Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Massiv ökning av antalet coronafall i Vasa

Från 2020
Uppdaterad 05.10.2020 08:30.
Vaasan yliopiston ovet ovat jälleen kiinni ja opetus annetaan etänä.
Bildtext Vasa universitet håller sina dörrar stängda i två veckor framöver.
Bild: Sebastian Björklund / Yle

Antalet coronasmittade inom Vasa stad har stigit kraftigt under veckoslutet. På lördagen rapporterades 14 nya fall och på söndag kväll klockan 22 hade ytterligare 57 nya fall konstaterats.

Merparten av de nya fallen har koppling till ett par studentevenemang för en dryg vecka sedan, och en stor del av de konstaterade smittade är studenter.

Fallen inom Vasa sjukvårdsdistrikt är koncentrerade till Vasa, endast ett litet fåtal av fallen finns på annat håll i landskapet.

Enligt Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa, har antalet coronafall i Vasa ökat med 150 procent på tre dagar.

De flesta som nu konstaterats smittade är unga och merparten har endast lindriga symptom, men det innebär också att många smittade inte testar sig och kanske omedvetet för smittan vidare.

Viktigt att ta test också vid svaga symptom

Sjukvårdsdistriktet påminner särskilt de som deltagit i studentevenemang att söka sig till coronatest också vid svaga symptom och att undvika sociala kontakter.

Också inom gymnasierna har man haft fall och antalet exponerade är enormt. Närmare tusen personer sätts nu i karantän

– Smittan är nu så spridd i Vasa att det bara är en tidsfråga innan den sprids också på äldreboenden eller inom specialsjukvården, säger Kaukoranta.

Under söndagen beslöts det att alla andra och tredje stadiets utbildningar i Vasa övergår till distansundervisning med omedelbar verkan.

Det betyder att förutom universitet, högskolor och yrkeshögskolor går också gymnasierna och yrkesskolorna över till distansundervisning. Det här gäller för två veckor framöver.

Diskussion om artikeln