Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: President Trump bröt mot coronarekommendationer när han hälsade på anhängare – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2020
Uppdaterad 05.10.2020 10:32.
Trumps anhängare har samlats utanför Walter Reed sjukhuset i Washington.
Bildtext Trumps anhängare har samlats utanför sjukhuset Walter Reed i Washington där Trump vårdas..
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Här är fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Trump hälsade på anhängare – bröt mot coronarekommendationer

USA:s president Donald Trump får kritik för att han hälsade på sina anhängare utanför sjukhuset där han vårdas för coronaviruset.

Trump anses ha brutit mot sin egen administrations coronarekommendationer och riskerat att smitta sina livvakter, då han satte sig i en bil och körde förbi anhängare som hade samlats utanför sjukhuset.

Donald Trump vinkar från fönstret på en svart bil.
Bildtext Trump vinkade åt sina anhängare från en bil på söndagen.
Bild: Alex Edelman / AFP

Vita huset får också kritik efter att taleskvinnan Kayleigh McEnany konstaterade att man inte längre kommer att ge ut information om vem inom administrationen som har smittats av coronaviruset. Beslutet motiveras med att det skulle bryta mot de anställdas integritetsskydd.

Lukasjenkos regim slår till mot kvinnorna i Belarus – mammor grips och barn placeras på barnhem

En sexårig pojke väntar på sin mamma efter skolan. Då mamman inte dyker upp för att hämta honom skickar läraren honom till ett barnhem. Mamman kan inte hämta honom eftersom hon sitter i förvar hos milisen. Skolan skulle ha kunnat kontakta pojkens syster eller mormor, men valde barnhemmet.

Mamman, som heter Elena Lazartjuk, har talat med andra kvinnor som har råkat ut för liknande händelser. De är överens om att det här är planerat och att makthavarna gör så här för att skrämma bort kvinnorna från demonstrationer.

Män från säkerhetsstyrkorna, iklädda svarta huvor, bär bort en kvinnlig demonstrant under en demonstration i Minsk den 26 september 2020.
Bildtext Säkerhetsstyrkorna har brukat våld och gripit många demonstranter i Belarus.
Bild: STR / Epa

Amnesty International har gjort liknande iakttagelser och publicerade nyligen en rapport om systematiskt förtryck av kvinnor i Belarus.

Kamp mellan Centern och Sannfinländarna inför kommunalvalet

Sannfinländarna förbereder en ny valskräll. Partiet är redan i full gång med att föra kampanj inför kommunvalet – och det är framför allt Centerväljarna som partiet riktar in sig på.

– Jag tror inte att Centerväljarna gillar alla möjliga miljöskatter som drabbar landsbygden. Och att miljarder förs över till de sydeuropeiska länderna – det gillar inte Centerväljarna eller någon annan för den delen heller, anser partisekreterare Simo Grönroos.

Jussi Halla-aho på "torgmöte"  i Åbo.
Bildtext Sannfinländska profiler kan ses på torgmöten på olika håll i landet. Här pratar Halla-aho på ett möte i Åbo i augusti.
Bild: Bengt Östling/Yle

Centerns partisekreterare Riikka Pirkkalainen anser å sin sida att Sannfinländarna vill bygga sin politik på motsättningar, i stället för att ge alternativ.

– Man kan också fråga Sannfinländarna – vad har de att erbjuda för att hjälpa landsbygden? Jag har inte hört ett enda förslag, säger hon.

Över hälften av sjukskötarna funderar på att byta bransch

Coronaepidemin har fått fler sjukskötare att överväga att byta bransch, visar en enkät som Finlands sjukskötarförbund har gjort. Nästan en av tre av dem som deltog i undersökningen hade funderat på branschbyte redan innan coronaepidemin, nu under epidemin funderar varannan på det.

Två sjukskötare förbereder en opereringssal på Jorvs sjukhus.
Bildtext Varannan sjukskötare funderar på branschbyte.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

40 procent av sjuksköterskor som svarade på enkäten uppgav att de är utmattade eller väldigt utmattade efter våren och sommaren med coronaepidemin.

Därutöver uppgav 40 procent att de är tidvis utmattade.

Ryssland och USA förhandlar i Helsingfors om att begränsa strategiska vapen

I dag möts representanter för USA och Ryssland i Helsingfors för förhandlingar om kärnvapennedrustning.

Det så kallade nya Start-avtalet mellan USA och Ryssland om en begränsning av kärnvapen löper ut, och förhandlingarna om ett nytt avtal har stampat på ställe.

Den ryska leds delegationen av vice utrikesminister Sergej Rjabkov och den amerikanska av ambassadör Marshall Billingsley, samma parter som senast förhandlat om saken i Wien i somras.

President Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto ska möta dem efter samtalen.

Dagens väder

Ett regnområde i landets mellersta del rör sig sakta norrut. Det är fortfarande varmt för årstiden. I söder är temperaturen 14 till 18 grader, i landets mellersta del 11 till 14 och i norr 6 till 12.