Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morgonkollen: President Trump tillbaka i Vita huset efter sjukhusvistelse – och tre andra nyheter att ha koll på

Från 2020
Donald Trump står på Vita husets trappa framför amerikanska flaggor och tar av sig sitt munskydd när han kommer hem från sjukhuset.
Bildtext Donald Trump återvände till Vita huset i natt.
Bild: Copyright 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Här är fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

President Donald Trump flögs hem från sjukhuset

Några timmar efter midnatt finsk tid lämnade USA:s president Donald Trump militärsjukhuset Walter Reed där han varit intagen i tre dygn efter att ha smittats av coronaviruset.

Trump gick ut genom huvudingången till sjukhuset och satte sig i en jeep som tog honom vidare till en helikopter. Innan Trump steg ombord på helikoptern visade han upp tummen. Tio minuter senare landade helikoptern på Vita husets gård.

President Trump lämnar sjukhuset och återvänder till Vita huset - Spela upp på Arenan

Trump sa att amerikanerna inte bör vara rädda för coronaviruset även om han själv insjuknat. Uttalandet har väckt kritik bland medicinska experter.

– Det är ett oansvarigt budskap. Jag skulle gå så långt som att påstå att det kan förvärra spridningen, säger läkaren Sadiya Khan från Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Demonstranter i Kirgizistan har befriat en före detta president

Demonstranter i Kirgizistan har stormat regeringshögkvarteret och befriat den fängslade före detta presidenten Almazbek Atambayev, i protest mot vad de betraktar som ett fuskval.

Polisen försökte driva bort demonstranterna med hjälp av vattenkanoner och bedövningsgranater, men misslyckades.

Demonstranter klättrar över stängslet till parlamentshuset i Kirgiztans huvudstad Bisjkek.
Bildtext Demonstranterna klättrade över staketet till parlamentshuset.
Bild: Igor Kovalenko / EPA

Oppositionen och oberoende valobservatörer säger att det förekom omfattande köp av röster i parlamentsvalet under veckoslutet. Oppositionen kräver att valet tas om och att den proryska presidenten Sooronbay Jeenbekov avgår.

40 procent av finländarna har laddat ner Coronablinkern – problemet med att det inte alltid blinkar till hos anhöriga håller på att lösas

Amanda Mylläri drabbades av coronaviruset och fick efter några vändningar med myndighetspersoner en kod som hon kunde lägga in i appen. Hon visste själv flera kompisar som kunde ha exponerats, men bland annat rumskompisen fick aldrig något meddelande.

– Min rumskompis som jag hade varit med under exponeringstiden fick inget meddelande, vilket kändes lite konstigt då vi nog varit tillsammans jättemycket, säger Mylläri.

en kvinna framför en gul vägg med röd grafitti på iklädd svart jacka
Bildtext Amanda Mylläris kompisar fick inget meddelande i Coronablinkern trots att de umgåtts under exponeringstiden.
Bild: Privat

Vid Institutet för hälsa och välfärd säger Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänster, att det här är ett problem med appen och att man försöker åtgärda det. Felet handlar om att appen inte alltid meddelar människor som exponerats en längre tid.

Fler studieplatser rådde inte bot på bristen på svenskspråkig daghemspersonal

För att åtgärda bristen på behörig daghemspersonal ökades antalet studieplatser från 30 till 40 inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken vid Helsingfors universitet i år. Men alla tio tilläggsplatser blev tomma och antalet som tog emot sin studieplats sjönk från 2019.

Nu anser man på Undervisnings- och kulturministeriet att fler studieplatser inte längre är en lösning för att åtgärda personalbristen.

– Det känns som att den åtgärden nu är använd. Nu behövs andra åtgärder för att locka unga till småbarnspedagogiken, särskilt till den svenskspråkiga. Det handlar bland annat om förhållandena på arbetsplatsen, säger undervisningsråd Aija Töytäri vid Undervisnings- och kulturministeriet.

Barn leker med lego
Bildtext Riksdagens justitieombudsman behandlar just nu ett klagomål om att Helsingfors stad bryter mot lagen då staden har meddelat att svenskspråkiga barn erbjuds plats i finskspråkigt daghem.
Bild: Mostphotos

Dagens väder

I landets södra och mellersta delar är det mulet till halvmulet, tidvis regn eller regnskurar. I söder och väster lokalt åska. Dagens högsta temperatur är 12 till 16 grader.

I norr är det molnigt och lokalt kan det regna. Temperaturen rör sig mest mellan 6 och 12 grader.

På Åland och i Egentliga Finland är den sydliga vinden kraftig från och med eftermiddagen, i vindbyarna 15 m/s.

Diskussion om artikeln