Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

MGP 2020: Allt om Amelia

Från 2020
Amelia: Dröm - Spela upp på Arenan

Amelia Nordberg är 10 år och kommer från Mariehamn. Hon är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2020. Hon deltar med låten hon skrivit själv: "Dröm".

Låten handlar om allt det som hon tycker om, vänner och familjen. Det är en melodisk låt men Amelia vågar sig på lite rap också. Amelia älskar att uppträda men har inte så stor scenvana. Det lönar sig att ta en titt på hennes skor i finalen, hon har nämligen själv ritat mönstret på dem.

Amelia kommer att ha sällskap på scenen av dansarna Oliver Brandt, 12 år, från Esbo, Maximilian Roininen, 12 år, från Vanda, Ellen Kronqvist Storholm, 11 år, från Nykarleby och Emmi Kanerva, 11 år, från S:t Karins.

Finalen sänds på Yle Arenan och Yle Fem på lördag 10 oktober kl. 18. Då kan du även rösta! Amelia har tävlingsnummer 2.

Märta ringer upp och berättar att Amelia är en av de tio finalisterna

Såhär fick Amelia veta att hon kommit med i MGP 2020. Programledaren Märta Westerlund ringde upp henne i maj.

Amelia var på Camp-MGP med alla årets deltagare

Dansa, sjunga.. lite det jag gillar. Den handlar om livet skulle man kunna säga, berättar Amelia. Jag är oftast glad och positiv, så länge jag inte slagit mej. Då har jag ont. Jag börjar inte storgråta direkt om jag slår mej, jag försöker först andas lugnt och sedan blir det bättre.

Här blir Amelia intervjuad av MGP-programledaren Jonathan "Jontti" Granbacka på Camp-MGP i augusti.

Intervju: Amelia - Spela upp på Arenan

Mycket jobb redan innan finaldagen

Låten har skickats in till MGP redan på våren. Efter det har den bearbetats och övats en hel del. Dessutom hör det till att man ska kunna möta media. Här kan du höra en intervju som Amelia gjort för Ålands Radio.

"Då man är nervös ska man tänka positiva tankar och att det kommer gå bra" – Amelia från Åland är en av finalisterna i MGP 2020

3:08

Årets MGP-låtar ges ut på skiva

Låtarna ges ut på skiva av Finlands svenska ungdomsförbund FSU och kan beställas här. Låtarna finns också tillgängliga på de flesta digitala musiktjänsterna.

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

Artisterna har själva skrivit sina låtar och i våras valts ut bland ett stort antal sökande.
Vinnaren utses genom en 50-50 kombination av jury- och publikröster. Du kan rösta på din favorit med ett enkelt sms.

Du hittar MGP på Arenan, Instagram och Facebook