Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenkos regim slår till mot de modiga kvinnorna i Belarus – mammor grips och barn placeras på barnhem

Från 2020
Säkerhetsstyrkor omringar kvinnliga demonstranter i Minsk.
Bildtext Kvinnorna har haft en stark roll i den senaste tidens demonstrationer i Belarus.
Bild: /All Over Press

En fembarnsmamma grips av milisen i Minsk och transporteras till fängelse. Ingen pardon ges trots att hon har fem barn, varav den äldsta är tretton år. Barnen är ensamma hemma och mamman hotas med två dygn i arresten.

En sexårig pojke väntar på sin mamma efter skolan. Då mamman inte dyker upp för att hämta honom skickar läraren honom till ett barnhem. Mamman kan inte hämta honom eftersom hon sitter i förvar hos milisen. Skolan skulle ha kunnat kontakta pojkens syster eller mormor, men valde barnhemmet.

Det här är några av de händelser som nu rapporteras från Belarus.

Barnen blir spelbrickor för regimen

Det är tydligt att president Aleksandr Lukasjenkos regim ger sig på de kvinnor som aktivt har deltagit i demonstrationerna efter det riggade presidentvalet i början av augusti.

Kvinnorna har haft en stark roll under de fredliga demonstrationerna och nu vill regimen stoppa dem.

Elena Lazartjuk i Minsk var på väg hem efter ett ärende då hon överraskande greps av milisen. Hon togs till förhör och släpptes först sent på kvällen. Då fick hon veta att hennes sexåring var intagen på ett barnhem.

– Han var rädd och grät då vi hämtade honom på barnhemmet, säger Lazartjuk.

Nu leker han som vanligt igen men håller sig nära sin mamma och söker sig ofta upp i hennes famn för att få en kram.

I skolan vägrar lärarna svara på Lazartjuks frågor om händelsen. Familjen är nu föremål för socialmyndigheternas utredningar.

Allt det här manar fram minnen från hur det gick till i Sovjetunionen då barn togs om hand och föräldrar fängslades och kallades statens fiender.

Systematiskt förtryck

Elena Lazartjuk har talat med andra kvinnor som har råkat ut för liknande händelser. De är överens om att det här är planerat och att makthavarna gör så här för att skrämma bort kvinnorna från demonstrationer.

Amnesty International har gjort liknande iakttagelser och publicerade nyligen en rapport om systematiskt förtryck av kvinnor i Belarus.

Rapporten tar bland annat fram hot mot politiskt aktiva kvinnor, hot om att staten omhändertar barn och våld mot kvinnor som har deltagit i fredliga åsiktsyttringar.

Det kommer allt oftare uppgifter om att människor grips helt oväntat utomhus eller i sina hem. Det brutala förtrycket är inne i ett nytt skede, säger människorättsaktivisten Roman Jurgel i staden Grodno.

Polisen letar upp dem som demonstrerat

Jurgel berättar att det är möjligt att åtala deltagare i otillåtna demonstrationer ännu två månader efter att demonstrationen ägde rum.

Nu har myndigheterna en särskild instans där man går igenom fotografier och videor från demonstrationer. De som identifieras på bilderna grips.

– Om man erkänner sig skyldig under förhöret får man betala böter, om man nekar sätts man i fängelse i mellan fem och femton dagar, säger Roman Jurgel.

Människorättsaktivisten Roman Jurgel (i mitten) följer rättegångar mot demonstranter.
Bildtext Människorättsaktivisten Roman Jurgel (i mitten) följer rättegångar mot demonstranter.

Han har också uppgifter om att domstolsförhandlingarna förs olagligt så att den åtalade inte får möjlighet att försvara sig.

Det urskillningslösa våldet mot demonstranter har väckt många frågor och många undrar hur det är möjligt att milismän misshandlar kvinnor, åldringar och barn. Roman Jurgel förklarar det med att milisstyrkan utsätts för ideologisk skolning och psykologisk press.

– De får inpräntat att alla som demonstrerar är fiender och därför misshandlar de vem som helst som vill uttrycka sin åsikt.

Våldet mot oskyldiga har ökat lusten att demonstrera men nu är den stora frågan hur länge folket håller ut.

Hård vinterkyla kan stoppa protesterna

Det närmaste halvåret kan vara avgörande, säger en man i Minsk. Han har deltagit i demonstrationer ända sedan presidentvalet och utsatts för så mycket hot att han vill uppträda anonymt.

Han tror att det kan bli mycket farligt om folket ger upp och Lukasjenko känner sig starkare igen. Då dras tumskruvarna ytterligare åt och förtrycket ökar.

Än så länge fortsätter demonstrationerna. Antalet deltagare har minskat en aning på grund av våldet mot oskyldiga och om vintern blir kall kan antalet minska ytterligare.

– Men nu har vårt folk vaknat upp och det finns en ny positiv stämning som ger oss styrka, säger journalisten Alena Pankratava som deltar i demonstrationerna då och då.

Alena Pankratava demonstrerar för fria och rättvisa val i Belarus.
Bildtext Alena Pankratava demonstrerar för fria och rättvisa val.

Pankratava har letat fram plagg i oppositionsflaggans färger rött och vitt i sin garderob och njuter av gemenskapen på gatorna. Men hon vill samtidigt vara försiktig med tanke på coronapandemin.

– Jag tar hand om min gamla mamma och vill skydda henne, säger Pankratava.

Oskyldiga grips utan orsak

Hennes son greps av milisen under sensommaren. Han var på väg för att möta sin fru och sin lilla dotter vid tåget då han utan förvarning drogs in i en buss och fördes till fängelse.

Familjen hade ingen aning om var han fanns och han lyckades först sent på kvällen skicka ett sms och berätta vad som hade hänt.

Fängelsecellen var så fullproppad att de fängslade var tvungna att sova turvis. Det fanns ingen toalett i cellen och vakterna tillät toalettbesök bara vid vissa tider. Det fanns heller inget drickbart vatten i cellen.

Sonen fördes senare vidare till ett annat fängelse där förhållandena var bättre och han släpptes efter några dagar. Han och hans familj är nu i Tartu i Estland där sonen jobbar på universitetet.

Alena Pankratava tänker fortsätta demonstrera. Hon berättar om hur alla hjälper varandra och hur de som är starkast ser till att de svagare kan gömma på bakgårdar eller ta en hemlig genväg bort då milisen slår till. Sådant ger en positiv laddning som bär vidare.