Krogen ska stänga senast klockan 23 i Österbotten: "Det drar undan mattan för nattklubbarna"
Från och med söndag ska restaurangerna stänga sina dörrar senast klockan 23 i de landskap där coronasmittan är som värst. Och dit hör Österbotten. - Finns det alls någon mening i att hålla öppet längre, frågar sig en krögare i Vasa.
Nu införs striktare restriktioner för restauranger i fem landskap där smittospridningen eskalerar. Från och med söndag gäller kortare öppethållnings- och utskänkningstider för restaurangerna, meddelade Social- och hälsovårdsministeriet på onsdagen.
De nya restriktionerna innebär att utskänkningen ska avslutas redan klockan 22 och klockan 23 ska restaurangerna vara stängda. Därtill får endast hälften av kundplatserna vara fyllda samtidigt.
Landskapen Nyland, Egentliga Finland, Birkaland, Egentliga Tavastland och Österbotten befinner sig i en så kallad accelerationsfas, det vill säga att smittospridningen eskalerar. Österbotten har till och med tagit sig vidare från accelerationsfasen till en så kallad spridningsfas.
Restaurangbegränsningarna gäller fram till slutet av oktober, till en början.
"En möjlighet är att jag stänger stället"
På Office Bar & Restaurant i Vasa säger ägaren Jani Mattlar att det här kommer att betyda att ytterligare kunder faller bort från den redan rätt obefintliga kundmängden.
- Vår största produkt är Premier League och i och med det här faller kvällsmatchen bort. Den kan vi glömma nu, säger Mattlar.
Samtidigt säger Mattlar att läget varit kärvt ända sedan barerna fick öppna igen i somras.
- Kanske 50-60 procent av den normala omsättningen. Jag förstår inte riktigt de här restriktionerna när det gäller sällskapsrestauranger, matrestauranger och så vidare. För faktum är att det redan hittills varit tunt med folk, säger Mattlar.
Nu ställer sig säkerligen många frågan om det alls finns någon mening med att fortsätta hålla öppet, funderar Mattlar.
- Jag kommer att fundera på den saken nu på söndag och måndag. En möjlighet är att jag stänger stället från och med nästa vecka.
Kanske öppet på helgerna?
- Det är en möjlighet. Men man måste ju se till den egna motivationen. Om man anser att man bara ödslar tid med att stå i en tom restaurang så finns det kanske annat att göra som motiverar en mer. Så är man då mer attraktiv igen den dagen när man får driva sin verksamhet på ett något sånär vettigt sätt.
Restaurangbranschen är inte homogen
Mattlar anser att myndigheterna inte behandlat restaurangbranschen rättvist.
Kan du ge exempel på vad du menar?
- Det att man drar alla över en kam... kanske det handlar om okunskap. Vi är väldigt olika i vår verksamhet. Kvällarna ser väldigt olika ut på olika ställen. Största risken finns ju i det sena nattlivet och kanske man borde ha riktat stöd ditåt. Nu pekar alla finger mot restaurangbranschen som helhet. Jag tycker att det här är ett problem som gäller alla och att det ligger längre bort än i barerna.
Samtidigt tycker Mattlar att man inte kan kräva mer av nattklubbarna än vad de redan gjort.
- Alla som jag vet om har gjort allt i deras makt för att förhindra spridning. Sluta peka finger mot individer och branscher. Vi måste istället försöka komma igenom det här utan att stoppa landets ekonomi.
Enligt Mattlar har barerna alltid setts som något av ett svart får.
- Det har aldrig funnits den synen att barerna skulle ha en social uppgift. Att folk möts och får diskutera. Men i det här landet, där alkohol är inblandat, så ses det alltid som ett problem.
"Spontant känns det vettigt"
På Friends Pub i Jakobstad säger en av ägarna, Lennart Svensson, att han förstår beslutet.
- Spontant känns det väl helt vettigt. Vi måste ju få bukt med det här.
- Det verkar som att man ser hela landskapet som ett och samma bekymmer och det är det ju i och för sig för vi tillhör ju samma distrikt. Men Jakobstad har ju inte ännu samma spridning som i Vasa... Men det är väl bara att ställa upp och hoppas att skadorna såväl i smittväg som ekonomiskt blir så små som möjligt.
"Folk vågar inte komma ut"
Svensson tror inte att de nya öppettiderna kommer att påverka deras verksamhet hemskt mycket.
- Lite skämtsamt kan man väl säga att det i nuläget inte finns något säkrare ställe att vistas på än på krogen. Folk vågar inte komma ut.
Svensson säger att man sedan två veckor tillbaka märkt en markant nedgång i kundflödet.
Läget nu är lite liknande som i våras.
- Då stängde vi en vecka tidigare än nödvändigt, för det fanns ingen mening att hålla öppet.
Klarar ni er med den kundmängd ni har?
- Svårt att sia om. För tillfället har vi en buffert som gör att vi håller oss flytande. Om det blir över någon lön till oss som äger stället, det är högst tveksamt, säger Svensson.
"Nattklubben dödsdömd"
Anders Ehrström är restaurangchef på Brödfabriken i Vasa. Man driver såväl en pub som en nattklubb.
- Vad gäller puben tror jag att vi klarar oss bara den värsta tiden går över, ingen vågar gå ut just nu. Men för nattklubben är det dödsdömt i och med att valomerkki nu blir samma tidpunkt som vi vanligen brukar öppna.
En annan följd kommer enligt Ehrström att bli att alla nu konkurrerar om samma kunder under samma timmar.
- Nu är det inte längre uppdelat hur folk rör sig. Först har folk kanske gått till en restaurang, därifrån till en pub och därifrån till nattklubben. Nu blir det svårt för en nattklubb att kunna erbjuda något åt folk så tidigt på kvällen.
Har medvetet hållit kundmängden nere
Nattklubben har hittills hållit öppet enligt de restriktioner som gäller.
- Vi har valt att hålla ett ganska lågt kundantal för att kunna hålla säkerhetsavstånden. De flesta kvällarna har vi till och med hållit oss under hälften av vår normala kapacitet, för att försöka undvika stressituationer och köbildning.
Men Ehrström är ändå helt nöjd med den kundmängd man haft sedan sommaren när krogarna fick öppna igen.
Hur stort slag är det att ni måste stänga nattklubben?
- Väldigt stort. Vi ska se, kanske vi försöker hålla den öppen med lite mera pub-stuk på det hela. Men vi får vara glada om vi kan hålla oss på plus minus noll, säger Ehrström.
Förstår du varför man nu fattar det här beslutet?
- Jag förstår att man måste göra ett beslut. Men ett bättre beslut skulle ha varit att ge mer resurser till regionförvaltningsverken, så att de skulle kunna övervaka ordentligt vilka ställen som sköter sig. Vissa har följt restriktionerna, andra lite mindre.
Så du tycker att man kunde ha öppet längre än klockan 23 också framöver?
- Så ser jag på det, ja. Istället kan man helt bra halvera kundmängden, eller till och med gå ner till en tredjedel och ge mer resurser till övervakningen. Men att på det här sättet dra undan mattan för nattklubbarna är inte alls rätt beslut.
Regeringen beslutar om restriktionerna på fredag. Ministeriet valde att informera om begränsningarna redan idag, onsdag, för att förbereda restaurangerna för striktare restriktioner.