Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera hundra fall av misstänkt högerextremism inom tyska säkerhetsorgan – minister ser inget strukturellt problem

Från 2020
Poliser i Tyskland står med ryggen mot kameran och höger hand upp i luften,
Bildtext Tyska poliser.

Hur utbredda är högerextrema åsikter och attityder inom polis och säkerhetstjänst? Det är en fråga som diskuteras i Tyskland just nu. Bakom diskussionen står bland annat flera konkreta fall där poliser i interna chatgrupper har delat högerextremt och rasistiskt material.

– Vi har med ett litet antal fall att göra. Över 99 procent av de anställda står stabilt bakom grundlagen.

Det konstaterade Tysklands inrikesminister Horst Seehofer, då han igår presenterade en lägesrapport om högerextremism inom de många statliga och delstatliga tyska säkerhetsmyndigheterna.

– Varje enskilt fall är en skam, men vi har inget strukturellt problem med högerextremism, konstaterade inrikesministern vidare.

Konkret nämner lägesrapporten ändå närmare 400 misstänkta fall av högerextremism inom polisen, säkerhetstjänsten och tullen och över tusen inom det tyska försvaret. Det här under en dryg treårsperiod fram till slutet av mars i år.

– Vi kommer ändå inte att betrakta de här fallen enskilt utan utreda om det finns möjliga kopplingar och nätverk. Här handlar det också om eventuella kopplingar till personer utanför myndigheterna, säger Thomas Haldenwang chef för den tyska inrikes säkerhetstjänsten Verfassungsschutz.

I samband med presentationen av rapporten poängteras vidare att många av misstankarna inte har stärkts eller att det till slut inte har funnits tillräckliga bevis.

Ministern vill inte ha utredning om rasism

Lägesrapporten, som är den första i sitt slag, får ändå genast utstå kritik. Bland annat för att den i ljuset av den senaste tidens händelser ger en felaktig bild av läget.

På flera håll i landet, bland annat i delstaten Nordrhein-Westfalen och nu senast i Berlin, har tiotals poliser åkt fast för att ha delat högerextremistiskt material i interna chattgrupper.

Rapporten bygger inte heller på någon grundlig utredning bland de omkring 300 000 anställda i säkerhetsorganen utan närmast på vad de olika myndigheterna har valt att rapportera.

I samband med de i USA under sommaren uppmärksammade fallen av polisbrutalitet har det också i Tyskland höjts röster för att grundligt utreda rasism inom den tyska poliskåren.

Inrikesminister Seehofer avfärdade igen igår de här kraven med motiveringen att det inte är motiverat att utreda en enskild yrkesgrupp.

Det här trots att till och med ett av polisfacken har slagit fast att det nu skulle vara bra att lägga alla kort på bordet och på så sätt stärka förtroendet för polisen.