Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronasituationen oroar på äldreboenden: "Vi kommer att skärpa åtgärderna"

Från 2020
Uppdaterad 07.10.2020 08:56.
Peter Guss vid Fylgia i Vasa.
Bildtext Föreståndaren Peter Guss på äldreboendet Fylgia oroar sig över om de kan skydda klienterna tillräckligt bra.
Bild: Yle/Anna Ruda

Antalet coronasmittade har mångdubblats i Vasa sjukvårdsdistrikt under den senaste veckan. Situationen ser inte alls bra ut i Vasa, säger äldreboendet Fylgias föreståndare Peter Guss.

Under de senaste dagarna har över hundra nya fall av coronasmitta konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det positiva är dock att ingen coronasmittad än så länge vårdas på sjukhus.

Den största delen av de smittade är studeranden som har lindriga symptom. Men på äldreboenden ser man allvarligt på situationen.

- Situationen ser inte alls bra ut här i Vasa. När coronaviruset rör sig så här mycket i Vasa stad så är vi oroliga att det ska komma in på vårt äldreboende, säger Peter Guss, föreståndare på äldreboendet Fylgia i Vasa.

- Vi försöker skydda oss på bästa sätt, men det finns en viss oro i att skyddar vi oss tillräckligt och skyddar vi de boende här som har hög ålder.

Det är en balansgång hela tiden.

― Peter Guss

Guss påpekar att man redan en längre tid använt skyddsutrustning och under besöken ska säkerhetsavstånd hållas. I måndags höll man ett möte där man funderade på att skärpa åtgärderna på boendet.

- Vi kommer att kolla ännu bättre hur många besök som görs och att man verkligen har bara de närmast anhöriga på besök. Vi får se ännu om det kommer några allmänna direktiv kring situationen och hur vi ska förfara på äldreboenden.

Många äldreboenden stängde i våras dörrarna för besök och enligt Guss agerade man då rätt med den informationen man hade till hands.

- Det finns rättigheter som vi måste ta i beaktande men också att vi måste skydda klienterna. Det är en balansgång hela tiden. Jag tror att det var alldeles rätt det vi gjorde då. Men situationen och direktiven ändras hela tiden.

- Nu försöker vi åtgärda det på ett annat sätt, vi har bättre övervakning och vi är bättre förberedda på det här.

Oron växer i hela Österbotten

Trots att smittfallen än så länge för det mesta koncentrerats till Vasa ser man med oro på situationen även i Jakobstadsregionen och i Sydösterbotten.

- Det är klart att man är orolig, inte vill man ha någon smitta på äldreboenden, säger smittskyddsläkaren Johanna Gripenberg på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

- Även om det är lugnt i Kristinestad just nu kan situationen ändras väldigt hastigt. Det skulle vara en katastrof att få smittan in på ett serviceboende, konstaterar i sin tur Elisabeth Sjöberg, chef för vårdarbetet i Kristinestad.

Alla ska ha möjlighet att träffa sina anhöriga.

― Elisabeth Sjöberg

Även i Kristinestad och Jakobstad är man väl förberedda för att hindra en smittspridning på äldreboenden.

- Vi följer de direktiven som finns. Man måste beställa tid för besök och vi har olika arrangemang för hur man träffas till exempel bakom plexiglas eller så håller man avstånd, säger Sjöberg.

- Alla ska ha möjlighet att träffa sina anhöriga, men vi hoppas att anhöriga har förstående för situationen.

Peter Guss tror att man ännu har möjlighet att stoppa smittspridningen i Österbotten, men då krävs också ansvar och åtgärder av varje enskild individ.

- Det hjälper inte om myndigheterna gör sitt arbete, sätter folk i karantän och gör sitt allt för att smittan inte ska spridas, om vi inte alla är med i samma båt. Det är där som nyckeln är.

Diskussion om artikeln