Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Har Anton Lundells ligameriter blivit en nackdel inför NHL-draften? Göran Stubb har sina misstankar: ”Scouterna har börjat söka efter negativa sidor”

Från 2020
Uppdaterad 06.10.2020 10:05.
Anton Lundell med pucken vid sargen.
Bildtext Anton Lundell lär draftas tidigt i första rudan.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Bedömningsskalan kan variera när NHL-scouterna har hårdbevakat toppnamnen inför NHL-draften, och den europeiske chefen Göran Stubb lyfter fram Tim Stützle och Anton Lundell som två exempel. Stubb tror ändå att Lundell reserveras bland de tio främsta och att Joel Blomqvist har goda chanser att nå sin målsättning.

Under natten till onsdag är det dags för årets NHL-draft. Några månader senare än normalt, och nu som en virtuell tillställning, ska de största ishockeytalangerna reserveras av NHL-klubbarna.

New York Rangers hade turen på sin sida i lotteriet och kommer att välja först. Precis allt pekar på att man kommer att välja den kanadensiske yttern Alexis Lafrenière. Lafrenière har toppat alla rankningar under det senaste året.

Bakom Lafrenière har det varit mer ovisst, men mycket tyder på att det blir antingen tysken Tim Stützle eller kanadensaren Quinton Byfield som blir nummer två. Los Angeles Kings har andravalet medan Ottawa Senators reserverar som trea.

– När lagen draftar så handlar det mycket om vad man anser sig behöva för spelare. Dessutom påverkar det om general managern är intresserad av europeiska spelare eller hör han till den gamla stammen som tycker att man ska ta kanadensare.

– Intresset för europeiska spelare växer hela tiden och jag tror att Stützle kan gå som tvåa eller trea. Så duktig är han, säger Göran Stubb som leder scoutningsverksamheten i Europa till Yle Sporten.

Kan det ske någon stor överraskning i början?

– Alla scouter hoppas ju kunna hitta ett eget fynd men sanningen är att NHL:s dammsugare är så effektiv att några riktigt stora överraskningar kommer det inte.

– I sista rundan kan det komma många, men hur många som sen blir en bra spelare är en helt annan fråga. Spelarna utvecklas så olika, några tror man är storstjärnor när de är 17 år och vid 23 är det deras granne som blivit stjärna, säger han.

Göran Stubb i närbild.
Bildtext Göran Stubb är chef för den europeiska scoutningsverksamheten.
Bild: Juha metso/All Over Press

Lundell bedöms inte på samma sätt som Stützle

Anton Lundell kommer att reserveras först av finländarna och Stubb tippar att han draftas bland de tio främsta. Då scouterna under det senaste året har hårdbevakat spelare så finns det en stor skillnad i fallen Stützle och Lundell, anser Stubb.

– När en ung spelare kommer in i ett ligalag, som Stützle som förra säsongen var ordinarie i Mannheim, så tycker man att han är fantastiskt bra med tanke att han bara är 17 år.

– Men så har vi en kille som Lundell som spelar sin tredje säsong i HIFK, och i stället för att man ser alla hans positiva sidor så börjar scouterna söka negativa sidor eftersom man tycker att han varit med så länge redan. Man glömmer att han fyllde 19 år i lördags och spelar i HIFK:s ligalag, det är ingen dålig merit, säger han.

Det har ju funnits rykten om att Lundell kunde vara aktuell för Minnesota då man gjorde sig av med Mikko Koivu. Vad anser du om det?

– Lika väl som scouterna hemlighåller sina tankar, lika fritt flödar olika rykten. Det enda man vet med säkerhet är att allt är säkert först när draften är över, före är det bara spekulationer.

– Alla vet att Lundell är oerhört laglojal, en ypperlig tvåvägsspelare och en sådan kille tycker jag att alla klubbar behöver, säger Stubb.

Anton Lundell i HIFK.
Bildtext Anton Lundell.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Coronarestriktionerna påverkas scouterna

Ungefär en tredjedel av dagens NHL-spelare är fostrade i Europa. I Finland, Sverige och Ryssland har ligorna startat och draftaktuella spelare har fått försöka stärka sina aktier.

Men sannolikheten att man ska kunna röra om i grytan i den första rundan bedömer Stubb som väldigt liten.

– Coronarestriktionerna har gjort att scouterna inte kunnat resa. Jag har inte sett en enda utländsk scout i Finland den här säsongen och då har U18- och U20-landslagen haft träningsläger och matcher i juli och augusti. Och nu under försäsongen har de heller inte synts till.

– Lucas Raymond lär ska ha spelat bra i Frölunda, Lundell har också gjort det helt okej i HIFK och Radion Amirov ska ha spelat bra under säsongsstarten i Ryssland. Jag tror inte att styrkeförhållandena ändrat alltför mycket.

Hur är det längre ner i rundorna då, om man tänker på till exempel Joel Blomqvist som gjort två bra matcher i Kärpät?

– Jaroslav Askarov anser vara klar målvaktsetta, men Blomqvist har varit tvåa eller trea på de flesta rankningar. Säkert har hans insatser noterats men hur mycket vet jag inte. Restriktionerna har gjort att scouterna följt med matcher via video och säkert har man sett honom spela.

Blomqvist själv hoppas på andra eller tredje rundan, ser du det som möjligt?

– Definitivt. Det som också talar till Blomqvists fördel är att det under de senaste 10–15 åren kommit många bra målvakter från Kärpät, säger Stubb.

Joel Blomqvist dricker
Bildtext Joel Blomqvist rankas högt bland de europeiska målvakterna.
Bild: All Over Press/Tomi Jokela

Inget nytt finländskt toppår

Under de senaste åren har antalet finländska spelare som reserverats i draften varierat väldigt mycket. Toppåret var 2017 då den finländska talangfabriken levererade 23 spelare.

2018 sjönk antalet till 16 och i fjol nådde man nästan upp till samma nivå som 2017 med 22 spelare.

– I år tror jag det blir mellan åtta och tio finländska spelare som draftas. Visst finns det bra killar med tanke på sjätte och sjunde rundan så åtta är kanske ett lite försiktigt tips, säger Stubb.

Om vi blickar mot Sverige?

– Sverige är det land i Europa som producerar mest spelare just nu så därifrån skulle jag tippa att det blir mellan 15 och 20 som draftas.

Göran Stubb påpekar också att draften inte är någon garanti för att en spelare når NHL i framtiden.

– Det är självklart att man har en fördel om man blir draftad tidigt för då får man en ärlig chans att slå sig in i laget och NHL. Ingen general manager vill erkänna att han gjort ett dåligt val genom att inte ge en spelare chansen, säger han.

Diskussion om artikeln