Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Podden Min galna mamma är tillbaka: “Vi vill visa att man på riktigt kan prata med sin mamma”

Från 2020
Vivi och Heidi sitter i soffan med hunden som under ett familjeporträtt. Minerna är uppskruvade, stela och påklistrade och tavlor hänger på sned i bakgrunden.
Bildtext Min galna mamma är en podd som görs av dottern Vivi och mamman Heidi. Varje söndag släpps ett nytt avsnitt där de funderar på sina egna och andras galenskaper.
Bild: Frida Lönnroos

Mamma och dotter pratar om sina galenskaper. Det är vad Svenska Yles Min galna mamma handlar om. Nu är de tillbaka med en andra säsong.

- Nu vill vi ha publiken med! säger Vivi Vesterinen, som är dottern.

Podden Min galna mamma lanserades i våras och de tio första avsnitten finns att lyssna på på Arenan. Podden var en av de mest lyssnade under våren.

Nu finns också första avsnittet av andra säsongen ute där Vivi berättar om hur hon drabbats av höstdepression men inte orkar jobba för sin egen vård.

Mamma, jag behöver terapi, men terapeuten svarar inte på mina mejl

34:52

- Det blev så tydligt under våren att folk är ensamma med sina mentala problem. Folk upplever en enorm lättnad av att höra andra prata högt om sina problem utan att skämmas, säger Heidi Finnilä, som är mamman.

Heidi och Vivi småler mot kameran.
Bildtext Det finns ett ämne som Vivi och Heidi inte vill podda om: sex. De vill inte veta detaljer om varandras sexliv.
Bild: Frida Lönnroos

Heidi har fått närmare 50 personliga meddelanden av lyssnare som tackat och kommenterat podden. Nu kan du höra av dig med frågor eller kommentarer till Heidi och Vivi på e-postadressen mingalnamamma@yle.fi.

- Det bästa har varit att få höra att vi faktiskt kunnat hjälpa någon - inte bara erbjudit underhållning. Speciellt när det handlar om att lätta på skammen kring mental ohälsa, eftersom vi människor skäms för så mycket. Skammen gör att vi börjar må ännu sämre.

Jag blir nästan upprörd när jag lyssnar. Det är som om ni skulle berätta en del av min och en av mina döttrars historia, en del av våra liv, våra grejer liksom. Nästan som om våra tankar skulle kopieras från oss till er

Lyssnare i 50-årsåldern

“Till och med mammor kan vara roliga”

Podden började egentligen helt på Vivis initiativ. Enligt henne är äldre och yngre generationer överlag dåliga på att förstå varandra.

- Jag ville visa att man kan ha olika slags diskussioner med sin mamma. Till och med mammor kan vara roliga! säger Vivi.

Båda tycker det är synd att unga och äldre ofta skiljs åt i diskussioner och det oftast blir så att olika generationer pratar om varandra i stället för med varandra.

- Det vill vi ändra på. Oftast handlar det om att varje generation bara har sin egen grej, säger Heidi.

Responsen har kommit från alla olika åldrar mellan 20 och 95.

- Jag är inte aktiv på sociala medier så jag har dålig koll på vad folk tycker. Men många i min ålder har kommit upp till mig personligen och kommenterat podden, säger Vivi som är 21 år.

Lyssnade hela köret på rakan. Jättebra stuff, rörande och roligt och allt möjligt

Man i 40 årsåldern

Heidi tycker att det varit speciellt givande att föra diskussioner med de mer “otippade” lyssnarna.

- Jag har till exempel en 90-årig vän som jag träffat i hundparken och hon hyllade podden. Hon gillar podden för hon har barn i min ålder och barnbarn i Vivis ålder. Dessutom har min mammas plus-minus 80-åriga vänner lyssnat på varje avsnitt.

Vivi stannar upp.

- Oj. Det var ju pinsamt, säger hon och får Heidi att brista ut i skratt.

- Jag trodde de skulle tro att vi är för vulgära, säger Vivi.

- Men de har ju också levt! De har också varit unga! säger Heidi.

Äää det senaste avsnittet av Min galna mamma var det bästa hittills. Tror jag. Dom har alla varit bra. Alltså ni ska på riktigt ha en eloge för det här är den ENDA podden jag gillar. O riktigt väntar alltid på nästa avsnitt!

Lyssnare i 30-årsåldern

“Mamma, jag trodde du var mer mogen på jobbet”

Det är ganska speciellt att arbeta så tätt med sin mamma eller dotter som ni gör. Finns det något nytt ni lärt er om varandra via podden?

- Jag visste inte att Vivi hade supit och rökt braja så mycket som minderårig, säger Heidi.

- Jag trodde mamma var liiite mognare i sin arbetsprocess. Hon kan få dramatiska raseriutbrott, säger Vivi.

- Men det är på grund av TEKNIKEN!

- Jo, men ta inte ut det på mig, suckar Vivi.

I podden pratar Heidi och Vivi om allt från familjens skilsmässa och psykiska diagnoser till kroppsbilder.

Heidi och Vivi menar att det uttryckligen är på grund av att de är så nära som det går lätt att jobba intensivt tillsammans och prata om ämne som ämne.

Hur har ni fått en så nära relation?

- Antagligen kom det via min depression i högstadiet. Jag blev riktigt sjuk och min OCD började komma fram, trots att jag inte genast fick en diagnos.

- Neeej, under ditt första levnadsår så vägrade du att vara med någon annan än mig. Du hängde med vart jag än for och vi levde redan då i en total symbios, säger Heidi.

- Ja, kanske symbiosen gjorde en extra stor comeback när jag blev sjuk, säger Vivi.

- Jo, Vivi kunde ringa mig när jag var på en fest och säga att jag måste komma hem. Jag tror nog jag varit hennes klippa.

- Ja, jag har nog sagt det.

TACK för poddavsnittet om skilsmässan. Lyssnade tårögd. Igenkänningsfaktorn hög. Öppet, ärligt och trovärdigt. Just så där är det då man skiljer sig

Lyssnare i 30-årsåldern

Nej till sexsnack med mamma

Men finns det något ni inte skulle prata om - något vi inte kommer att höra om i podden?

- Sex. Jag vill inte höra detaljer ur mammas sexliv.

- Nä, och jag vill inte höra det om Vivis heller. Där drar vi en gräns.

Så vad kan vi förvänta oss av säsong 2?

- Mera galenskap, mera funderingar som är aktuella i våra liv just nu och mera av er - publiken, säger Vivi.

- Man kan be om råd! Vi erbjuder inget konsumentskydd, men vi svarar gärna, säger Heidi.

- Dåliga råd - med Heidi och Vivi, inflikar Vivi.

Podden Min galna mamma släpps varje söndag på Arenan och hörs från och med den 29 oktober varje torsdag efter klockan 10 i Yle X3m.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln