Vem får kalla sig konstnär?
Man blir ingenjör efter vissa studiepoäng men när blir man en konstnär?
Med jämna mellanrum blåser det upp en debatt om vad som räknas som konst eller vem som får kalla sig konstnär. Men varför är det så svårt att svara på frågan - när blir man en konstnär?
- Det tog mig ganska länge innan jag täcktes kalla lilla mig för konstnär, ordet konstnär kändes så laddat, stort och pompöst.
Det säger skådespelaren Christoffer Strandberg som är känd från sketchprogrammet Putous, vunnit Tanssii tähtien kanssa, medverkar i Duv-teatern och gjort Mumintrollets röst i den nya tv-serien.
Varför är då ordet konstnär så laddat?
Frågan följs av en mängd följdfrågor som t.ex. vad betyder det att vara konstnär? Vad är skillnaden mellan en konstnär, en artist eller en hantverkare?
Och kanske den intressantaste frågan - vem har makten att definiera och bestämma vem som är en konstnär?
Jag har inga problem om konstnärer tycker att tv-underhållning är blä eller om folk tycker att det inte är roligt eller bra det jag gör, men man kan inte ta bort mitt konstnärskap för det.
Christoffer Strandberg
Är en underhållare också konstnär?
Den som får börja nysta upp det hela för oss är skådespelaren Christoffer Strandberg. För han har råkat ut för att folk anser att det han gör inte är konst eller fel typ av konst. I sitt sommarprat 2020 tog han upp hur kollegor rynkat på näsan då han medverkat i humor och sketchprogram på TV.
- Det överraskade mig, säger Strandberg, jag trodde att världen gått längre, att konst- och teatervärlden skulle vara öppnare och mer insiktsfull än så. För jag själv ser ingen motstridighet i att jag jobbar med den prisbelönade Duv-teatern samtidigt som jag på tv gör Tanssii tähtien kanssa eller Putous.
Då jag började göra musikal förstod jag plötsligt att det tydligen fanns en skillnad mellan konstnär och hantverkare.
Sören Lillkung
Sören Lillkung är vd för Svenska kulturfonden men han är också utbildad musiker och operasångare från Sibelius-Akademin och han har liknande erfarenheter. Då han fick sin examen och blev erbjuden sina första professionella roller kunde han på något sätt identifiera som en konstnär.
Men de roller han gjorde fick vissa att snörpa på näsan och även han själv medger att han blev tveksam.
- Då jag började göra musikal förstod jag plötsligt att det tydligen fanns en skillnad mellan konstnär och hantverkare. Och jag insåg att konstnärsbegreppet tydligen innebar att man ska göra något nytt medan jag mest stod och upprepade det andra hade gjort.
- Operan hade högre status och fyrken fanns där, men för mig var det roligare på teatern fast statusen var lägre, säger Lillkung. Jag fick göra huvudroller på Stadsteatern medan jag på operan fick mindre utmanande uppgifter.
Enligt Strandberg finns det ett förakt mot underhållning som känns lite gammaldags.
- Jag har inga problem om konstnärer tycker att tv-underhållning är blä eller om folk tycker att det inte är roligt eller bra det jag gör, men man kan inte ta bort mitt konstnärskap för det, poängterar Strandberg.
Kolla även Lasse Garoffs video där han frågar vem som är bäst på konst? Artikeln fortsätter efter videon.

Frågan om en underhållare kan vara konstnär blev också en kort men intensiv debatt i somras efter musikern och komikern Jope Ruonansuus död. Det hela bottnar i en evig diskussion om vad som anses vara bra eller dålig konst. Även Helsingin Sanomat tog i en kolumn upp hur vi ofta vill värdera en konstnär utifrån en genimyt.
Så varför finns det då ett behov att agera portvakt? Att vilja bedöma vem som är eller inte är en konstnär.
