skyddsutrustning utför ett coronatest på en person som sitter inne i sin bil. Patienten syns inte på bilden.
Bildtext Epidemin är i upptrappningsfas i Vasa. Bilden är en arkivbild från ett drive in-coronatest i september.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Vasa sjukvårdsdistrikt har gett nya rekommendationer om bland annat distansundervisning på andra stadiet och i högskolor.

Sjukvårdsdistriktet påminner också människor om att de bör använda munskydd och hålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd. Man ska stanna hemma också om man har bara lindriga symptom.

De nya rekommendationerna innebär att andra och högre stadiets utbildningsanstalter övergår till distansundervisning, att praktikperioderna för studerande inom social- och hälsovårdsutbildningarna tar paus och att säkerhetsavstånd ska iakttas vid anordnande av evenemang.

Distansundervisning i två veckor

Gymnasierna i Vasa samt övriga undervisningsanstalter och högskolor övergår på måndag (5.10) till distansundervisning för två veckor eller turvis undervisning så att tillräckligt säkerhetsavstånd kan iakttas. Munskydd bör även användas. Vasa stad kontaktar skolorna angående specifika arrangemang.

Vid all verksamhetspunkter inom social- och hälsovården inom Vasa sjukvårdsdistrikts område tas en två veckors paus i all praktik för studerande, från och med måndag.

Från områdets undervisningsanstalter bör man inte heller åka på praktik utanför sjukvårdsdistriktets område, uppger Vasa sjukvårdsdistrikt.

Upptrappning i Vasa sjukvårdsdistrikt

Redan tidigare konstaterades det att Vasa sjukvårdsdistrikt övergått till epidemins upptrappningsfas. Det finns ändå inte för närvarande patienter som kräver sjukvård inom området.

Möjligheterna att spåra smittkedjorna har försvagats märkbart den senaste veckan, uppger sjukvårdsdistriktet.

Smittan konstaterades för närvarande spridas speciellt bland unga vuxna, varav största delen är studerande – många med små eller till och med inga symptom alls. Därför kan de omedvetet sprida viruset vidare.

Tidigare på söndag rapporterades att de flesta smittade fått viruset vid olika studentevenemang i Vasa under tiden mellan den 23 till 26 september.

Personer som har utsatts för en tydlig exponeringsrisk uppmanas att söka sig till coronatestning även vid mindre symptom på luftvägsinfektion. Man ska också undvika sociala kontakter även om man endast har milda symptom.

Diskussion om artikeln