Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hur ska man fira ett tryggt höstlov när coronafallen ökar i Svenskfinland? Så här svarar sjukvårdsdistriktens läkare

Från 2020
Uppdaterad 08.10.2020 14:45.
rönnbär med gula höstlöv på en kvist
Bildtext Risken för att bli smittat och smitta andra är liten ute i naturen. Så passa på att vistas utomhus under höstlovet och undvik folksamlingar.
Bild: Derrick Frilund / Yle

De finlandssvenska skolorna firar höstlov vecka 42 eller 43, men i år kantas höstloven av att coronafallen ökar i alla våra svenskspråkiga regioner på fastlandet. Vad kan man hitta på för program under höstlovet och vad ska man tänka på för att minska smittspridningen? Så här svarar man från de olika regionerna.

Vasa och Österbotten: "Åk inte utanför landskapet"

Coronafallen har ökat kraftigt i Vasa sjukvårdsdistrikt under de senaste dagarna.

På tisdagen var incidenstalet i Vasa 267, vilket var det högsta mätta i Finland och Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta, ger ett klart budskap inför höstlovet.

- Stanna hemma. Det är inte lägligt att åka och resa någonstans just nu.

Vi vill inte att övriga Finland får nya fall på grund av att Vasaborna reser runt och omedvetet sprider smittan vidare

― Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad

Enligt Kaukoranta ska man helst hålla sig inom det egna landskapet och den egna familjen. Han påminner om att det finns många fina platser att besöka också i närmiljön.

Man i grå tröja och glasögon talar i en mikrofon.
Bildtext Heikki Kaukoranta tror att många Vasabor nu insett att de själva kan påverka hur coronasituationen i sjukvårdsdistriktet utvecklar sig de kommande veckorna.
Bild: Anna Wikman / Yle

Frågan är om Vasaborna och österbottningarna är redo för att stanna hemma. Kaukoranta tror nog att en del anser att en veckas resa någonstans inte påverkar någon, men att ännu fler inser sin egen påverkan.

- Jag tror att ännu fler tänker att: “okej, det här kan vara min egen insats för att bekämpa viruset, få den här epidemisituationen under kontroll här i Vasa och hålla den relativt goda situationen som finns i andra delar av Finland".

Åbo och Åboland: "Ju fler människor du träffar, desto större är risken att bli smittad"

Vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är läget betydligt värre just nu än vad det var för en vecka sedan. Av den orsaken tycker Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid sjukvårdsdistriktet, att höstlovet kommer lägligt.

- Kanske det ger en liten paus för att inte få nya smittkedjor från skolorna åtminstone. Läget i skolorna har varit mycket bra, men det är sannolikt att vi får flera smittor i skolor i framtiden om läget försämras ytterligare, säger Pietilä.

Hans rekommendation inför höstlovet är att undvika platser med massor av människor, enbart träffa de närmaste vännerna och låta bli att hälsa på äldre släktingar som hör till riskgruppen.

- Ju mera människor du träffar, desto större är risken att bli smittad eller att sprida smittan vidare.

Skylt för Bodvattnet runt - vandringsled i Korsholms skärgård.
Bildtext Risken att bli smittad eller smitta andra är mindre utomhus, så att vistas ute är en relativt trygg aktivitet, så länge man undviker populära områden och funderar hur man tar sig till och från området utan att träffa på en massa människor.
Bild: YLE/Roger Källman

Däremot påpekar han att det är ganska tryggt att vandra ute i naturen och säger att om man ska träffa folk ska man hellre göra det utomhus än inomhus.

- Ska du bara vandra i naturen är det inte så farligt, men jag kan inte rekommendera att ta del av aktiviteter såsom konserter eller större fester. Det går tillbaka till samma princip om att det just nu inte är klokt att vistas i alla trånga utrymmen där det finns många människor, säger Pietilä.

Helsingfors och Nyland: "Följ rekommendationerna så kan vi nog få fira ett tryggt höstlov"

Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har antalet nya coronafall ökat nästan hela tiden under de två senaste veckorna.