- Konstnärskap är inte ett lätt yrke, det kräver uppoffringar, säger Strandberg. Om någon verkar ha det lätt i det här yrket, vilket inte är fallet för mig heller, så tror jag att det finns ett visst behov att rättfärdiga att det ibland inte är så lätt och då gör man det genom att vara en exklusiv grupp, säger Strandberg och betonar att det här är hans spekulation.
- Jag rör mig i många olika kretsar och det kan uppfattas som jobbigt, att jag helt enkelt är svår att kategorisera som skådespelare.
Strandberg påpekar också att vi kanske ibland inte heller ser det konstnärliga i det som är mainstream. Eller när det gäller finlandssvenskar att vi inte ser det som sker på det andra inhemska språket.
- Om man vill ironisera kan man säga att stereotypen för en scenkonstnär är någon som uppträder i en källare med något svårt och liderligt. Och det här är förstås ett skämt, en nidbild, betonar Strandberg. Men om en miljon människor tittar på det som du är med i, blir det då mindre fint? Det är en vansinnig tanke men jag har också fått fast mig själv för att tänka det. Och kanske det finns vissa som tänker att konstnärskapet är något exklusivt också ur publiksynvinkel, vilket förstås inte alls stämmer.
Konstnär genom utbildning eller utan utbildning?
Enligt Unesco är en konstnär en person som skapar, framför eller tolkar konst. En konstnär ser det konstnärliga arbetet som en väsentlig del av livet och främjar även konstens och kulturens utveckling. Och en konstnär kan själv välja att kalla sig för konstnär.
Enligt Svensk ordbok är en konstnär en “person som yrkesmässigt utövar konst, särskilt bildkonst men även andra konstarter”.
Och “yrke” verkar vara ett nyckelord. Speciellt då vi ställer frågan till dem som delar ut pengar till konstnärer.
Paula Tuovinen är chef för Centret för konstfrämjande eller Taike, ett ämbetsverk som arbetar för att främja konsten i Finland och som årligen delar ut 40 miljoner euro till konst och konstnärer i Finland. Tuovinen är också utbildad dansare och koreograf.
Eftersom Taikes uppgift är att stöda yrkeskonstnärer i deras arbete, så är den naturliga frågan för Tuovinen då - hur definierar man en yrkeskonstnär? Och då nämner hon direkt utbildning.
- Ett sätt att definiera en konstnär är en person som antingen fått en högskoleexamen eller en yrkesexamen inom ett konstnärligt område.
Men i samma andetag påminner Tuovinen om att det förstås finns sådana konstformer som inte har en högskoleutbildning, som t.ex. författare. Det finns en massa kurser och utbildningar där du kan lära dig att skriva men du får inte en examen på samma sätt som en skådespelare, bildkonstnär eller en musiker.
- Så författare brukar ibland definiera sig utifrån när man fått ett stipendium, om du alltså fått ett statligt stipendium kan du se det som att du värderas som en författare.
Det är vars och ens frihet att definiera sig själv.
Marika Orenius
Marika Orenius är lektor i konstpedagogik vid Bildkonstakademin och också själv konstnär. Hon tycker att frågan kanske inte är när man blir en konstnär utan är mer inne på Unescos definition och menar att det handlar om när man vill kalla sig för en konstnär.
- Då jag själv disputerade om bildkonstnärens förhållande till bildkonstutbildning fick jag också frågan - kan man kalla sig för en konstnär fast man inte fått någon utbildning i ämnet? Och mitt svar är ja. Det är vars och ens frihet att definiera sig själv.
- Det är det egna konstnärliga arbetet som är det viktiga. Om du använder dig av ett konstnärligt instrument för att uttrycka dig och du anser att det är konst det du sysslar med, då är du en konstnär.
Kolla Lasse Garoffs video där han frågar "Bäst enligt vem?" Artikeln fortsätter efter videon.

