Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Agricolamuseet vill flytta närmare sina rötter - inte lätt att hitta hem i Pernå kyrkoby

Från 2020
Två kvinnor i medeltida dräkter står bredvid ett stort träbord.
Bildtext Marjo Vuokko och Tuovi Putkonen är aktiva i föreningen som driver museet. Deras klänningar är delvis sydda av en gardin och en bordduk.
Bild: Yle / Mira Bäck

Finlands enda Agricolamuseum finns i Forsby i Lovisa. Helst skulle museet vilja flytta till Mikael Agricolas hemknutar, Pernå kyrkoby.

Det har varit svårt att hitta lokaler där, och snart tar hyreskontraktet i Forsby slut.

När Yle Östnyland kommer på besök möts vi av två medeltida damer i långa klänningar. Det är Marjo Vuokko och Tuovi Putkonen som sprider stämning. De är båda aktiva i Agricola-sällskapet som sköter museet.

Mikael Agricola är känd som finska skriftspråkets fader och ledde reformationen av kyrkan i Finland.

I somras öppnade museet igen efter en paus på tio år. Från början fanns Agricolamuseet i prästgården i Pernå kyrkoby, men 2010 måste det flytta ut.

I år hittade föreningen äntligen nya lokaler, men inte i Pernå kyrkoby utan i den gamla banksalen strax intill matbutiken i Forsby.

Besökare från hela Finland

Även om placeringen inte är optimal så har det fungerat bra.

- Under två månader hade vi över 500 besökare. Jag tycker det är mycket bra. På veckoslutet kommer det alltid folk, säger Tuovi Putkonen.

Marjo Vuokko berättar att hon bläddrat i gästboken och sett att vissa kommit från Åbo, och till och med från Viborg. Senare, när vi tittar igenom gästboken en gång till, märker Vuokko att någon kommit ända från Brasilien.

- Det är för att det inte finns andra Agricolamuseer i Finland, säger Putkonen och Vuokko konstaterar att Agricolamuseet i Forsby är det enda i världen.

Två kvinnor i medeltida dräkter står bredvid ett stort träbord.
Bildtext Putkonen och Vuokko känner bra till de olika föremålen i montrarna. En stor del av föremålen är arkeologiska fynd som hittats under utgrävningar på olika ställen i Pernå kyrkoby. Vuokko har själv deltagit i dem.
Bild: Yle / Mira Bäck

Enligt Putkonen verkar dessutom historieintresset ha ett uppsving just nu. Det har hänt att folk har cyklat ända från Helsingfors och Vanda för att närmare bekanta sig med Agricola.

- Vi har museet för att vi vill presentera Agricola inte bara som reformator, utan också som människa. Och så vill vi öppna upp medeltiden för människorna, säger Putkonen.

Tandborste och örslev

Det gör man bland annat genom att visa upp olika medeltida föremål som berättar om hur livet sett ut förr.

I glasmontrar finns en massa fynd från arkeologiska utgrävningar i Pernå kyrkoby: en knapp av ben, en del av en tandborste, glasskärvor ...

- Här finns ganska intressanta föremål. Vad tror du att den här långa pinnen är? frågar Marjo Vuokko och pekar på en liten metallsak.

Det ser nästan ut som en miniatyrsked med långt skaft.

- Det är en örslevstandsticka som jag tycker är det bästa föremålet här, säger Vuokko.

Flera små fynd utanpå en bok i en glasmonter. Närmast kameran syns en örslev, ett avlångt litet metallföremål med slevformad ända.
Bildtext Örslevsstickan tillsammans med bland annat en bit av en kam och en bit av en tandborste. Örslevsstickan har hittats i arkeologiska utgrävningar vid prästgården i Pernå kyrkoby.
Bild: Yle / Mira Bäck

Med örslevsänden kunde föremålets ägare putsa sina öron, och tandsticksänden hörde förstås hemma i munnen.

Museet verkar i samarbete med Museiverket, och enligt Vuokko och Putkonen är det ovanligt att föremål visas upp så nära platsen de kommer ifrån.

Örslevstandstickan har antagligen använts av en Pernåbo som tog sin personliga hygien på allvar. Personen har sedan tappat bort eller slängt metallföremålet, och så där 500 år senare grävdes det upp igen.

Vill tillbaka till Pernå kyrkoby

Museets nuvarande hyreskontrakt tar slut i februari. Huset i Forsby är till salu, så det är oklart om museet kan fortsätta i de nuvarande lokalerna.

Oberoende så skulle Agricola-sällskapet vilja hitta ett nytt hem för museet i Mikael Agricolas hemby, i Pernå kyrkoby så nära kyrkan som möjligt. Men att hitta ett lämpligt ställe har visat sig svårt.

Föreningen har varit i kontakt med församlingarna i Lovisa och bett om att få hyra den gamla prästgården, också kallad biskopsgården, i Pernå kyrkoby.

Den planen gick i stöpet då det blev klart att prästgården ska säljas.

- Vi har förstås inte pengar att köpa någonting, konstaterar Vuokko.

Bit av en tandborste i glasmonter.
Bildtext Tandborsten har hittats vid Pernå prästgård. Det är ett viktigt och ganska sällsynt fynd som Museiverket vill ha i sina egna utställningar. Vuokko och Putkonen hoppas på att få låna något annat intressant i stället.
Bild: Yle / Mira Bäck

I stället erbjöd församlingarna föreningen att hyra det gamla kapellet på nya begravningsplatsen, men det verkar inte vara en fungerande lösning.

- Jag har förstått att där inte finns vatten, och det borde renoveras. Det är lite långt bort från kyrkan och jag vet inte om vi skulle ha några besökare där, säger Vuokko.

Sockenstugan är heller inget alternativ eftersom församlingarnas verksamhet delvis ska flytta in där då prästgården säljs.

- Sen kanske Pernå kyrkoby skola, en del av byggnaden, kan vara ett alternativ, säger Vuokko.

- Eller biblioteket, flikar Putkonen in.

Biblioteket i kyrkbyn kan ha plats för museet. Dessutom hoppas Putkonen på att någon privatperson kanske skulle ha lokaler att hyra ut.

Nästa steg för föreningen blir att kontakta staden och kolla upp om Agricola-museet möjligen kunde få hyra ett nytt hem i den gamla skolan eller i bibliotekets lokaler.

- Vi har haft ganska mycket arbete med att sätta museet i skick. Det skulle vara synd om det slutar så här, säger Vuokko.

Yle Östnyland har försökt kontakta Lovisas lokalchef för att kolla vilka planer staden har för Pernå kyrkoby skolas tidigare lokaler, men vi har inte nått honom.

Agricolamuseet håller öppet onsdag-söndag mellan klockan 12 och 17. I november utökas museet med en tillfällig utställning om ABC-böcker.

Den 20 november firar Agricola-sällskapet i Pernå 15 år genom att ordna en fest i Pernå kyrka dit alla är välkomna.