Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags för ommöblering i handbollstoppen? GrIFK och SIF lägger ribban på finalhöjd: "Välkomnar verkligen konkurrensen"

Från 2020
Saara Lehtola höjer näven framför Matilda Sjöstedt.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Matti Matikainen

De andra lagen siktar på ett annat finalpar. Dicken välkomnar konkurrens. "Damhandbollen behöver verkligen en tajt, hård och jämn serie", säger tränaren Ken Sirenius.

Finalserien i FM-serien i handboll har i många år varit en duell som bara har angått två föreningar. Sex raka finaler mellan HIFK och Dicken hade med all sannolikhet blivit en sjunde om coronaviruset inte hade satt stopp i våras.

På lördag är det avkast den här säsongen. Fyra av sex lag har anmält finalintresse.

– Jag välkomnar verkligen en konkurrens om de två första platserna i serien, säger Dickens tränare Ken Sirenius.

Grankulla IFK och SIF har lagt ribban på finalhöjd.

– Om man ens är lite allvarlig när man deltar i den här serien, kan inte målet vara så mycket annorlunda, säger GrIFK-tränaren Gustaf Ahlroos.

– Dicken och HIFK har varit i finalserien länge. Det är dags att slå in en kil där. Jag har alltid siktat så högt som möjligt i handbollen. Jag gör allt för att få med laget på det tåget, säger SIF-tränaren Jan Hagman.

Om man ens är lite allvarlig när man deltar i den här serien, kan inte målet vara så mycket annorlunda

Hur viktigt är det för serien att något annat lag spelar i en finalserie?

– Jag tror att det skulle vara jättebra. Det skulle vara på tiden, säger Ahlroos.

Behov av jämn serie

Från förbundets sida är förhoppningen att damernas seriehandboll på den högsta nivån ska växa. Sex lag kommer till spel i FM-serien, men förbundets ordförande Jari Henttonen blickar mot Borgå, Riihimäki, Karis och Åbo när det gäller potentiella tillväxtorter på sikt.

Nu är det sex lag som gäller. Ken Sirenius tror på en starkare serie.

– Det är väldigt roligt att fler lag säger att de vill spela om guldet. Vi behöver det. Jag tror att serien blir jämnare än vi har haft på ett par år och att alla lag lyfter sin nivå.

Anna Lindahl.
Bildtext Anna Lindahls Dicken har spelat final många gånger i rad.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen.

I fjol var avståndet bakom tätduon HIFK och Dicken rejält.

– Det är svårt hur de andra lagen ser ut efter en så här lång paus. Vi har jobbat på bra och jag hoppas att de andra också har gjort det. Damhandbollen behöver verkligen en tajt, hård och jämn serie.

Atlas och KyIF är de två övriga lagen i serien. I Kyrkslätt gör Birgitta Lindholm comeback som tränare på den högsta nivån efter en paus på flera år.

KyIF har en del duktiga juniorer i föreningen och halva damlaget är juniorer.

– Målet i klubben är FM-guld 2024. Vi måste vara realistiska den här säsongen, men vi vill förstås fajtas med de andra lagen, säger Lindholm.

– Kyrkslätt är betydligt bättre än i fjol. Inget lag får poängen gratis mot dem, säger Ahlroos.

HIFK har tappat spelare

Finns förutsättningarna för ett tronskifte eller ens ett nytt finalpar?

Dicken har en bred och rätt oförändrad trupp, men det senaste mästarlaget HIFK är ett frågetecknen inför säsongen. Laget har tappat tre tongivande spelare i Linda Cainberg, Anna Vinogradova och Johanna Hilli.

– Lindas rutin, Annas försvarsspel, Johannas målskytte … Det är givet att det uppstår en lucka, säger lagets tränare Petri Väyrynen.

Johanna Hilli.
Bildtext Johanna Hilli spelade i HIFK i fjol
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Hilli var förra säsongens bästa målskytt. Nu är hon tillbaka i Grankulla.

– Med Johanna i spetsen har vi ett bredare anfallsspel. Hon kan inte vinna matcherna på egen hand åt oss, men hon har rutin och höjer alltid stämningen på träningarna, säger Ahlroos.

Ni har tolv spelare på listan. Hur ser GrIFK:s trupp egentligen ut?

– Vi måste samarbeta med Grankullas division 1-lag Young Ladies. Där finns duktiga spelare som lagt av. Sen kan vi också ta med A-juniorer. Sen tränar vi en gång i veckan med pojkar och det har gett mycket.

"Glöd i ögonen"

Inför en seriestart är det en klyscha att alla säger att de har tränat hårdare och är i bättre form än någonsin tidigare.

Nu har lagen haft ett halvår på sig att träna fysiken. SIF:s tränare Jan Hagman pratar också mycket om attityd och kondition.

– Det här är en inställningssport. Jag hoppas att alla ger sitt yttersta för att SIF:s damlag ska vinna matcher. Vi ska ha glöd i ögonen när det är matcher.

SIF har tappat ett par viktiga pjäser framåt – Jessi Laasio och Nicolina Fredriksson. Dessutom drog Anna Nylund av korsbandet och missar säsongen.

– Målet är att vi ska breda ut målskyttet så att vi inte står och faller med en spelare, säger Hagman.

I lördagens premiäromgång spelas tre matcher: GrIFK–HIFK (13.30), Atlas–SIF (15.00) och Dicken–KyIF (16.15).

Diskussion om artikeln