Definiera dig själv som konstnär
Sören Lillkung är vd på Svenska kulturfonden. En fond som årligen delar ut 40 miljoner euro till utbildning, kultur och svenskspråkig verksamhet. I den här summan ingår även enskilda stipendier till konstnärer.
När Lillkung ska definiera en konstnär är han inne på samma spår som Tuovinen och Orenius.
- Eftersom vi ger individuella bidrag endast till professionella konstnärer så är frågan då förstås vem som är en professionell konstnär? Den frågan har jag ställt mig många gånger sedan jag började jobba på Svenska kulturfonden. Därför har vi också tagit in den i vårt frågeformulär, så att man får välja ifall man vill kryssa i rutan för - jag är professionell konstnär.
Lillkung anser alltså att den egna bedömningen är viktig, även om han medger att vissa kanske är lite för ödmjuka eller har en hårdare definition på vad det betyder att vara en professionell konstnär.
- Så finns det de som tycker de är konstnärer fast omvärlden kanske anser att det de gör inte har professionell kvalitet. Men vi utgår ändå ganska långt från att vi tror på dem som säger att de är professionella konstnärer.
Och precis som Tuovinen påpekar Lillkung att det är lite knepigare när det kommer till författare.
- Med författare har vi tänkt att du ska ha gett ut två böcker via ett förlag men det är en linje dragen i vatten, poängterar Lillkung, för det finns de som skriver en massa artiklar och är professionella skribenter trots att de inte gett ut en bok.
Konsten och konstnären förändras
För Paula Tuovinen på Taike är det också viktigt att vi ser och uppfattar konstnärsbegreppet som poröst. Men det menar hon att konstnärskap hela tiden förändras, precis som konsten.
Det hela beror på vad vi som samhälle anser och uppfattar att är konst. Konstnärskap och konst kan födas var som helst.
Paula Tuovinen
Tuovinen beskriver det hela som att begreppet konstnär har en traditionell kärna, en kärna som visserligen hela tiden förändras men som vi idag definierar t.ex. via den utbildning som en konstnär har.
Men ju längre från den här kärnan vi rör oss ut mot kanterna ju porösare eller öppnare blir också själva begreppet konstnär.
- Det är nämligen väldigt viktigt att det finns möjligheter att komma in från vilket håll som helst.
Tuovinen nämner att vi t.ex. idag pratar om dj:ar som musiker eller ser graffiti som konst, för inte så länge sen såg man graffiti som klotter och kallade inte en dj för musiker.
- Det hela beror på vad vi som samhälle anser och uppfattar att är konst. Konstnärskap och konst kan födas var som helst, här är t.ex. outsiderkonst ett bra exempel, säger Tuovinen.
Outsiderkonst är en benämning som ofta används på konst skapad av självlärda konstnärer, på finska pratar man även om ITE-konst (“itse tehty elämä” eller “gör det själv liv”).
Marika Orenius håller också med om att det skall finnas en öppenhet och olika vägar in i konsten och konstnärskapet men utvecklar också frågan.
- Ska vi tänka att det skall finnas inom Finlands gränser eller internationellt? Här på Bildkonstakademin har vi en väldigt homogen grupp elever, folk utomlands ifrån har helt enkelt inte längre råd att komma hit och studera. Jag tycker ju mångfalden är en väldigt viktig del av konstutbildningen, att studeranden kommer från olika kulturer och att det sker ett naturligt utbyte av idéer och tankar.
Orenius menar också att vi borde fundera på från vilka samhällsklasser eleverna på Bildkonstakademin kommer ifrån.
- Själv kommer jag från en arbetarfamilj där man verkligen inte kände till så mycket om konst men eftersom jag växte upp på 1970-talet då man gratis kunde ha en mängd hobbyer hade jag möjligheten att pröva en massa saker. Om du inte har den möjligheten kan det hända att sådana som kommer från en familj som min helt enkelt inte hittar till ett konstnärligt arbete. Och det tycker jag är störande.
