Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Centralt vittne hördes i mordrättegången mot Keijo Vilhunen och Jari Aarnio: "Ünsals kropp finns i Borgå, men där har nu byggts en väg"

Från 2020
Medelålders man står och tittar ut genom ett stort fönster.
Bildtext Jani Leinonen utanför rättssalen i Helsingfors tingsrätt på tisdagen. Han blir villkorligt frigiven 2021.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

En av dem som dömdes för mordet på Volkan Ünsal som skedde år 2003 berättade i rätten för första gången var kroppen finns. "I Borgå, men där har nu byggts en väg", sa han. Under tisdagen hördes två av de fyra män som har dömts för mordet under den nya rättegången mot Jari Aarnio och Keijo Vilhunen.

Aarnio, som är tidigare chef för narkotikapolisen i Helsingfors, är åtalad för mord eftersom han enligt åtalet hade information om mordet på förhand men inte stoppade det.

Kuvassa on Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa 2020.
Bildtext Jari Aarnio, tidigare chef för narkotikapolisen i Helsingfors, står åtalad för mord i fallet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Ex-gängledaren Vilhunen ska enligt åtalet ha varit med om att arrangera mordet som skedde i oktober 2003 i Nordsjö i Helsingfors.

"Har inte velat berätta"

Jani Leinonen har sedan år 2003 inte velat svara på frågor om var Ünsals kropp finns. Men när Vilhunens försvarsadvokat Markku Fredman inledde sitt förhör med en rak fråga om var Ünsal är begravd svarade han.

– I Borgå, men där har nu byggts en väg.

Fredman: Varför har du aldrig tidigare berättat om graven?

– Jag har inte velat berätta.

Fredman: Har det funnits fler lik i samma grav eller i graven bredvid?

– Nej.

Under förundersökningen svarade Leinonen inte på frågor om var Ünsal är begravd. En annan av mördarna, Raimo Andersson berättade i förundersökningen att kroppen är begravd i terrängen på vägen från Helsingfors till Borgå.

"Keijo Vilhunen frågade mig om jag vill ta emot uppdraget"

Både Leinonen och Andersson "hördes" i Helsingfors tingsrätt på tisdagen. Andersson mördades 2018 och han hördes genom att åklagarna läste upp hans förhör från förundersökningen.

Leinonen var däremot själv på plats och gick in rättssalen utifrån. Han sitter fortfarande av sitt livstids straff för mordet på Ünsal, men blir villkorligt frigiven år 2021.

Jag kan berätta om saken med fingrarna på Bibeln i rådstugurätten om ärendet avancerar dit.

― Raimo Andersson

– Keijo Vilhunen frågade mig om jag vill ta emot uppdraget och eftersom han frågade svarade jag ja. Jag hade precis vräkts från min lägenhet i Nordsjö och tänkte att Volkan därför kan tas dit, sa Leinonen.

Åklagaren: Hur länge funderade du på att vara med?

– Inte särskilt länge eftersom Vilhunen frågade.

"Vilhunen drog mig in i cykelförrådet"

Enligt Leinonen fick han frågan en dag innan mordet skedde. Han ska då ha träffat Vilhunen i ett cykelförråd i närheten av Vilhunens bostad i Parkstad i Helsingfors. Också Raimo Andersson var med under den här träffen, men enligt Leinonen träffade Andersson och Vilhunen aldrig varandra.

– Vilhunen drog mig in i cykelförrådet, telefonerna lämnades utanför. Andersson och company ska döda den där ena och jag fick frågan om jag kan hjälpa, berättade Leinonen i rätten.

Kuvassa on Keijo Vilhunen Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa 2020.
Bildtext Keijo Vilhunen nekar till åtalet om mord. Vilhunen har svarat på åtalet med att hans avsikt varit att få reda på information om mordplanerna som han sedan kunde meddela Aarnio för att polisen skulle stoppa mordet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Dagen efter mordet ska Leinonen på nytt ha träffat Vilhunen i Parkstad och då berättat att mordet är genomfört.

