Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Institutet för hälsa och välfärd: Två negativa coronatest alltjämt rekommendationen

Från 2020
Uppdaterad 06.10.2020 15:41.
Lentokone kiihdyttää Rovaniemen lentokentällä syyskuussa
Bildtext Finnairs plan på flygplatsen i Rovaniemi.
Bild: Maija-Liisa Juntti / Yle

Institutet för hälsa och välfärd anser fortfarande att det behövs dubbla coronatester för personer som reser till Finland från så kallade högriskländer.

Det här i motsats till Yles uppgifter på måndagen Yle Uutiset.

Högriskländer är alla länder där det under de två senaste veckorna funnits fler än 25 fall per 100 000 invånare. I praktiken betyder det nästan alla länder i Europa - inklusive Finland där incidenstalet nu är 27,2.

Skillnaderna har jämnat ut sig

I många fall har skillnaderna i incidensen mellan Finland och flera länder det kommer turister ifrån jämnats ut, och för närvarande uppges endast fem procent av alla nya fall av smitta komma utomlandsifrån.

Regeringens modell gjordes upp i augusti, och då var det ännu stor skillnad i förekomsten av coronafall.

Kraftig kritik mot dubbeltestandet

Regeringen har planerat att införa en modell för dubbeltestning; från och med 23 november är det tänkt att resenärer ska ha ett negativt coronatest som är taget högst 72 timmar före inresan.

Vid resor som är över tre dygn ska resenären sitta i karantän i minst 72 timmar tills ett andra test görs - förutsatt att också det är negativt.

Reserestriktioner diskuteras i Levi

Enligt Yles tidogare uppgifter skulle Institutet för hälsa och välfärd ha föreslagit ändringar i de uppdateringar som görs i smittskyddslagen. Enligt ändringarna kunde man överväga att godkänna 5-7 dagar långa resor för resenärer med ett test.

Detta skulle förutsätta ett negativt testsvar samt säkerhetsåtgärder av researrangören i syfte att minska på coronarisken.

På tisdagen lät THL ändå meddela att man alltjämt förespråkar två test.

Resebranschen bekymrad

Reserestriktioner diskuterades i Levi på måndagen, där näringsminister Mika Lintilä (C) och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) träffade representanter för turismnäringen.

Lintilä sade vid träffen att de nya uppgifterna ger regeringen orsak att fundera över beslut och tolkningar kring resandet. Enligt näringsministern finns det skäl att behandla frågan i rask takt.

Den föreslagna modellen för dubbeltestning och karantän har kritiserats kraftigt inom turismbranschen. Den anses så gott som helt stoppa vinterresorna till Lappland.

Texten är en något modifierad version av Yle Uutisets artikel THL: Matkailijan tuplatestistä ei ole hyötyä, yksi testi rajalla riittää – katso suorana kello 15, kun ministerit tapaavat matkailuväkeä Levillä. Svensk version Ann-Lis Fredriksson.

Artikeln uppdaterades med kommentaren av Lintilä kl 16, källa STT

Artikeln rättad 6.10 kl.15.40, då THL dementerade Yles uppgifter om en ny linje gällande dubbeltestandet.

Diskussion om artikeln