Fällande dom mot grekiska fascistpartiet Gyllene gryning - partiledningen döms för att ha lett en kriminell organisation
Det fascistiska partiet Gyllene gryning är en brottslig organisation. Det slår en domstol i Aten fast idag. Partiet, som tills nyligen var Greklands tredje största parti, fick ingen representation i den grekiska riksdagen i valet 2019.
Domaren Maria Lepenioti deklarerade under rättegångens sista dag att Gyllene grynings grundare och ledare Nikos Michaloliakos och andra personer inom partitoppen döms för att leda en brottslig organisation.
- Det här var det bästa domslutet jag kunde vänta mig av den grekiska domstolen. Gyllene gryning är nu officiellt en brottslig grupp och inte en politisk rörelse, säger extremismforskaren Hans-Jakob Schindler i en intervju för Svenska Yle.
Schindler är en av direktörerna i tankesmedjan och lobbyorganisationen Counter Extremism Project som forskar i och kartlägger terrorism och politiska ytterlighetsrörelser i Europa och USA.
Ända till sommaren 2019 satt Gyllene gryning representerat i den grekiska riksdagen. Partiet spred hatisk propaganda mot invandrare och den politiska vänstern.
Gyllene grynings medlemmar har gjort sig skyldiga till hundratals brott mot personer som de sett som politiska motståndare.
- Gyllene grynings medlemmar misstänks ligga bakom att omkring hundra migranter mördats eller försvunnit i Grekland. Våldet har hela tiden varit en viktig del av deras politiska verksamhet, säger Schindler.
Mycket av partiets popularitet kan förklaras med den grekiska ekonomiska krisen.
- Den ekonomiska krisen i Grekland var en lyckospark för Gyllene gryning, det gav dem en möjlighet att växa och att få politiskt inflytande i landet och till och med representation i Europaparlamentet, säger Schindler.
Historisk dom i ett land som styrts av fascistisk junta
Politiska mord som strategi
Gyllene gryning fick 18 ledamöter invalda i det grekiska parlamentet år 2012. Partiet var då populärare än någonsin förr.
Både före och efter detta har partiets medlemmar gjort sig skyldiga hundratals våldsdåd. Offren har varit fackföreningsmedlemmar, invandrare och antifascister i Grekland.
Det mest uppmärksammade brottsfallet är mordet på den antifascistiska rapartisten Pavlos Fyssas i september 2013. Fyssas knivhöggs till döds av en medlem från Gyllene gryning.
Gyllene gryning-medlemmen Giorgos Roupakias har erkänt att han mördade Pavlos Fyssas. Efter domen den 7 oktober riskerar Roupakias att dömas till livstids fängelse.
Journalisten Niko Ago: de hotade att mörda mig
- Att få höra att Gyllene gryning av en domstol deklareras som en brottslig organisation gör mig glad och också lite stolt över min kamp.
Det säger den albanska journalisten och författaren Niko Ago.
Niko Ago arbetade i flera år med att gräva fram information om den grekiska ytterhögern och särskilt om Gyllene gryning.
- Jag var med i en grupp av journalister som kunde bevisa att Gyllene gryning en nynazistisk grupp. Jag skrev många artiklar som avslöjade deras kopplingar till grov brottslighet och om att de använde våld mot migranter och oliktänkare säger Ago.
Ago avslöjade år 2012 att Gyllene Grynings viceordförande Ilias Kasidiaris samarbetade med ett kriminellt gäng som bland annat gjort sig skyldig till en grov misshandel av en universitetsprofessor i Aten.
Niko Ago, som länge jobbat som journalist i Grekland, blev mordhotad av anhängare till Gyllene gryning kort efter det journalistiska avslöjandet.
- Det var så allvarligt att jag måste fly landet, berättar Niko Ago för Svenska Yle.
Tack vare hjälp från Reportrar utan gränser och författarnas yttrandefrihetsorganisation PEN, lyckades Niko Ago fly till Sverige.
Varför tror du att Gyllene gryning i så många år kunnat fortsätta med sin verksamhet i Grekland?
- Dels finns det en lång tradition i Grekland av högerextremism och människor som har fascistiska idéer. Gyllene grynings idéer föll inte plötsligt ner från himlen. Den andra förklaringen till att de kunnat fortsätta med sina våldshandlingar är att många poliser röstat på Gyllene gryning. I valet 2012 röstade hälften av poliserna på dem, säger Niko Ago.
Vad gjorde du då 2012 när du blev mordhotad på grund av dina avslöjanden?
- Det kändes som en hopplös situation. Jag kontaktade polisen men de sade bara att de inte kunde hjälpa. Lös saken på något sätt, sade de.
- Men då ska du veta att de migranter som anmälde rasistiska brott på den tiden råkade riktigt illa ut. När de gjort anmälan hos polisen hände det ofta att polisen gav kontaktuppgifterna vidare till Gyllene gryning. En Kafka-process: du ber om hjälp men så plötsligt vet Gyllene gryning var du bor, säger journalisten och författaren Niko Ago.