Kolla Lasse Garoffs video där han förklara konst och påstår att "konst är lugnt, så slappna av". Artikeln fortsätter efter videon.

Är konstnärskap ett val eller ett kall?
Kan man välja själva konstnärskapet eller är det något man känner att man måste göra?
- Jag tror absolut att man måste välja det, säger Lillkung. Jag har inte haft något speciellt kall att bli konstnär, för mig handlade det mer om att jag märkte att om det är något där det går lite lättare så är det inom musiken och så upptäckte jag att jag trivdes med att göra det och kunde vara mig själv.
Jag frågar mig med jämna mellanrum hur mitt konstnärskap mår.
Christoffer Strandberg
Christoffer Strandberg menar också att man väljer att vara konstnär, och påpekar att man kan vara skådespelare och ändå inte kalla sig konstnär.
- Konstnärskapet är ett lite flummigt begrepp, inte så tydligt som att man blir ingenjör efter vissa studiepoäng, säger Strandberg.
Men han påpekar också att konstnärskap kräver ett visst samvete och beskriver det hela som en dialog man för med sig själv.
- Jag frågar mig med jämna mellanrum hur mitt konstnärskap mår, säger Strandberg, och det betyder att jag granskar mina motiv inför alla jobb. För jag vill inte fastna, jag vill komma vidare, utmana mig och lära mig nya saker.
- Motiven kan sedan vara olika och det tycker jag är ok. Inför vissa jobb kan jag känna att den här keikkan har jag gjort tusen gånger tidigare men det är ett bra arvode så jag gör det för pengarnas skull, för att betala bostadslånet och få mat på bordet. Och det gör mig inte till en sämre konstnär, säger Strandberg.
Marika Orenius som kombinerar sitt konstnärskap med undervisning beskriver det som att hon förverkligar sitt konstnärskap med olika intensitet.
- Precis som varje konstnär försöker hitta sitt eget uttryckssätt så måste en konstnär också hitta sitt sätt att arbeta. Jag har själv många olika roller, jag är konstnär, forskare, lärare. Bildkonst är inte alltid mitt huvudsakliga jobb men det är ändå hela tiden en del av mig.
Kolla Lasse Garoffs video där han frågar frågar varför Orlando Bloom har så bra lön? Artikeln fortsätter efter videon.

Konst eller kultur?
Vem som är konstnär och vad som är konst handlar om värderingar och är en fortgående diskussion. En diskussion som också blir allt mer tolerant för att konsten kan vara och se ut på väldigt många olika sätt.
Men det finns ändå vissa skillnader.
- En riktig konstnär ger oss det vi inte visste att vi ville ha, säger Lillkung och anspelar på ett vedertaget begrepp. Det är väl det som är skillnaden mellan konst och kultur, att konst ger oss det icke förväntade medan kulturen mer återger det som vi förväntar oss? Vi kan förstås bli både glada och berörda av kulturen om skickligheten är hög och hantverket är bra.
För mig är konstnärskap en djupt human roll att ta, det kräver en extrem mänsklighet kombinerat med ett hantverk.
Christoffer Strandberg
- Det handlar ändå inte om en hierarki, förtydligar han, inget är bättre än det andra. Det handlar i slutändan om det mänskliga mötet och det viktigaste i livet, för det är det som konst är.
Christoffer Strandberg håller delvis med och menar att konsten eller konstnären kanske inte alltid behöver skapa något nytt men att det ingår i konstnärens roll att konstant söka efter något nytt.
- Och därför behöver utbildning inte vara något man får i en skola utan att en konstnär skolar sig själv hela tiden, påminner Strandberg. Det betyder att man aktivt följer med sin samtid och lär sig och förädlar sitt uttryck efter det.
- För mig är konstnärskap en djupt human roll att ta, det kräver en extrem mänsklighet kombinerat med ett hantverk.