Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studentföreningarna i Åbo funderar på trygga sätt att umgås i ett försämrat coronaläge: "Om läget förvärras så ordnas allt på distans"

Från 2020
Uppdaterad 08.10.2020 11:45.
Studentföreningar i Åbo funderar på coronatrygga sätt att umgås - Spela upp på Arenan

I Åbo funderar studentföreningarna på hur de kan umgås på ett tryggt sätt nu, då antalet coronafall ökar i snabb takt i Egentliga Finland.

Enligt Benina Uotinen, som är ordförande för SF-klubben vid Åbo Akademi har rekommendationerna gällande corona beaktats under höstens evenemang. Det är viktigt att erbjuda någon typ av verksamhet för medlemmarna, säger hon.

- Just nu kollar vi läget från vecka till vecka och överväger om vi alls kan ordna något, ens utomhus. Om läget förvärras ytterligare så ordnar vi allt på distans. Men hittills har vi försökt ordna evenemang utomhus och med avstånd, säger Uotinen.

Profilbild av Benina Uotinen.
Bildtext Benina Uotinen.
Bild: Privat.

Enligt Uotinen har det varit speciellt viktigt att de som inledde sina studier i höst ska lära känna varandra och hitta en gemenskap. För det är ofta via föreningarna som man hittar nya vänner.

- Det är jättesynd att läget är som det är. Samtidigt är jag tacksam över att vi kunde ordna större evenemang utomhus i början av hösten. Så det känns som om gulnäbbarna har fått en bra start och har lärt känna varandra.

"Rekommendationen är att inte ordna stora evenemang"

För tillfället rekommenderar studerandekårerna att inga större evenemang ordnas, om det inte kan genomföras enligt de rekommendationer som getts gällande hygien och avstånd.

Arkens mittgård, fyrkantig stenläggning på marken. Gråmulet väder.
Bildtext Största delen av föreläsningarna ordnas nu på distans.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi har gått ut med en rekommendation till våra studentföreningar att de inte ska ordna stora evenemang. Vi avbokade själva ett av våra största evenemang i höst på grund av coronan för att visa exempel, säger Jenna Turpeinen. Hon studerar vid yrkeshögskolan Novia i Åbo och är kultur- och evenemangsansvarig vid studerandekåren Novium.

"Hoppas människor börjar ta mer hänsyn"

Under de senaste dagarna har coronaläget försämrats avsevärt i Vasa. Merparten av de nya fallen kopplas till ett par studentevenemang i september och en stor del av de konstaterade smittade är studenter. Både Uotinen och Turpeinen tycker att det är tråkigt och oroväckande att läget har försämrats så snabbt och det gäller speciellt läget i Vasa.

- Det är väldigt synd. Men vi kan bara hoppas att den här förskräckliga situationen leder till att människor börjar ta mer hänsyn till varandra och tar situationen på större allvar, säger Jenna Turpeinen.

Många studerande bor ensamma och en stor del av studierna sker på distans. Därför försöker föreningarna hitta sätt att umgås på ett tryggt sätt. Det här är speciellt viktigt för alla som inlett sina studier i höst och kan känna sig ensamma på en ny studieort.

Därför har Novium exempelvis funderat på att ordna virtuella evenemang. Studerande vid Novia får också gärna ta kontakt med Novium om det är något de funderar på eller om något inte fungerar med studierna, säger Turpeinen.

- Om en studerande vid Novia vill ha hjälp med någonting, så kontakta oss på Novium. Vi är här för er!

Diskussion om artikeln