Nobelpriset 2020 – litteraturproffsen tror på afrikanska författare, också Margaret Atwood lyfts fram igen

Årets litterära höjdpunkt är här – i dag får vi veta vem som får årets Nobelpris i litteratur. Vi frågade några nordiska litteraturexperter om deras kvalificerade gissningar kring vem som får priset i år.
Efter många år av turbulens inom Svenska Akademien och fjolårets uppseendeväckande val av Peter Handke tror många experter i år på ett säkrare kort.
Valet att ge den österrikiske författaren Handke litteraturpriset väckte både ilska och uppståndelse då Handke anklagas för att ha förnekat folkmorden under krigen på Balkan. Handke har också senare stött Serbiens dåvarande president, den folkmordsåtalade Slobodan Milošević.
Att priset gick till Handke ledde också i synnerhet i Sverige till en diskussion kring om konsten kan lösgöras från konstnärens andra förehavanden.
Valet av Handke hänger fortfarande som en skugga över också årets prisutdelning.
"Akademien har ögonen på sig"
Anna Tullberg, litteraturkritiker vid Sveriges radio, säger att Svenska Akademien har ögonen på sig i år eftersom många uppfattade valet av Handke som en provokation.
– Man kommer att nagelfara noga på vilka grunder årets Nobelprisvinnare blir utvald. Är det något som sker internt inom Akademien eller visar de nu att de tagit intryck av den externa kommittén och väljer bland lite fler val än de som kanske är de egna favoriterna inom Svenska Akademien, säger Anna Tullberg.
Själv hoppas hon och tror på att den amerikanske författaren Thomas Pynchon vinner i år.
– Han är en otroligt spännande och lite skygg författare som har skrivit väldigt bra litteratur, absolut i Nobelprisklass. Hans litteratur är ganska krävande och komplext. Han skriver ofta ganska omfångsrika böcker som till exempel Gravitationens regnbåge.
– Han skriver egentligen om efterkrigstiden och har fingret rakt in i samtidskulturen. Jag tycker han fångar det västerländska samhället på ett otroligt spännande och bra sätt. Han ställer mer frågor än han ger svar. I dessa tider kan jag känna att det är väldigt skönt och sinnesutvidgande.
Tror på utomeuropeisk författare
Marta Norheim, som är litteraturkritiker på norska rundradiobolaget NRK, tror och hoppas på att valet i år faller på en författare utanför Europa och västvärlden eftersom priset nu under två år i rad gått till en europé. Ifjol delades ju undantagsvis två pris ut, ett för år 2018, då inget pris delades ut, och ett för år 2019.
Liksom många andra litteraturexperter lyfter också Norheim fram afrikanska författare som Ngũgĩ wa Thiong’o från Kenya.
– Han skriver på sitt modersmål och inte kolonispråket, det är ju ett kraftigt ställningstagande.
– Det är på tiden att lyfta fram även andra områden där det också sker spännande saker. En annan intressant författare är nigerianska Chimamanda Ngozi Adichie som har ett väldigt spännande författarskap, bland annat boken En halv gul sol som handlade om Biafrakriget. Hon tar upp teman som feminism, kolonialism och vad som sker efter att kolonialtiden är över.
Margaret Atwood "en väldigt viktig författare"
Om valet skulle falla på en västerländsk författare så måste det bli den kanadensiska litteraturens grand old lady Margaret Atwood, säger Marta Norheim.
– Hon är ju verkligen en författare som har vuxit med åren och är tungt inne i frågor som genteknologi, feminism, klimatfrågor som hon lyfter fram via skönlitteraturen. Hon är en väldigt viktig författare när det gäller att lyfta fram de viktiga, akuta globala problemen i skönlitteraturen.
Marta Norheim får medhåll av Päivi Koivisto-Alanko som är förlagschef på förlaget Tammi.
– Min personliga favorit är Margaret Atwood, som är både aktuell och en person som förtjänar Nobelpriset som ett tack för sitt livstidsverk.
Päivi Koivisto-Alanko lyfter också fram japanska Haruki Murakami, som i flera omgångar diskuterats inom Akademien.
– Också de ungerska författarna Peter Nádas och László Krasznahorkai är intressanta, men eftersom man länge talat om att en afrikansk författare borde belönas, vill jag lyfta fram Ngũgĩ wa Thiong’o.
Jamaica Kincaid en stark kandidat
Karibiska Jamaica Kincaid, numera bosatt i USA, är en författare som flera experter lyfter fram, bland annat Hufvudstadsbladets litteraturkritiker Pia Ingström:
– Om vi tänker på intressanta författare utanför Europa är Kincaid intressant ur ett "black lives matter"- och kolonialistiskt perspektiv. Hon har också översatts flitigt till svenska, vilket visar att det finns ett intresse och en kunskap om henne i Sverige, säger Ingström och fortsätter:
– Samma gäller den amerikanska Marilynne Robinson, som är en väldigt fin romanförfattare och essäist, och faktiskt hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet vilket också ger henne en kändhet i Sverige.
Den kroatiska essäisten Dubravka Ugrešić som är bosatt i Holland hör också till Ingströms favoriter och som hon tippar att kan vinna i år.
– Det vore ganska fräscht. Hon skriver essäer om det djupa Europas elände, det är mitt favoritområde inom litteraturen. Valet av henne skulle därför göra mig glad.
Ingström tycker också att det vore "ett skojigt drag" att belöna författarpseudonymen Elena Ferrante.
– Det är också ett stort och ganska märkvärdigt författarskap vem det än är som har skrivit det.
Ingström lyfter också fram Mircea Cărtărescu från Rumänien som hon beskriver som "en fruktansvärt bra romanförfattare".
– Men hans chanser rök kanske då Olga Tokarczuk fick priset 2018. En annan väldigt bra författare är László Krasznahorkai från Ungern.
– Det finns helt enkelt väldigt massa bra litteratur i världen, avslutar Ingström.
Titta på Svenska Yle live som börjar kl. 13.40 där kulturredaktör Kia Svaetichin tillsammans med gäster analyserar årets pristagare. Vinnaren av Nobelpriset i litteratur tillkännages kl. 14 (finsk tid).
