Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

OPCW bekräftar: Novitjok hittades i Navalnyjs blodprover

Från 2020
Uppdaterad 06.10.2020 19:04.
Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i närbild med sammanbiten min.
Bildtext Aleksej Navalnyj fotograferad i Charité-sjukhuset i Berlin den 22 september. Bilden har publicerats på Navalnyjs Instagramkonto.
Bild: AFP / Lehtikuva

Spår av ett nervgift som hör till novitjok-gruppen har hittats i de prover som tagits på den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, uppger Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen hittades spår av nervgiftet i blod- och urinprover som tagits på Navalnyj. Navalnyj förgiftades i Tomsk den 20 augusti, varefter han senare flögs till Berlin i Tyskland för sjukhusvård.

Spåren som hittades är kolinesterashämmare, som liknar sammansättningen hos två novitjok-kemikalier som organisationen förbjöd år 2019.

OPCW gav över sin rapport till Tyskland på tisdagen, efter att Tyskland hade bett teknisk hjälp av OPCW. Medlemsländer kan göra så om de misstänker att det skett en kemisk vapenattack eller förgiftning.

OPCW är en internationell organisation som övervakar att Konventionen om förbud mot kemiska vapen, som antogs i Paris år 1993, följs.

"Väldigt oroväckande"

I pressmeddelandet beskriver OPCW:s generaldirektör Fernando Arias resultaten som "väldigt oroväckande".

Också tyska laboratorieprov visar att Navalnyj förgiftades av nervgiftet novitjok, något som också bland annat svenska och franska labbprov har bestyrkt.

Arias säger i pressmeddelandet att "användningen av kemiska vapen är under vilka som helst omständigheter klandervärt och sådant agerande går emot juridiska normer som det internationella samfundet fastslagit".

Navalnyj planerar att återvända till Ryssland. Tidigare i oktober sa han i en intervju för Der Spiegel att han har en klar misstanke om vem som står bakom dådet: Rysslands president Vladimir Putin.

Tyskland planerar åtgärder

Ryssland har nekat till anklagelserna om att ha ett finger med i spelet och landet har krävt att få undersöka proverna själv.

Regeringen i Tyskland uppgav på tisdagen att diskussioner om vilka åtgärder som nu ska vidtas efter beskedet från OPCW ska inledas.

– Nästa steg diskuteras med OPCW och våra EU-partners. Att använda kemiska vapen är en allvarlig fråga och det kan inte undgå konsekvenser, sa regeringstalesmannen Steffen Seibert i ett uttalande enligt Reuters.

Exempel på möjliga åtgärder som kan vidtas mot Ryssland är att införa reseförbud mot de personer som bedöms vara inblandade i att förgifta Navalnyj, eller att man fryser de personernas tillgångar eller inför ekonomiska sanktioner mot personerna. En möjlighet är också att Tyskland stoppar Nord Stream 2-projektet, enligt Reuters.

I går på måndag uppgav OPCW att organisationen är villig att också hjälpa Ryssland gällande utredningen kring fallet Navalnyj. Organisationen uppger att man frågat Ryssland vad landet behöver för hjälp.

Källor: AFP, Reuters, AP, Tass, STT, OPCW