Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump får kritik för att han bröt mot rekommendationer då han hälsade på anhängare utanför sjukhuset

Från 2020
Uppdaterad 05.10.2020 09:01.
President Donald Trump gav sig ut för att vinka till anhängare utanför sjukhuset - Spela upp på Arenan

USA:s president Donald Trump får hård kritik för att han på söndag kväll hälsade på sina anhängare utanför sjukhuset där han vårdas efter att ha smittats av coronaviruset. Trump bröt mot sin egen administrations rekommendationer om isolering och riskerade samtidigt att smitta sina livvakter, då han satte sig i en bil för att vinka till anhängare som hade samlats utanför sjukhuset.

Medicinska experter riktade hård kritik mot Donald Trumps beslut att bryta sin isolering för att hälsa på anhängare utanför sjukhuset. Han bar ett ansiktsskydd men anses ändå ha riskerat sina livvakters hälsa då han tog en biltur utanför sjukhuset.

Besöket utanför sjukhuset inträffade kort efter att han påstod att han har lärt sig en läxa då han insjuknade.

– Vi får fina rapporter av läkarna. Det har varit en intressant färd och jag har lärt mig mycket om covid, konstaterade presidenten, som i månader har ljugit om pandemin och hur farligt viruset är.

Trumps anhängare har samlats utanför Walter Reed sjukhuset i Washington.
Bildtext Trumps anhängare har samlats utanför Walter Reed sjukhuset i Washington.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hans egen administration rekommenderar att man isolerar sig i 14 dagar efter att man har konstaterat coronasmitta. Många läkare kritiserade presidenten i radio- och tv-sändningar samt på sociala medier för besöket.

– Varenda person i bilen under den totalt onödiga bilturen tvingas nu isolera sig i 14 dagar. De kan bli sjuka eller dö enbart för presidentens politiska teater. De måste lyda presidentens order och riskera sin liv för hans teater, konstaterade läkaren James Philips, som själv arbetar på Walter Reed sjukhuset där Trump vårdas.

Vita husets talesman Judd Deere hävdade att man hade vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder och att läkarna hade försäkrat att det var tryggt för Trump att ta en biltur.

Den kända läkaren Zeke Emanuel som är expert på medicinsk etik, fördömde också presidentens beteende som "skamligt."

– Presidenten utsatte sina livvakter för onödig fara då han tvingade dem att köra honom i en bil med slutna fönster enbart för ett PR-trick, sa Emanuel.

Läkarna får hård kritik

Trumps läkare har också fått hård kritik för sina kontroversiella uttalanden om Trumps hälsa som de flera gånger har tvingats att korrigera efteråt. Läkarna har bland annat gett motstridiga uttalanden om exakt när Trump smittades och när han testade positivt för viruset.

Chefsläkaren Sean Conley medgav på söndagen att han bland annat hade hemlighållit det faktum att Trump hade fått syre för att "försäkra en optimistisk anda."

Conley konstaterade också att Trumps tillstånd har förbättrats så mycket att han kan återvända till Vita huset på måndag, något som läkare över hela USA kritiserade i hårda ordalag.

En del experter var förbluffade över uttalandet eftersom Trump anses befinna sig i en farlig period då många covidpatienters tillstånd snabbt kan försämras.

Conleys vaga uttalanden har också väckt många frågor som han har vägrat att besvara.

Trumps läkare får kritik för sina vaga och kontroversiella uttalanden.
Bildtext Trumps läkare får kritik för sina vaga och kontroversiella uttalanden.
Bild: imago images/MediaPunch/ All Over Press

Vita huset får också kritik efter att taleskvinnan Kayleigh McEnany konstaterade att man inte längre kommer att ge ut information om vem som har smittats av coronaviruset inom administrationen.

McEnany motiverade det med att det skulle bryta mot de anställdas integritetsskydd, trots att det är känt att minst nio republikanska politiker och medlemmar av presidentens stab kan ha smittats för drygt en vecka sedan vid en tillställning i Vita huset, där få av de närvarande bar munskydd.

Trumps och Vita husets beteende har också ifrågasatts av amerikaner som väljer en ny president om en månad, den 3 november. Endast 34 procent av de tillfrågade i en ny opinionsmätning anser att Trump är ärlig om sitt hälsotillstånd.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har samtidigt utvidgat sitt försprång till tio procent. 51 procent av troliga väljare sa att de stöder Biden medan 41 procent tänker rösta på Trump, enligt mätningen som gavs ut av nyhetsbyrån Reuters.

Källor: AP, Reuters, Washington Post.