Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Roman Eremenko ett avslutat kapitel i landslaget? Markku Kanerva slingrar sig när frågorna om mittfältaren ställs: "Vill inte spekulera om han är tillgänglig"

Från 2020
Roman Eremenko spelade för Finland senast i hemmamatchen mot Kosovo.
Bildtext Roman Eremenkos senaste landslagsmatch var hösten 2016.
Bild: All Over Press

Markku Kanerva trippade på tå när ämnet Roman Eremenko behandlades. Finns det någon chans att Eremenko spelar för Finland igen? "Enligt mig har det inte funnits anledning till en djupare dialog", säger Kanerva.

Frågorna om Roman Eremenkos eventuella fortsättning i landslaget kom upp till ytan dagen före Finlands landskamp mot Polen i Gdansk.

Är Eremenko tillgänglig över huvud taget eller är det sista kapitlet i hans landslagskarriär skrivet?

Förbundskaptenen Markku Kanerva svarade något motvilligt på frågorna om en spelare som inte är med i truppen – och som inte har figurerat i landslagsmiljön sedan hösten 2016 – under pressträffen.

– Roman är inte ett dött fall, men jag vill inte spekulera om han är tillgänglig eller inte. Att han inte är med här kan man ju se på ett sätt … Vi har konsensus om hur vi går framåt och det stannar mellan oss. Dörren är inte stängd.

När Kanerva presenterade truppen till samlingen i september kvävde han diskussionen med att säga att senaste samtalet med Eremenko var i mars och sedan dess har inget förändrats.

– Enligt mig har det inte funnits anledning till en djupare dialog. Behovet styr också mycket. Konkurrensen är tuff och spelarna som är på plats har gett starka besked om vad de går för.

Spelat över 70 landskamper

Roman Eremenko gav ett positivt dopningstest i september 2016 och fick ett två år långt straff.

Efter det har hans fortsättning i landslaget varit på tapeten. Eremenko har stängt dörren och gläntat lite på den. I augusti 2019 meddelade Kanerva att Eremenko har tackat nej till den höstens kvalmatcher.

Erermenko roikkuu paidassa
Bildtext Roman Eremenko har aldrig pratat med finska medier om dopningsavstängning sedan han åkte fast hösten 2016.
Bild: Tomi Hänninen

Något definitivt besked har aldrig kommit. Eremenko har spelat över sjuttio A-landskamper för Finland och när han åkte fast för dopning var han Finlands klart bästa fotbollsspelare.

Säsongerna har gått och Eremenko är nu 33 år, men han får fortfarande regelbundet med speltid i Rostov – ett ryskt ligalag som ligger några poäng från serieledningen just nu.

– Matcherna som vi spelar nu är med i förberedelserna inför EM nästa sommar. Nu får de här spelarna chansen att visa upp sig, säger Kanerva.

– Och jag pratar helst om matcherna som vi har framför oss.

Tuominens korsband av

Onsdagens landskamp mot Polen startar en intensiv landslagssamling. Tre matcher på en vecka väntar – och i Gdansk är det inte otänkbart med experiment i uppställningen.

Finland skulle egentligen ha mött Polen i mars, men coronapandemin satte stopp för det.

– Polen ville vi möta med tanke på EM. Samma sak gäller landskampen mot Frankrike (spelas i november). Det här är tuffa test, men de förbereder oss för EM. Vi möter liknande motståndare i slutspelet.

Kanerva säger att resultatet också är viktigt, men det är ingen tvekan om att de två Nations League-hemmamatcherna mot Bulgarien och Irland är samlingens två viktiga duster ur den synpunkten.

Finland laddar för match.
Bildtext Kanerva hoppas att Tim Sparv är med i hemmamatcherna i Nations League.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

I går informerade Bollförbundet om att Teemu Pukki och Tim Sparv står över resan till Polen. Pukki har en inflammerad fot och Kanerva uppger att Sparv bad om ledigt av personliga skäl.

– Jag gav honom det. Jag hoppas att han är med på torsdag när vi börjar ladda för Bulgarien.

Dessutom bekräftar Häcken att Jasse Tuominens främre korsband är av. Tuominen skadade sig i en cupmatch. Häcken uppger på sin webbplats att Tuominen ska opereras om ett par veckor. Han missar resten av 2020 och vårsäsongen 2021.

På grund av skadan är Tuominens plats i en EM-trupp osäker.

Diskussion om artikeln