Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo gymnasium behöver renoveras - och det kan bli av redan om några år

Från 2020
sibbo gymnasium september 2016
Bildtext Sibbo gymnasium är en ståtlig byggnad, men den börjar bli lite skröplig med åren. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Sibbo gymnasium behöver saneras inom en nära framtid, både när det gäller byggnadsteknik och ytor. Det här ser ut att bli av inom några år, men än är inget säkert.

- Ventilation, el, system för larm- och tillträdeskontoll, räknar Sibbos tekniska direktör Ilari Myllyvirta upp.

Bland annat de här sakerna borde åtgärdas. När det gäller ytorna behöver huset snyggas upp både på ut- och insidan.

- Byggnaden är ungefär 35 år gammal och där har inte gjorts någon grundlig renovering. Det är typiskt att en sanering i det här skedet till 60 procent går ut på att bygga nytt. Det som behöver förnyas ska förnyas, säger Myllyvirta.

Sibbo gymnasium finns med som en del av investeringsplanen i budgeten för åren 2021-2023 som godkändes av tekniska utskottet på tisdagen.

Tekniska utskottet beslöt föreslå att en grundlig renovering av Sibbo gymnasium ska planeras och genomföras med snabb tidtabell.

- Den snabbaste möjliga tidtabellen skulle vara att renoveringen planeras nästa år och genomförs under läsåret 2022-2023, säger Myllyvirta.

En sanering av Sibbo gymnasium uppskattas kosta upp till 2,7 miljoner euro. Prislappen klarnar när renoveringsplanen görs upp.

Ingen självklarhet

Att Sibbo gymnasium ska renoveras är ändå ingen självklarhet, åtminstone inte än.

I finska utbildningssektionens utlåtande om investeringsplanen föreslog sektionen att man ska fundera på om en renovering alls är nödvändig, eller om gymnasiet hellre borde bli en del av Enter-huset och kanske använda en del av Wessman-huset som undervisningslokaler.

Sipoon lukio och yrkesinstitutet Keuda finns sedan tidigare i Enter.

Svenska utbildningssektionen var av motsatt åsikt: Sibbo gymnasium ska renoveras och förbli i en skild byggnad.

I utkastet till investeringsplanen var förslaget att staden ska utreda olika alternativ för skolhusets framtid innan man tar beslut om vad som ska göras.

Det här röstades som sagt ner i tekniska utskottet, där ledamöterna med rösterna 5-2 ställde sig bakom Charlotta Engbloms motförslag om att Sibbo gymnasium ska renoveras.

Hur det går får vi se under hösten när först kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige tar ställning till vilka investeringar som ska göras under de kommande åren.

Diskussion om artikeln