Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nu har 40 procent av finländarna laddat ner Coronablinkern - problemet med att det inte alltid blinkar till hos anhöriga håller på att lösas

Från 2020
Ungdomar står och tittar på sina mobiltelefoner.
Bildtext Coronablinkerns popularitet ökar i Finland.
Bild: AOP/ Ian Allenden / Alamy Stock Photo

Amanda Mylläri drabbades av coronaviruset och fick efter några vändningar med myndighetspersoner en kod som hon kunde lägga in i appen. Hon visste själv flera kompisar som kunde ha exponerats, men bland annat rumskompisen fick aldrig något meddelande.

- Min rumskompis som jag hade varit med under exponeringstiden fick inget meddelande, vilket kändes lite konstigt då vi nog varit tillsammans jättemycket, säger Mylläri.

En del andra kompisar fick inte heller något meddelande, medan andra fick, såsom Mylläris pojkvän och en annan kompis.

en kvinna framför en gul vägg med röd grafitti på iklädd svart jacka
Bildtext Flera av Amanda Mylläris kompisar fick inget meddelande i Coronablinkern trots att de umgåtts under exponeringstiden.
Bild: Privat

Vid Institutet för hälsa och välfärd säger Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänster, att det här är ett problem med appen och att man försöker åtgärda det.

- Det finns en lösning på det här, men det är inte klart ännu, säger Yrttiaho

Felet handlar om att appen inte alltid meddelar människor som exponerats en längre tid för viruset. Det här kan handla om familjemedlemmar som bor i samma hushåll, eller nära vänner som man träffat ofta.

- Lyckligtvis säger familjemedlemmar nog till sina nära och kära om de fått viruset, så det påverkar inte fördelen med att ha appen, säger Yrttiaho.

En person håller en telefon i handen och har öppnat Coronablinkern- appen.
Bildtext Efter Irland och Island är Finland det land där medborgarna bäst tagit till sig en spårningsapp för coronaexponeringar.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Mylläri hade också problem med att få själva sifferkoden till sin app och fick den först efter att hon själv ringt till olika instanser. Det hela drog ut i över ett dygn innan hon kunde lägga in koden i appen.

Enligt Yrttiaho ska koden komma från Institutet för hälsa och välfärd efter att man talat med någon myndighetsperson om sin smitta och var man vistats.

Eftersom det här ändå är så nytt så kan mänskliga misstag inträffa, där myndighetspersonen glömmer bort att skicka sifferkoden.

- Men vi påminner nog alla om det, säger Yrttiaho.

Flera hundra har meddelat om sin smitta i appen

Coronablinkern har just nu laddats ner mer än 2,2 miljoner gånger sedan den lanserades sista augusti i år.

Cirka 800 människor som smittats har meddelat det här i Coronablinkern och som effekt har kring 1000 människor valt att söka hjälp eller undersöka sina symptom via Omaolo eller den egna hälsostationen efter att ha fått ett meddelande i appen.

Det här gör skillnad, säger Aleksi Yrttiaho vid Institutet för hälsa och välfärd.

- När minst 1000 personer fått information om möjlig exponering via coronablinkern och efter det sökt hjälp eller undersökt symptom, så betyder det att färre människor spridit viruset vidare och på det här sättet så kan vi minska exponeringen för viruset.

Även Mylläri säger att hon tycker att appen är bra, trots att det funnits en hel del frågetecken kring den för hennes egen del.

Alla hennes vänner och bekanta har laddat ner appen och den är ett bra hjälpmedel enligt henne, men sunt bondförnuft får man inte glömma bort, säger hon.

- Jag tycker att det är ett bra hjälpmedel, men det krävs nog ändå eget ansvar av människor också. Det är nog jätteviktigt att man just nu funderar själv vem man hänger med, så att man snabbt kan meddela till de människorna personligen (ifall man smittats, red.anm).

Diskussion om artikeln