Den största ökningen hittas hos unga vuxna, men en liten ökning har också börjat ses hos åldringar, vilket är alarmerande, säger Asko Järvinen, infektionsläkare vid HUS.

Sjukdomen rör sig alltså mera omkring i befolkningen, vilket leder till att läget förvärras.

- Jämför vi situationen med hur den såg ut under våren gällande dagliga fall som man upptäcker, så är vi nästan uppe i samma siffror som när det var som värst. Men siffrorna kan inte jämföras på samma sätt, eftersom vi nu också testar mycket fler och också antagligen hittar fler av de som blivit smittade.

asko järvinen, man i vit rock som ser upp mot himlen
Bildtext Asko Järvinen hoppas speciellt att alla unga vuxna tar till sig rekommendationerna, eftersom många nya fall uppkommit inom den gruppen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Däremot påpekar Järvinen att även om läget ser ut att vara dåligt i Vasa så är smittspårningen mycket sämre i HUS-området.

- Så personligen är jag inte rädd för friska Vasabor. Risken är nog större att man tar smittan från HUS till Vasa än tvärtom.

Personligen är jag inte rädd för friska Vasabor. Risken är nog större att man tar smittan från HUS till Vasa än tvärtom

― Asko Järvinen, infektionsläkare vid HUS

Däremot hoppas han att alla ska tänka på att hålla avstånd, tvätta händerna och använda munskydd om man är i kontakt med andra människor på nära håll. Och han hoppas att speciellt unga vuxna också följer rekommendationerna.

- Då tror jag att vi kan fira höstlov ganska säkert utan att förvärra läget.

Institutet för hälsa och välfärd ger också rekommendationer inför höstlovet

  • Ladda ner Coronablinkern i din telefon. På så sätt får du information om du utan att veta om det har exponerats för coronaviruset under din resa.
  • Kom ihåg hand- och hosthygien.
  • Använd mask i kollektivtrafiken och inomhus om du inte kan hålla säkerhetsavståndet.
  • Om du har symtom som tyder på corona ska du söka dig till test.
  • Åk inte på resa ens om du har lindriga symtom.
  • Även vid rastplatser och servicestationer är det viktigt att sköta om sin hygien, beakta säkerhetsavstånd och använda ansiktsmask vid behov.
  • Observera att coronabegränsningarna för ditt resmål kan skilja sig från situationen på din hemort.
  • Följ turistföretagarnas hygien- och andra säkerhetsanvisningar.

Institutet påminner också om att smittade som återvänt från ruskaresor till sina hemkommuner är ett exempel på hur sjukdomen kan spridas till områden där coronaviruset inte har konstaterats på ett tag.

Läs mer på institutets webbsida.

höstlandskapsvy ovanifrån med träd, landskapsväg och sjö
Bildtext Salla-Mari Koistinen från House of Lapland påminner också om att turistföretagare arbetat hårt under coronaepidemin för att göra alla turismmål säkra samtidigt som man ska kunna få den bästa upplevelsen av turismmålet. Hon säger att om något program skulle innebära risker skulle det också redan tagits bort.
Bild: Vesa Toppari / Yle

Forststyrelsen uppmanar folk att undvika livliga rastplatser

Från Forststyrelsen sida påminner man om att man bör undvika alla slags livliga rastplatser, men också undvika att ta sig långt ut i terrängen, eftersom det kan vara svårt att komma bort därifrån om man blir sjuk.

Man ska också följa myndigheternas hygienanvisningar i naturen: håll säkerhetsavstånd och kom ihåg handhygienen.

Eftersom det kan vara trängsel vid många eldplatser rekommenderar de också att man tar med egen vägkost som inte behöver värmas vid elden.

Läs mer på Forststyrelsens webbsida.

Har du tips på aktiviteter under höstlovet som inte ökar smittspridningen?

Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet nedanför.

Diskussion om artikeln