Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenskar i Tallinn protesterar mot Estlands inrikesminister: "Vi tar gärna emot era homosexuella och ni kan få våra homofober"

Från 2020
Uppdaterad 21.10.2020 10:51.
En svensk liberalkonservativ person ger åt en poliskonstapel ett flygblad där det står att estniska homosexuella är välkomna i Sverige.
Bildtext Polismannen som vaktar den estniska parlamentsbyggnaden, Dombergets slott, berömde svenskarna för ett bra initiativ.
Bild: Gustaf Antell

Estlands inrikesminister Mart Helme har talat nedsättande om homosexuella i tyska Deutsche Welle. Hans uttalanden ledde både till en liten regeringskris och till några smått irriterade svenskar i Tallinn.

Den är liten, men någon kan säga naggande god, den svenska manifestationen utanför det estniska parlamentet. De tre deltagarna är här för att protestera mot den estniska inrikesministern Mart Helmes illiberala inställning mot homosexuella.

Och, kanske mest på skoj, för att föreslå ett strategiskt personutbytesprogram mellan Estland och Sverige.

En flygbladstext på engelska där Svenska Moderaterna i Tallinn säger att Sverige kan ta emot Estlands homosexuella och föreslår att Estland bjuder in Sveriges homofober.
Bildtext Flygbladstexten på engelska. "Vi uppmanar Estlands inrikesminister Helme att bjuda hit homofober från Sverige".
Bild: Gustaf Antell

Att Estland ska ta emot Sveriges homofober – det låter lite elakt. Är det så det ska tolkas?

– Det är klart att det är elakt. Det måste ju finnas utrymme för lite politisk ironi i det politiska arbetet, säger Anders Hedman, ordförande för Svenska Moderata Samlingspartiets utlandsförening i Estlands huvudstad Reval.

Bakgrunden är en intervju som Mart Helme gav till den tyska Deutsche Welle nyligen. Där tycker han att homosexuella passar bättre i Sverige än här.

Låt dem springa iväg till Sverige. Alla där behandlar dem mer artigt.

Deutsche Welle: Och ni behandlar dem inte det?

– Jag är inte vänlig mot dem.

― Mart Helme, inrikesminister

Vi skrev om intervjun i söndags.

Den ledde till en av många regeringskriser förorsakade av Mart Helme sedan trepartiregeringen tillträdde våren 2019.

Regeringen har försökt lösa krisen och som vanligt ser det ut som om regeringen kommer att hålla ihop, trots hårda ord utåt.

Spänning mellan klassisk liberal- och ny socialkonservatism

– Alla människor har rätt att själv välja vilken sexuell inriktning man har i livet, det är ingenting politiker ska bestämma, säger Hedman.

Han ser estniska Ekres nya nationalistiska socialkonservativa ideologi som en tillbakagång till det auktoritära styre som rådde i Estland under den sovjetiska tiden.

Hedman säger att han redan på den tiden var engagerad i de baltiska ländernas frihetskamp och att han inte vill gå tillbaka.

– Att vara konservativ i västerländsk mening är ju att stå upp för alla människors frihet och lika mänskovärde.

Den i Estland bosatta svenska moderatpolitikern Anders Hedmans rock med ett Estland-Sverige-pin, ett hjärta i regnbågsfärger och Moderaternas logo.
Bildtext Anders Hedmans rock.
Bild: Gustaf Antell

Det är alltså Svenska Moderata Samlingspartiets utlandsförening i Estlands huvudstad Reval som står bakom manifestationen.

Den är inte stor, vilket förklarar att de bara är tre personer på plats.

– G ... och K ... skulle säkert också ha kommit, men skolorna har ju höstlov nu. Det hade jag glömt, säger ordförande Hedman.

Sverige är berett att ta emot gayflyktingar från Estland. I utbyte uppmanar vi Estlands inrikesminister Helme att bjuda in homofober från Sverige

Bakom dagens aktion finns en djupare kritik mot det socialkonservativa regeringspartiet Ekre.

En fråga som Hedman lyfter fram är Ekres planer att riva upp den estniska partnerskapslagen.

Ekre kräver också en folkomröstning som ska göra det möjligt att skriva in i grundlagen att äktenskap bara är mellan man och kvinna.

– Det är ju också lite symptomatiskt idag att vi i Sveriges tvingas bekämpa antisemitism och homofobi i de svenska förorterna, medan man i Estland tvingas bekämpa dem i regeringen, säger Hedman.

Estniska Eevi beskyller i häftiga ordalag Anders Hedman för att gå Satans ärenden när han förespråkar tolerans mot sexuella minoriteter.
Bildtext Förbipasserande Eevi beskyller i häftiga ordalag Anders Hedman för att gå Satans ärenden när han förespråkar tolerans mot sexuella minoriteter.
Bild: Gustaf Antell

Manifestationen ser inte ut som om den lyckas skaka om den estniska inrikespolitiken riktigt i grunden, men Anders Hedman hinner åtminstone tala med några parlamentariker.

Hedman är en veteran inom politiken och vet att det snarare handlar om att nå rätt personer än så många som möjligt.

Ett bra exempel på det här är den socialdemokratiska parlamentarikern och partiets viceordförande Heljo Pikhof. Hon kommer ut för att ge sitt visitkort.

– Det här gick bra, sammanfattar Hedman förmiddagens manifestation.

Den i Tallinn bosatta svensken Anders Hedman och estniska Eevi.
Bildtext Anders Hedman och Eevi.
Bild: Gustaf Antell

Rättelse klockan 10.50; Det stod felaktigt "tidningen Deutsche Welle", vilket naturligtvis var ett misstag som flera läsare har påpekat. Samtidigt specificerades att Eevi är en förbipasserande.