Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

EU-parlamentet röstade för betydande skärpning av utsläppsmålen för 2030

Från 2020
Höga fabrikspipor som tillhör Unipers kraftverk i Tyskland.
Bild: imago/Jochen Tack/ All Over Press

EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 60 procent till år 2030 jämfört med år 1990. Det anser en majoritet i Europaparlamentet.

Bryssel

Utsläppsmålet är en del av den europeiska klimatlag som syftar till att omvandla politiska löften om klimatneutralitet till juridiskt bindande skyldigheter.

EU-kommissionen vill att utsläppsmålet för åren 1990–2030 skrivs upp från nuvarande 40 till 55 procent.

Det här räcker ändå inte för EU-parlamentet om vill skriva upp målsättningen med ytterligare fem procentenheter till 60 procent.

Parlamentet tog ställning för 60-procentsmålet med 352 röster mot 326. Betänkandet om klimatlagen ska ännu godkännas i sin helhet vid en omröstning i parlamentet i kväll.

- Det här betyder att Europaparlamentet vill att klimatpolitiken ska tas till en ny höjd. Jag tror att det här kommer att bli debatterat och innebära att man också tittar globalt på vad EU gör just nu, säger svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jytte Guteland.

Ger ett mandat för fortsatta förhandlingar

Guteland har i egenskap av föredragande lett förhandlingarna om utsläppsmålet mellan de politiska grupperna i parlamentet.

Hon anser att omröstningsresultatet ger henne ett klart mandat i de fortsatta förhandlingarna med rådet och kommissionen.

- Det handlar om att kavla upp ärmarna igen och verkligen ge sig in i tuffa diskussioner.

- Vi har med oss många klimatvänliga beslut från parlamentet och jag får ett väldigt starkt mandat som huvudförhandlare att få igenom en snabbare utsläppsminskning till 2030.

Finländska parlamentariker röstade för 60-procentsmålet

En majoritet av de finländska EU-parlamentarikerna röstade för att höja utsläppsmålet till 60 procent.

Det var endast de sannfinländska ledamöterna Laura Huhtasaari och Teuvo Hakkarainen som röstade mot förslaget.

- Vi har under de senaste veckorna jobbat intensivt med att övertyga våra kollegor om varför vi bör höja våra ambitioner så att utsläppen har minskat med 60 procent till 2030, säger SFP:s Europaparlamentariker Nils Torvalds i ett pressmeddelande.

- Omröstningsresultatet som vi fick nu på onsdagsförmiddagen visar att vi glädjande nog har lyckats så här långt.

Klimatlagen och utsläppsmålen för 2030 är en del av den europeiska gröna given som strävar till att göra EU koldioxidneutralt till 2050.

Diskussion om artikeln