Leinonens telefon var övervakad under den här tiden, men enligt teleuppgifterna befann sig Leinonen aldrig i Parkstad dagen efter mordet, vilket väckte många frågor i rätten.

Berättade för första gången hur mordet gick till

Mordet skedde i Leinonens lägenhet i Nordsjö natten mellan den 15 och 16 oktober 2003. Leinonen sa i rätten att han inte behövde betala hyra för lägenheten. Vilhunen ska under sommaren och hösten 2003 också ha bott i samma lägenhet.

Lägenheten kan också kopplas till en prostituerad som i medierna kallats för "Saara" och vars vittnesmål var startskottet för utredningen mot Aarnio, som inleddes 2013.

Leinonen berättade i rätten på tisdagen att kvinnan som kallas "Saara" kontaktade honom strax innan mordet och sa att han måste flytta ut. Det här var enligt honom en orsak till att han erbjöd sin lägenhet för mordet.

I rätten berättade Leinonen också för första gången hur mordet gick till och att ett baseballträ och en scart-sladd användes. Det här stämmer överens med hur Raninen beskrivit mordet i sin bok och i Svenska Yles podcast "Mordet på Volkan Ünsal".

"Jag kan berätta om saken med fingrarna på Bibeln i rådstugurätten"

Under tisdagsförmiddagen läste åklagarna upp Raimo Anderssons förhör under förundersökningen.

Enligt den ursprungliga planen borde mordet ha utförts av en grupp svenskar. Keijo Vilhunen bad mig vara i kontakt med dem i Sverige eftersom han visste att jag hade en bostad i Sverige och besökte den en gång i månaden för att betala hyra.

― Raimo Andersson

I det första vittnesförhöret från februari 2016 var han inte särskilt pratsam gällande mordet på Ünsal.

– Jag kan berätta om saken med fingrarna på Bibeln i rådstugurätten om ärendet avancerar dit, sa Andersson men ville inte berätta mer.

Svenskarnas planer om att mörda Ünsal blev inte av

Under flera förhör 2017 och 2018 var han däremot mer samarbetsvillig med polisen.

– Enligt den ursprungliga planen borde mordet ha utförts av en grupp svenskar. Keijo Vilhunen bad mig vara i kontakt med dem i Sverige eftersom han visste att jag hade en bostad i Sverige och besökte den en gång i månaden för att betala hyra, sa Andersson.

Men det blev inget av svenskarnas mordplaner, vilket Andersson frustrerat berättade om för Keijo Vilhunen.

– Jag sa att det skulle vara bättre om jag sköter det själv. Keijo grep tag i det här och frågade om jag kan göra det. Jag svarade ja om jag får betalt men inte gör jag det ensam, berättade Andersson i ett förhör.

Planerna på mordet klarnade sent

Keijo Vilhunens försvarsadvokat Markku Fredman lyfte fram att Andersson under ett förhör själv berättat att han under ett möte med Jani Leinonen för första gången frågade om Leinonen kommer med och tar hand om Volkan.

– Det vill säga det var han som frågade om det och ingen annan, sa Fredman.

Jari Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi påpekade att planerna för mordet klarnade först dagen innan mordet skedde. Med andra ord hade Aarnio svårt att vara särskilt införstådd i planerna på förhand. Inte heller Keijo Vilhunen hade enligt Raimo Andersson detaljerad information om hur Ünsal ska dödas, påpekade Leppiniemi.

Både Vilhunen och Aarnio nekar till åtalet

Både Keijo Vilhunen och Jari Aarnio nekar till åtalet om mord. Vilhunen har svarat på åtalet med att hans avsikt varit att få reda på information om mordplanerna som han sedan kunde meddela Aarnio för att polisen skulle stoppa mordet.

Aarnio har i sin tur försvarat sig med att han inte haft detaljerade uppgifter om mordet på förhand och därmed inte heller kunnat stoppa det.

Förhören med de som tidigare dömts för mordet på Ünsal fortsätter på torsdag i Helsingfors tingsrätt.