Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundets pinsamma miss – fel lag ingraverat på cuppokalen: ”Vi fick världens skratt”

Från 2020
Pille Raadik står längst fram med pokalen, resten av ÅU:s spelare firar bakom.
Bildtext Åland United vann finska cupen i söndags.
Bild: All Over Press/ Juha Tamminen

Åland United vann cupguldet i söndags, men när spelarna efteråt tog en närmare titt på pokalen upptäckte man en stor miss. Vid årtalet 2020 stod HJK ingraverat. Jag vet inte om gravören trott att det var herrarnas buckla, säger sportchefen Mikael Virta till Ålands radio.

Säsongens första pokal gick till Åland United. I söndags besegrade man TiPS med 2–1 och vann finska cupen för första gången i klubbens historia.

Segerrusiga spelare firade med pokalen efter slutsignalen, men när dammet hade lagt sig gjorde Åland United en minst sagt speciell iakttagelse.

– Lagkaptenen Pille Raadik fick bucklan och sen stod vi där och firade och höjde den mot skyn. Sen var det Pille som sa titta vad det står här. Så stod det HJK och vi fick ju världens skratt.

– Vi gick till kontaktpersonerna från Bollförbundet och de visste inte alls vad som hade hänt. Av någon orsak har någon graverat in HJK och de beklagade så klart väldigt mycket, säger sportchefen Mikael Virta till Ålands radio.

Virta säger att Bollförbundet erbjöd sig att korrigera missen direkt, men laget skulle då ha behövt lämna kvar pokalen i Helsingfors.

– Vi sa att vi tar med den till Åland och så ordnar vi så de får fixa det sen. Det kommer att lösa sig, det är en vandringspokal och när cupen spelas nästa år kommer det att stå Åland United.

– Jag vet inte om gravören trott att det var herrarnas buckla eftersom HJK vann herrfinalen. Vad som än har hänt så är det en härlig anekdot. Det är något som inte ska hända, som att glömma att lägga ut en hörnflagga i en VM-final som hände 1974, säger Virta.

Diskussion om artikeln