Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Allt med alkohol och många människor är inte bra i det här läget” – studerande i Vasa berättar om frivillig karantän, spekulationer om smitta och vad som är okej just nu

Från 2020
Halare på Pampas
Bildtext ARKIVBILD. Studerande umgås inte längre i grupper, säger de Yle Österbotten pratat med.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Studerande i Vasa verkar inte längre vara ute och festa, utan nu träffas man virtuellt, i små grupper eller utomhus. Det berättar några studerande som Yle Österbotten har talat med.

Herman Hagnäs studerar till tradenom på Novia. Han känner många som har fått coronabesked de senaste dagarna.

– Pratar vi sådana som är riktigt nära så handlar det om en handfull. Men pratar vi kompisars kompisar och sådana man känner lite så är det större siffror, säger Hagnäs.

Just nu sitter han själv i frivillig karantän. Han har bunkrat upp med mat för minst en vecka och så återstår det att se om han kanske går ut på promenad med någon så småningom.

– Vi får se. Men nu först är det att bara hållas hemma.

Hagnäs har rört sig bland folk en hel del i höst i och med att han är med i studieföreningar och ordnar till exempel gulnäbbsintagningar. Men nu är det alltså stopp, det har föreningen kommit överens om.

– Vi avbokar alla evenemang och det är frivillig karantän för oss som varit med ute och träffat folk.

Enligt Hagnäs var det väntat att man i något skede får börja ställa in evenemang och att smittan sprider sig.

– Men har man valt att vara med i en studieförening så får man så lov att vara med då det ordnas till exempel gulnäbbsintagningar.

– På nattklubbar är det svårare att hålla avstånd men på föreningens tillställningar har det varit möjligt att hålla avstånd. Vi har varit utomhus för det mesta, säger Hagnäs.

Han påpekar att man på studieföreningens evenemang har följt rådande restriktioner.

Hagnäs har redan tidigare begränsat hur han umgås med släkt och familj eftersom han deltagit i utekvällar.

– Det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Men jag hälsar inte på föräldrar och mor- och farföräldrar då jag vet att jag varit ute. Det är flera veckor sedan jag senast träffade dem.

– Klart man är orolig över viruset och vad det för med sig. Men för min del så jag är ung och frisk så hoppas man klarar det. Men man bär på oro för mor- och farföräldrar och annan befolkning.

Vilda spekulationer om vilka vägar smittan tar

– Folk festar inte längre utan nu sitter man hemma och grubblar.

Det säger Frans Villanen som är fullmäktigeordförande för Åbo Akademis studentkår. Han jobbar dessutom på nattklubb då och då.

Man i vit tröja.
Bildtext Frans Villanen säger att corona definitivt är det stora samtalsämnet bland studerande nu.
Bild: Copyright:Oliver Back

– Jag jobbade i lördags och det var tomt. Jag förstod att det varit likadant på fredagen. Så jag skulle säga att vi studerande har tagit vårt ansvar och sitter hemma nu.

Enligt Villanen lever många studerande just i en vardag som påminner mycket om karantänförhållanden. Själv delar han lägenhet med tre andra personer och de har haft några enstaka besökare.

– Det var två gäster som vi har rört oss med hela tiden. Så resonemanget där är att har de corona så har vi eftersom vi rört oss i samma gäng hela tiden.

Enligt Villanen är corona det stora samtalsämnet bland studerande nu. Eller snarast spekulationer kring vilka vägar viruset tar.

– Kan det ha varit på baren igår och har jag bekanta som var där? Och har de umgåtts? Man funderar om man kan ha fått det och över sina livsval hela tiden – är det här smart och är det här smart?

Är du orolig över att få smittan?

– Orolig och orolig. Det kanske inte är oro att få corona själv utan oro för att man är den som sprider det till en massa andra och kanske riskgrupper.

För egen del är Villanen inte rädd för smittan.

– Jag har varit ganska försiktig, men jag tror att jag också fixar en smitta. För mig är det antagligen som en vanlig influensa. Men jag vill så klart inte bli smittad trots det.

För dem som inlett sina studier i höst kan hösten bli svår om man ska studera på distans och leva i karantän, tror Villanen.

– Det är en gigantisk utmaning. Man flyttar till ny stad och kanske känner två personer och ska inleda ett nytt liv och så kommer det här.

– Största utmaningen i höst har varit hur vi ska kunna skapa en meningsfull vardag för gulisarna och hur de ska få en chans träffa varandra i dessa tider.

I viss mån har man kunnat ordna evenemang under ordnade former, påpekar Villanen. Med avstånd och utomhus.

– Men kommande veckor blir en utmaning. Ingen mår bra av att sitta ensam hemma i karantän.

Social kontakt men utan sprit

Sandra Virta studerar till klasslärare vid Åbo Akademi i Vasa. Hon har inte varit på något större evenemang, någon restaurang eller café sedan i somras.

– Det känns inte säkert. Lite deprimerad blir man när det bara blir mer och mer smitta. Men det talades om en andra våg så det här är säkert den.

Virta berättar att hon ändå inte är en person som gillar att festa så att vara utan sitsar går hur bra som helst. Men den sociala biten är viktig och hon väljer att umgås utomhus eller i små grupper.

Kvinna i vit tröja.
Bildtext Sandra Virta tycker det är orättvist att studerande har fått skulden för spridningen av corona i Vasa.
Bild: Privat.

Med vänner längre bort träffas hon virtuellt.

– Det har varit jättebra. För jag bor ensam och att isolera sig själv inom fyra väggar går inte. Man behöver den där sociala kontakten på något sätt.

Samtidigt tycker hon det är orättvist att studerande pekas ut som orsaken till smittspridningen i Vasa den senaste tiden.

– Hela våren försökte vi hålla oss för oss själva. Men människor blir trötta på att bara sitta hemma och jag tror det har varit ganska svårt för många.

Senast under veckoslutet diskuterade hon med vänner hur man ska tänka – ska man undvika både studentsitsar och barer.

– Vi kom fram till att allt med alkohol och många människor är inte bra i det här läget. Alkoholen gör att man glömmer hålla distans och tvätta händerna, så det är inte bra.

Diskussion om artikeln