Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangerna måste stänga klockan 23 - striktare restriktioner införs i landskap där smittospridningen eskalerar

Från 2020
Uppdaterad 07.10.2020 18:02.
Svenska Yle live: Öppettiderna för restauranger begränsas - Spela upp på Arenan

Nu införs striktare restriktioner för restauranger i fem landskap där smittospridningen eskalerar. Från och med söndag gäller kortare öppethållnings- och utskänkningstider för restaurangerna, meddelade Social- och hälsovårdsministeriet på onsdagen.

De fem landskapen där de här restriktionerna gäller är Nyland, Egentliga Finland, Birkaland, Egentliga Tavastland och Österbotten.

De nya restriktionerna innebär att utskänkningen ska avslutas redan klockan 22 och klockan 23 ska restaurangerna vara stängda.

Därtill får endast hälften av kundplatserna vara fyllda samtidigt. Tanken är att man på så sätt ska kunna öka avståndet mellan kunderna, förklarar kanslichefen Kirsi Varhila.

Många smittokedjor kan kopplas till restauranger, barer och kaféer

― Minister Krista Kiuru

Landskapen Nyland, Egentliga Finland, Birkaland, Egentliga Tavastland och Österbotten befinner sig i en så kallad accelerationsfas, det vill säga att smittospridningen eskalerar. Österbotten har till och med tagit sig vidare från accelationsfasen till en så kallad spridningsfas.

Restaurangbegränsningarna gäller fram till slutet av oktober.

Regeringen beslutar om restriktionerna på fredag. Ministeriet har valt att informera om begränsningarna för att förbereda restaurangerna för striktare restriktioner.

Smittoläget i Finland

Orsaken till restriktionerna är det förvärrade coronaläget i Finland. Många smittokedjor kan kopplas till restauranger, barer och kaféer. Därför måste det här åtgärdas, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Krista Kiuru står bakom ett podium med en mikrofon framför sig.
Bildtext Minister Krista Kiuru.
Bild: Lehtikuva

Hon får medhåll av Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd som säger att flera fall kan kopplas till nattklubbar.

R-talet (reproduktionstalet) som länge var oförändrat har nu börjat stiga och ligger på 1,4-1,65. Coronavirussmittan sprids i dagsläget främst inom Finland och bara ett fåtal kommer från utlandet. Över hälften av alla coronafall är sådana att vi inte kan spåra dem, uppger Puumalainen.

I dag på onsdagen rapporterades 120 nya fall i Finland, i går var antalet 227.

Regeringen kommer att förhandla om nya riktlinjer för hur man ska hantera coronaepidemin under nästa vecka.

Du kan se hela presskonferensen simultantolkad till svenska överst i artikeln.