Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: President Donald Trump flögs hem med helikopter från sjukhuset – sa att amerikanerna inte bör vara rädda för coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 06.10.2020 07:59.
President Trump lämnar sjukhuset och återvänder till Vita huset - Spela upp på Arenan

Några timmar efter midnatt finsk tid på tisdag lämnade USA:s president Donald Trump militärsjukhuset Walter Reed där han varit intagen i tre dygn efter att ha smittats av coronaviruset.

Trump gick ut genom huvudingången till sjukhuset och satte sig i en jeep som tog honom vidare till en helikopter. Innan Trump steg ombord på helikoptern visade han upp tummen. Tio minuter senare landade helikoptern på Vita husets gård.

Presidenten bar munskydd när han klev av helikoptern och klev upp för trapporna till Vita huset. Där tog han bort munskyddet, vinkade, gjorde honnör och sa sig “må bra”.

Trump sa också att amerikanerna inte bör vara rädda för coronaviruset även om han själv insjuknat.

Uttalandet har väckt kritik bland medicinska experter.

– Det är ett oansvarigt budskap. Jag skulle gå så långt som att påstå att det kan förvärra spridningen, säger läkaren Sadiya Khan från Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Coronapandemin har hittills dödat över 210 000 amerikaner.

Trumps läkare: Presidenten har ännu inte tillfrisknat

Trumps läkarteam uppgav att presidenten inte haft feber på 72 timmar och att hans syrenivå är normal. Läkarna svarade inte på frågan om vilken effekt sjukdomen kan ha haft på Trumps lungor och när Trump testat negativt för coronaviruset.

Läkarna sa att Trump fått tilläggssyre två gånger under de senaste dagarna.

– Han har inte helt lämnat sjukdomen bakom sig ännu. Om han klarar av måndagen i samma form eller, ännu bättre, börjar må bättre så kan vi alla ta en sista djup suck av lättnad, sa Trumps läkare Sean Conley.

Enligt Conley var Trump redo att lämna sjukhuset. Presidenten väntas fortsätta sin återhämtning i Vita huset där han kommer att få bästa möjliga vård dygnet runt, betonade Conley.

Conley tillade att läkarteamet var ute på “okänt territorium” eftersom Trump vårdats med vissa terapiformer som vanligen inte används i ett så tidigt skede av sjukdomen.

Trump själv skrev på Twitter att han tänker vara tillbaka i kampanjspåret inom kort.

Trumps pressekreterare McEnany det senaste smittofallet i Trumps närmaste krets

I söndags kördes Trump runt i en bil, för att ge presidenten en chans att vinka till sina anhängare som samlats runt sjukhuset Walter Reed.

Gesten har väckt kritik och uppfattats som onödigt av vissa som anser att Trump inte borde ha utsatts säkerhetspersonalen som körde bilen för virushotet. Vissa anställda inom säkerhetstjänsten har uttryckt oro över att presidenten uppvisat en nonchalant attityd till att bära munskydd och iaktta social distansering.

President Donald Trump gav sig ut för att vinka till anhängare utanför sjukhuset - Spela upp på Arenan

Enligt Conley gjordes bilrundan under trygga omständigheter, då säkerhetspersonalen bar munskydd.

Spridningen av coronaviruset inom president Trumps närmaste krets har väckt fortsatt debatt. Dussinet personer har hittills smittats, många utgås ha fått smittan i samband med en ceremoni på Vita husets gård den 26 september, då Trumps kandidat till den högsta domstolen, Amy Coney Barrett, firades.

På måndagen uppgav presidentens pressekreterare Kayleigh McEnany att hon smittats av covid-19.

Vicepresidenten Mike Pence, som testat negativt för covid-19, har återvänt till att göra kampanj. Pence möter demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris i en tv-debatt på onsdag kväll i staden Salt Lake City i delstaten Utah.

Diskussion om artikeln