Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkt beställningsmord uppe i rätten i Tyskland - spåren leder till Kreml

Från 2020
Zelimkhan Khangoshvili hedras av en liten demonstration i Georgiens huvudstad Tbilisi.
Bildtext Demonstranter i Georgiens huvudstad Tblisi håller upp bilder på den mördade Zelimkhan Khangoshvili.
Bild: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

I Berlin inleds i dag rättegången mot en rysk man som misstänks stå bakom ett mycket uppmärksammat beställningsmord. Enligt åklagaren leder spåren till Moskva och Kreml.

Det var i augusti ifjol som en georgisk man mördades i en park i centrala Berlin. Den misstänkte gärningsmannen hade närmat sig honom på cykel och därefter skjutit honom i huvudet och ryggen.

Den misstänkte ryske mannen greps samma dag och han har sedan dess suttit i rannsakningshäkte.

Enligt åklagarmyndigheten som har hand om mål som rör den nationella säkerheten kom ordern om att mörda georgiern Zelimkhan Khangoshvili från Ryssland.

Aktörer inom den ryska regeringen hade gett gärningsmannen order om att likvidera offret, heter det i åtalet.

Den mördade georgiske mannen ska tidigare ha fungerat som kommendör för antiryska separatister i Tjetjenien. Mannen och hans familj lämnade Georgien år 2016 av rädsla för ryska attentatsmän.

Redan år 2015 försökte en okänd gärningsman döda Khangoshvili, men han överlevde attentatet trots att han träffades av flera kulor.

Den misstänkte gärningsmannens identitet har klarlagts först under utredningens gång. De tyska myndigheterna är övertygade om att mannens falska identitet tyder på att han har haft hjälp av ryska statliga instanser.

Säkerhetsarrangemangen har skärpts vid byggnaden där rättegången hålls. Domen väntas falla i början av nästa år.

Försvårar relationer ytterligare

Rättegången ses som en ytterligare belastning för de sedan en tid tillbaka allt sämre relationerna mellan Tyskland och Ryssland. Redan i slutet av fjolåret utvisade Tyskland två ryska diplomater på grund av mordet.

Sedan den förgiftade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i augusti flögs till Berlin för vård har ändå ordkriget mellan Berlin och Moskva nått en ny nivå.

Där man från tyskt håll har krävt Ryssland på svar och utredningar i fallet har man från rysk sida anklagat Tyskland för ”hysteri”, samtidigt som man hela tiden har lagt ut nya dimridåer.

Enligt den franska tidningen Le Monde ska Putin till och med ha antytt att Navalnyj förgiftade sig själv, något som Navalnyj beskriver som fullkomligt omöjligt i en intervju för tyska Der Spiegel.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW bekräftade igår att man har hittat spår av nervgiftet Novitjok i de prover som tagits på Navalnyj. Vid sidan av oberoende laboratorier i Sverige och Frankrike bekräftar man alltså de testresultat som Tyskland redan tidigare redovisat för.

Uppgifterna från OPCW har i Tyskland lett till återupprepade krav om att genast stoppa bygget av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2. Kravet kommer bland annat från den kristdemokratiske partiledarkandidaten Norbert Röttgen.

Samtidigt är också den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröders arbete för ryska energiintressen, bland annat för bolaget bakom Nord Stream 2 och oljebolaget Rosneft, igen på tapeten.

Schröder konstaterade i förra veckan att det hittills inte finns ”säkra fakta” i förgiftningen av Navalnyj och att allt hittills bygger på spekulationer.

– Schröder är Putins springpojke. Nu försöker han skydda mördare. Det är förnedrande för det tyska folket, säger Aleksej Navalnyj i en intervju för tidningen Bild.

Diskussion om artikeln