Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronafallen ökar i Egentliga Finland – nu gäller rekommendationen om munskydd alla invånare

Från 2020
Uppdaterad 06.10.2020 20:10.
Coronaprovtagning i Helsingfors.
Bildtext Andelen positiva resultat har ökat i Egentliga Finland i snabb takt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Coronaläget har accelererat ytterligare i Egentliga Finland och nu gäller rekommendationerna om munskydd i alla landskapets kommuner. Det meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. THL:s rekommendation gäller främst invånare som är över 15 år gamla.

Under de senaste sju dagarna har 70 nya fall uppdagats i landskapet, de flesta i Åbo. Incidensen i Egentliga Finland är 18,8 fall per 100 000 invånare inom de senaste 14 dygnen. Andelen positiva svar har ökat till 1,3 procent. Största delen av coronafallen, alltså ungefär 80 procent går fortfarande att spåra.

Coronaläget varierar ändå stort mellan kommunerna i landskapet.
Risken för massexponering är större speciellt på utskänkningsställen och offentliga tillställningar som ordnas inomhus.

Eftersom läget har försämrats i landskapet rekommenderas munskydd i alla situationer, där man inte kan hålla en distans på 1–2 meter.

Munskydd rekommenderas exempelvis i offentliga utrymmen såsom butiker, köpcentrum, bibliotek och idrottsanläggningar samt på andra stadiets läroanstalter och i högskolor. Distansarbete rekommenderas.

Rekommendationerna träder i kraft på torsdag, den 8 oktober.

Använd munskydd om du besöker Åbo universitetscentralsjukhus

De patienter och besökare som besöker sjukvårdsdistriktets enheter såsom ÅUCS uppmanas använda munskydd.

Rekommendationen gäller också personalen i de tillfällen, då personalen inte kan hålla ett avstånd till besökarna. Rekommendationen gäller från och med onsdag, den 7 oktober.

– Vår uppgift är att förebygga spridningen av coronaviruset i hela landskapet och vi vill att våra rekommendationer är konsekventa. Vår regionala samarbetsgrupp beslöt enhälligt att hela landskapet ska följa rekommendationerna, säger chefsläkaren för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä i ett pressmeddelande.

Krogarna stänger redan klockan 23?

Dessutom anser arbetsgruppen att det är nödvändigt att granska öppettiderna för restauranger och krogar, då en stor del av fallen kan spåras till restauranger och nattklubbar. Nu väntar man på statsrådets förordning.

Från och med torsdag, den 8 oktober måste krogarna stänga sina dörrar klockan 1. Enligt Yles uppgifter planerar Social- och hälsovårdsministeriet att införa ytterligare restriktioner för restauranger redan kommande helg.

I praktiken skulle det innebära att landskapets krogar och restauranger skulle stänga sina dörrar redan klockan 23, medan utskänkningen avslutas klockan 22.

Artikeln uppdaterades den 6 oktober klockan 20.10 med uppgifter om att ytterligare restriktioner kan införas redan kommande helg, inte i mitten av oktober.

Diskussion om artikeln